Afslørede Messershit: Nominerede til international pris

Fem af Ekstra Bladets journalister er nominerede i kategorien for undersøgende journalistik. Andre nominerede er journalisterne bag den kritiske dækning af Panama Papers

Fem journalister fra Ekstra Bladet er nomineret til en international pris for deres afsløringer i 'Messershit-sagen'. Foto: Polfoto
Fem journalister fra Ekstra Bladet er nomineret til en international pris for deres afsløringer i 'Messershit-sagen'. Foto: Polfoto

Ekstra Bladets journalister bag 'Messershit-sagen' er blevet nomineret til ’The European Press Prize’.

Nomineringen falder i kategorien for undersøgende journalistik.

Sidste år kunne Ekstra Bladet afsløre, hvordan Dansk Folkeparti havde gjort brug af EU-støttekroner fra Morten Messerschmidts skandalefond Meld.

Pengene gik blandt andet til EU-finansierede sommergruppemøder i Skagen, ture til Bruxelles og Strasbourg, medietræning, private middage og 70.000 MELD-kuglepinde ingen har set skyggen af.

Det hele kulminerede med at Morten Messerschmidt blev smidt ud af Dansk Folkepartis ledelse for åben skærm.

Både danske og udenlandske journalister hædres
Nu hædres journalisternes arbejde med nomineringen. Komiteens begrundelse er:

- Takket være research i Danmark, Frankrig, Belgien, Luxembourg, Litauen og Polen, har Ekstra Bladet været i stand til at afdække, hvordan et af de mest EU-kritiske nationalkonservative partier i Europa har misbrugt EU-midler - og brugt penge på fiktive konferencer, nationale partiarrangementer og til rent private formål som rejser, hoteller og middage.

Udover de fem danske journalister fra Ekstra Bladet - Per Mathiessen, Jonas Sahl, James Kristoffer Miles, Peter Jeppesen og Kristian B. Larsen - er også journalister fra Litauen og Polen nomineret for afsløringerne.

Forventer ikke at vinde
En af journalisterne bag afsløringerne, Per Mathiessen, fortæller, at både Ekstra Bladets journalister og de udenlandske er stolte over nomineringen.

- Jeg er utrolig glad for nomineringen. Det er da et skulderklap til os. Vi er kommet i fint selskab med blandt andet journalisterne bag Panama Papers, som har haft stor gennemslagskraft i hele verden.

- Det er vi glade for alle sammen. Det ved jeg også, at også vores polske og litauiske kollegaer er glade for, siger han.

- Messersschmidt-sagen har haft stor gennemslagskraft i Danmark. Det er vi da glade for, at nogen har bemærket, siger han, der ikke forventer at løbe med prisen på grund af den hårde konkurrence.

Stort skulderklap til polske journalister
Nomineringen betyder især meget for de polske journalister, mener Per Mathiessen:

- Det er nok særlig stort for de polske journalister. Den frie presse i Polen er under et enormt pres. Så derfor er det et stort skulderklap til dem.

På redaktionen vækker nomineringen begejstring og Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen lykønsker journalisterne:

- Det er fuldt fortjent. Stort tillykke, siger han.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Så hvad laver vi i Guinea?