Afsløret af ekspert: Milliard-yacht i ny skandale-sag

Tysk værft brugte ulovligt træ, da den byggede russisk milliard-yacht, afslører ekspert

Her sejler den russiske milliardær-yacht forbi Kronborg. (Video: Linda Johansen)

Først tog den en mistænkelig sviptur til Norge, derefter blev båden beslaglagt for manglende betaling, og nu har Sailing Yacht A sejlet ind i endnu en skandale sag.

Den gigantiske milliardyacht er ifølge en ekspert konstrueret af ulovligt teaktræ. Træet stammer fra et burmesisk regerings-kontrolleret firma, som blev straffet med sanktioner fra Danmark i år. Det skriver sejlladsmediet sailingscuttlebutt.com.

I løbet af de fem års byggeri har en ekspert i tømmer nemlig løbende taget prøver af træet, som blev brugt til at konstruere den russiske milliardær Andrej Melnitjenkos store yacht.

En analyse af træet har nu vist, at det ikke kommer fra en lovlig plantage. Ifølge statsanklager i sagen Axel Bieler stammer træet med alt sandsynlighed fra en plantage i Burma. Det fortæller han til nyhedsbureauet dpa.

(Foto: All Over Press og Carsten Rehder/dpa) Samfund - 6. feb. 2017 - kl. 07:27 Milliardærs mega-yacht sejler forbi Danmark

Sået tvivl
I oktober 2016 var det det engelske Environmental Investigation Agency, som såede tvivl om yacht-træets lovlighed.

Efter en to måneders undersøgelse, anklagede EIA den spanske leverandør af træet, Teak Solutions, sammen med otte andre europæiske leverandører for 'forsætlig uvidenhed' om kilden til deres træ.

- EIA har identificeret en overførsel af 1278 stykker af teaktræ til en pris på 174750 euro (1,3 millioner danske kroner), som bliver brugt til yachten. Dette var en af de mange forsendelser fra Burma til Teak Solutions, der importeres i direkte modstrid med EU's Træ Regulativ (EUTR), skrev EIA dengang.

- Alle ni selskaber undlod at identificere eller verificere kilden til teak-træet og retten til at høste det.

Interaktivt element

Sanktioneret af Danmark
Det er det burmesiske Myanmar Timber Enterprise, som værftet har købt træet af. Et firma, som i 2017 er blevet sanktioneret af danske virksomheder for problemer med at bevise træets oprindelse og lovlighed. Og hvad der blev en sanktioneringssag herhjemme er blevet til en straffesag i Tyskland, hvor værftet hører hjemme.

Her bliver der ifølge Axel Bieler gennemgået emails og andet papirarbejde i forbindelse med efterforskningen. Anklageren fortæller, at det endnu er uvist, om værftet bag yachten, Nobiskrug, er klar over, om der er tale om ulovligt træ.

Nobiskrug understreger overfor Kieler Nachrichten, at de samarbejder med efterforskerne.

- Vi støtter efterforskningen af Kiels offentlige anklager, og vi samarbejder fuldt ud med myndighederne. Vi har en stor interesse i hurtigt at modbevise påstandene, især da den føderale agentur for landbrug og fødevarer droppede lignende undersøgelser i samme sag imod os sidste år, lyder det fra værftet.

(Foto: imago/TheYachtPhoto.com/ All Over) Samfund - 21. feb. 2017 - kl. 15:05 Milliard-yachten beslaglagt: Nu kan den sejle igen

Her ses sejlbåden ved siden af en af Scandlines' færger på turen forbi Danmark. (Foto: Linda Johansen/Polfoto)
Her ses sejlbåden ved siden af en af Scandlines' færger på turen forbi Danmark. (Foto: Linda Johansen/Polfoto)

Beslaglagt
Godt to uger efter den store båd sejlede forbi Danmark på vej fra værftet og til Spanien, blev den beslaglagt i Gibraltar for kontraktbrud med det tyske værft.

Da båden holdt til i Gibraltar for at fylde brændstof på, blev den tilbageholdt af myndighederne. Nobiskrug mente, at Andrej Melnitjenko manglede at betale for dele af byggeriet. I alt havde advokater for værftet indgivet et krav om betaling fra milliardærens side til Højesteret for i alt 15,3 millioner euro - svarende til knap 114 millioner kroner.

Valla Yachts Limited, som er registreret som bådens ejer, manglede ifølge Nobiskrug at betale en regning på omtrent 70 millioner danske kroner. Penge skulle have været overført den 27. januar, men var endnu ikke kommet værftet i hænde. Derudover krævede Nobikrug også en stor sum for dele af byggeriet, som tidligere er blevet diskuteret parterne imellem.

Efter flere dages forhandlinger indgik parterne dog tilsyneladende et forlig, som alle var glade for, og båden blev frigivet igen.

Skibet har siden onsdag været fanget i Gibraltar. Billedet her er fra den 15. februar, hvor skibet blev beslaglagt. (Foto: AP/David Parody) Samfund - 21. feb. 2017 - kl. 09:14 Dommer afviser milliard-yachten: Den skal ingen steder

Det store skib ved Øresundsbroen på vej til Norge. (Foto: Mathias Øgendal)
Det store skib ved Øresundsbroen på vej til Norge. (Foto: Mathias Øgendal)

Ejeren
Andrej Igorevitj Melnitjenko er ifølge Forbes den 139. rigeste i verden og ejer flere virksomheder. Han har tjent milliarder på blandt andet gødnings-virksomheden Eurochem og kulproducenten SUEK.

Melnitjenko med konen den tidligere model og sangerinde Aleksandra. (Foto: Splash News/All Over Press)
Melnitjenko med konen den tidligere model og sangerinde Aleksandra. (Foto: Splash News/All Over Press)

Melnitjenko lever i høj grad et luksuriøst liv, og han har råd til det. Han er ifølge Forbes god for omkring 70 milliarder kroner.

De to blev gift i Sydfrankrig i 2005. (Foto: Richard Young/REX/All Over Press)
De to blev gift i Sydfrankrig i 2005. (Foto: Richard Young/REX/All Over Press)

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen