Afdøde søstre giver formue til blinde og døve

Blinde og døve i Aarhus skal dele 15 mio. kr.

Blinde aarhusianere er blevet begavet med ca. 7,5 mio. kr. (Arkivfoto: Camilla Stephan/Polfoto)
Blinde aarhusianere er blevet begavet med ca. 7,5 mio. kr. (Arkivfoto: Camilla Stephan/Polfoto)

To afdøde søstre har testamenteret en formue til Dansk Blindesamfunds og Døveforeningens lokalafdelinger i Aarhus.

Anna Dorthea Ringgard Pedersen og Esther Grethe Ringgaard Pedersen, som døde sidst i 2011, ejede en del ejendomme i Aarhus, og efter salg af ejendommene kan de ca. 15 mio. kr. snart frigives og sendes videre til de to foreninger.

- Vi er utroligt glade for pengene, som dog ikke er blevet udbetalt endnu, fortæller kredsformand Helle Kaas Schmidt fra Dansk Blindesamfund i Aarhus til Ekstra Bladet.

Kender ikke baggrunden for arven
Helle Kaas Schmidt ved ikke, hvorfor det lige er blinde aarhusianere, der skal have gavn af arven.

- Vi har fået at vide, at en af damernes slægtninge var døv, men vi ved faktisk ikke, hvorfor vi også skal have penge, siger kredsformanden.

De 15 mio. kr. bliver delt ligeligt mellem Dansk Blindesamfund og Døveforeningen.

- Pengene bliver placeret i en fond, og det er så afkastet, som vi kan bruge til driften af bl.a. vores aktivitetshus, siger Helle Kaas Schmidt.

Pengene er øremærket til de lokale afdelinger.

- Pengene skal bruges til aktiviteter, der gavner flest mulige. Det kan bl.a. være undervisning eller sportsaktiviteter, og så har vi planer om at lave en kantineordning med sund mad, da det godt kan være et problem for os, da det ofte er lettere at købe en pizza end lave en salat, siger Helle Kaas Schmidt.

Døv slægtning
Ifølge Døveforeningen fik søstrene interesse for foreningens arbejde, da de blev meget imponeret over en slægtnings måde at håndtere sit døve-handicap.

I forbindelse med Aarhus Døveforenings 111 års fødselsdag sidste år fortalte søstrenes kusines søn, Bent Dyrberg, at det var hans døve bror, Poul Erik Dyrberg, som fik søstrene til at interessere sig for døves vilkår.

Søstrene fik stor respekt for Poul Erik Dyrberg, som trods sit handicap i en tid, hvor hjælpemidlerne ikke var så gode som i dag, fik gennemført sin uddannelse som teknisk designer.

Søstrenes arv bliver i begge foreninger placeret i fonde, hvor kun afkastet og en mindre procentdel af hovedstolen må bruges.

36 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere