Afskåret fra hinanden

Byerne Tornio og Haparanda hænger sammen langs grænsen mellem Sverige og Finland, men grundet coronapandemien er byernes borgere blevet opdelt i øst og vest

Foto: Pär Bäckström/TT/Ritzau Scanpix
Foto: Pär Bäckström/TT/Ritzau Scanpix

Haparanda og Tornio er det ultimative eksempel på det slogan, som statsminister Mette Frederiksen (S) har brugt utallige gange under coronatiden.

De er sammen - hver for sig.

Grænsen mellem Sverige og Finland skiller på papiret - eller landkortet - de to byer ad, men praktisk talt er indbyggerne bundet sammen.

Eller det var de i hvert fald engang. For med udbredelsen af covid-19 er afstanden mellem de to byer blevet større end nogensinde.

I midten af marts valgte Finland at lukke landets grænser som følge af pandemien, og i Tornio og Haparanda fik den politiske beslutning konsekvenser, som drager paralleller til efterkrigstiden i Berlin.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Foto: Pär Bäckström/TT/Ritzau Scanpix
Foto: Pär Bäckström/TT/Ritzau Scanpix
 

Mulighederne for at tage over grænsen til den sammenhængende naboby er forsvundet, og bybilledet er præget af barrierer og vagter, der sørger for, at ingen passerer.

Det skriver Aftonbladet, som har besøgt grænseområdet, der lige nu minder om den tyske hovedstad før murens fald.

- Det var lettere at passere grænsen under krigen, end hvad tilfældet er nu, siger Sven Tornberg, der repræsenterer Centerpartiet i kommunalrådet i Haparanda.

Kærestepar er afskåret fra fysisk kontakt. Familiemedlemmer kan kun se hinanden på afstand, og venner må spejde efter samvær.

Premierløjtnanten Jari Rantala står i midten af det hele. Han er egentlig pensioneret, men blev kaldt tilbage i tjeneste i tre måneder for at styrke besætningen ved grænsen under nedlukningen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Foto: Pär Bäckström/TT/Ritzau Scanpix
Foto: Pär Bäckström/TT/Ritzau Scanpix

Her skal han sammen med omkring 50 andre kolleger sørge for, at svenske og finske borgere holdes adskilt langs barrierne.

- Det er beklageligt, at det skal være på den her måde lige nu. Det er jo den samme by, og normalt er her så åbent. Men vi er nødt til at holde folk fra hinanden. Her træffes kærester, som bor på hver sin side af grænsen for at kysse og kramme. Det må de ikke gøre, siger Rantala til Aftonbladet.

Og derfor er borgerne i de to byer, der til dagligt deler alarmberedskab og fjernvarme, pludselig alarmerende fjernt fra hinanden.

I stedet for at holde i hånden, bruger de deres fingre til at forme hjerter og sende hilsner over barrikaderne.

Sådan vil det vare ved, indtil grænsen åbner igen.

Foreløbig har den finske regering bebudet, at man i midten af maj gradvist vil lempe for reglementet om nedlukningen.