Afgørelse: I orden at bortvise Svend fra jobbet for at ryge en cigaret

Det var o.k., at en fynsk frugtfabrik bortviste Svend Jørgensen, fordi han tændte en cigaret på firmaets område. Det er fredag blevet afgjort i retten

Sådan sagde Svend Jørgensen om sagen tilbage i maj 2015. (Foto: Ole Frederiksen)

Det var helt i orden, da juice- og frugtproducenten Orana A/S i november 2014 bortviste den 58-årige lagermand Svend Jørgensen fra jobbet, fordi han havde tændt en cigaret det forkerte sted på arbejdspladsen.

Det har byretten i Odense fredag slået fast.

Svend Jørgensens fagforening, Frie Funktionærer, havde lagt sag an mod Orana A/S, og de krævede en halv million i erstatning, fordi bortvisningen ifølge dem ikke stod mål med forseelsen.

Men byretten har altså afgjort, at det var i orden, at Orana A/S bortviste Svend Jørgensen, der havde været ansat i virksomheden i 31 år.

Lagerchef Svend Jørgensen, 58 år, Rynkeby, blev i november bortvist for at tænde en cigaret på sin arbejdsplads Orana. Nu kræver hans fag-organisation en halv million i erstatning. (Foto: Ole Frederiksen) Samfund - 19. maj. 2015 - kl. 09:48 58-årig: Jeg blev bortvist fra jobbet for at tænde en smøg

Svend Jørgensen: Jeg er fuldstændig målløs
Og det er Svend Jørgensen meget overrasket over:

- Jeg er fuldstændig målløs og rystet og ved ikke helt, hvad jeg skal sige til det hele. Jeg skal lige bruge lidt tid på at finde ud af, hvad der nu skal ske, siger han ifølge en pressemeddelelse.

Byrettens afgørelse kommer også bag på Svend Jørgensens fagforening:

- Vores holdning har hele tiden været, at det at tænde en cigaret ikke berettiger arbejdsgivere til at bortvise en medarbejder. Slet ikke en med så meget anciennitet, som Svend Jørgensen havde, og uden at medarbejderen har fået en skriftlig advarsel, siger advokat og souschef i Frie Funktionærers juridiske afdeling Rune Henneberg ifølge pressemeddelelsen og fortsætter:

- Derfor overrasker det mig, at byretten frikender Orana A/S.

Svend Jørgensen og fagforeningen vil nu tage stilling til, om de vil anke dommen til landsretten.

Fik fyreseddel
Episoden fandt sted 13. november 2014, hvor Svend Jørgensen efter 31 års ansættelse blev smidt på porten uden varsel, efter at han havde tændt en cigaret et andet sted end i det anviste rygerområde, nemlig på vej ud af en af firmaets lagerbygninger.

- Alle kollegerne sad til kursus i kantinen, så jeg generede jo ikke nogen ved at tænde en cigaret, har Svend Jørgensen tidligere fortalt til Ekstra Bladet.

Men han blev opdaget af en kvindelig chef, der præsenterede ham for en fyreseddel og bortviste ham her og nu.

Strammede reglerne
Få måneder forinden havde firmaet nemlig ændret en formulering i personalehåndbogen, som betød, at rygning ikke længere udløste en advarsel, men en direkte bortvisning.

Det var Svend Jørgensen og de øvrige medarbejdere bare ikke blevet gjort opmærksomme på, opdagede hans fagforening:

- Jeg synes ikke, det er rimeligt at stramme reglerne så meget uden at fortælle det til de ansatte, har Svend Jørgensen tidligere fortalt til Ekstra Bladet.

397 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere