Afløser for NemID og e-Boks bliver 146 millioner dyrere

Nye offentlige it-systemer skal spare virksomheder og det offentlige for millioner af kroner. Men regningen vokser allerede, før projekterne er kommet rigtigt i gang

Ændringerne med NemID byder på et farvel til nøglekortet. Adam Lebech, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen, fortæller om alternativerne.
Følg Samfund

146 millioner kroner ekstra uden der overhovedet er skrevet én eneste linje af kode.

Så meget er den samlede forventede pris på tre nye offentlige it-systemer steget fra udbudsfasens begyndelse, til de endelige kontrakter er underskrevet, viser nye dokumenter fra Folketingets Finansudvalg, skriver Altinget.

Det drejer sig om projekter, der skal erstatte NemID til private og erhverv samt det nye system til digital post fra det offentlige.
Stigningen fra 827 til 972 millioner kroner ærgrer finansminister Nicolai Wammen (S).

'NemID og Digital Post er vigtige systemer, som bliver brugt af stort set alle borgere, virksomheder og myndigheder. Men som finansminister synes jeg selvfølgelig ikke, at det er tilfredsstillende, at systemerne bliver dyrere end planlagt,' skriver han i en mail til Altinget.

Status er, at regningerne er begyndt at vokse i to af tre projekter, allerede før blækket er tørt på de endelige kontrakter mellem det offentlige og leverandørerne.

Danmarks nye system for digital post er blevet 51,1 millioner dyrere, blandt andet fordi udbudsprocessen blev forsinket. Det står i et dokument fra finansudvalget.

Prisen på de systemer, der skal erstatte NemID og NemLog-in er også steget. To år efter finansudvalget blev præsenteret for projektet er de samlede forventede udgifter steget til 695 millioner, står der i to orienteringer til Folketingets Finansudvalg.

Løsningen er, ifølge Lisbeth Bech Poulsen, at forsøge at have endnu bedre styr på, hvordan udbuddene bliver lavet.

- På længere sigt kunne vi i SF godt tænke os, at vi i langt højere grad så det som kritisk infrastruktur og fik en langt højere grad af ejerskab til de her systemer.

LIGE NU
BREAKINGBREAKING

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+