Afghansk storfamilie ankommet til Malmø: Godt vi nåede det

En afghansk familie på 15 personer priser sig lykkelig over, at den lige præcis nåede at komme til Sverige, inden der blev indført grænsekontrol

Hør seneste nyt i sagen her

- Jeg vil gerne være det bedste sted for mine børn. De fortjener den bedst mulige fremtid.

Sådan siger 24-årige Muhammed til Ekstra Bladet.

Han er netop ankommet til Malmø Centralstation med tog sammen med sin store familie, som tæller otte voksne og syv børn.

Familien er fra Afghanistan og har rejst i 43 dage. Turen er blandt andet gået gennem Danmark.

Undervejs fik familien meldinger om, at situationen i Sverige, hvor de oprindeligt havde tænkt sig at søge asyl, var uholdbar. Familien fik besked om, at der simpelthen var så mange flygtninge, at det var umuligt at få et ordentligt sted at bo. Så undervejs besluttede familien at rejse helt til Finland.

Senere torsdag tager Muhammed og de øvrige familiemedlemmer videre med tog fra Malmø mod Stockholm og færgen mod Finland.

Det er et helt tilfælde, at det overhovedet lykkedes den afghanske familie at komme til Sverige, fortæller Muhammed.

- Vi har ikke hørt noget om, at Sverige ville lukke sine grænser, før nogle journalister fortalte os det her i Sverige, siger Muhammed til Ekstra Bladet.

Der er ved at ske noget
Ifølge Ekstra Bladets udsendte er der lige nu ved at ske noget på Malmø Centralstation. Ekstra Bladet var med det sidste Øresundstog, som kørte over Øresundsbroen, uden at man som passager risikerede at blive bedt om at vise billed-legitimation.

Der var enkelte flygtninge med toget, men ikke usædvanligt mange, som man måske kunne have formodet.

Der var også danske betjente, som tog opstilling på Hovedbanegården, og i Sverige har der været ordensvagter, som har taget imod flygtningene med toget. Men der er endnu ikke særlig meget politi at se.

Flygtninge, der kommer med tog, bliver vist videre til svenske migrationsmyndigheder.

Til gengæld er der mange flygtninge på Malmø Station. De fleste har overnattet på stationen og venter på at komme videre med afgangen mod Lund/Stockholm.

Muhammed glæder sig over, at det ser ud til at lykkes at komme til Finland.

- Vi er flygtet fra Taleban og krig. Desværre er Sverige så fyldt op, at vi bliver nødt til at tage videre, siger han.

Kontrol fra klokken 12
Sverige har besluttet at indføre midlertidig grænsekontrol på sine grænser til Danmark og Tyskland. Fra klokken 12 torsdag indføres kontrollen, og det vil betyde, at man kan risikere at blive bedt om at legitimere sig selv.

Grænsekontrollen indføres, fordi svenske myndigheder ikke har kunnet følge med den massive strøm af flygtninge og migranter. Og den vil foreløbig vare i ti dage, oplyser svenske myndigheder.

Det svenske Migrationsverket, der svarer til Udlændingestyrelsen i Danmark, har anmodet den svenske regering helt akut om at indføre grænsekontrol ved grænserne til Danmark og Tyskland. Og her til formiddag forventes Riksdagen formelt at bakke op om beslutningen.

Det kommer til at betyde, at Sverige vil lave stikprøvekontrol ved Øresundsbroen og ved færgeoverfarter mellem Danmark og Sverige og mellem Tyskland og Sverige.

FAKTA: Det ved vi om svensk grænsekontrol

Sverige indfører torsdag klokken 12 en midlertidig grænsekontrol, som betyder, at der vil blive foretaget stikprøver og udbedt identifikation fra passerende borgere.

* Bliver man stoppet uden identifikation, har man tre muligheder. Man kan søge asyl i Sverige, man kan tage tilbage til Danmark, eller man kan finde en alternativ rute uden om Sverige.

* Den svenske udlændingestyrelse Migrationsverket, ønsker ikke færre asylansøgere, forklarer generaldirektør Anders Danielsson.

- Det handler absolut ikke om, at der skal komme færre mennesker hertil. Vores opgave er at værne om asylretten. Det handler om, at mennesker som kommer hertil skal kunne samles op af samfundet så hurtigt som muligt.

* Sverige lukker ikke deres grænser. "I så fald ville vores politistyrke slet ikke række," siger Börje Öhman, pressechef ved det svenske politi.

* Midlertidig grænsekontrol er undtaget af Schengen-traktaten, der ellers påbyder fri bevægelighed mellem EU's grænser.

* Politiet kan i en periode, uden at bryde reglerne i Schengen-samarbejdet, rutinemæssigt kontrollere identiteten af ​​personer, der passerer grænsen uden at have nogen mistanke om kriminalitet.

* Det kræver dog "en alvorlig trussel mod den offentlige orden eller indre sikkerhed".

* Eksempelvis genindførte Tyskland midlertidig grænsekontrol ved nogle af landets grænser i perioden 26. maj til 15. juni i år. Det skete i lyset af mulige trusselsscenarier i forbindelse med G7-topmødet 7. og 8. juni i den tyske by Elmau.

* Frankrig vil desuden også indføre grænsekontrol op mod klimatopmødet i Paris senere i år.

* Da Anders Bering Breivik begik et terrorangreb mod øen Utøya i Norge, indførte svenskerne også midlertidig grænsekontrol.

* - Konkret indebærer grænsekontrollen, at vi kommer til at gennemføre id-kontrol, når man stiger på færgen. Det gælder trafikken fra Danmark og Tyskland, siger Jesper Waltersson, pressechef i Stena Line, til Göteborgs-Posten.

Kilder: Nyhedsbureauet TT, Migrationsverket, Expressen.se, Aftonbladet.