Annonce:
Annonce:

Afsløret: Rektor åd, drak og rejste for skolepenge

Rektor på en af landets største privatskoler, Nordsjællands Grundskole og Gymnasium, har blandt andet misbrugt læreres navne til private rejser

Jan Thrane har levet livet i sin tid som rektor på NGG. (Arkivfoto: Lars Skov)
Jan Thrane har levet livet i sin tid som rektor på NGG. (Arkivfoto: Lars Skov)
Annonce:
Følg Samfund

Kender du noget til sagen - skriv til os på 1224@eb.dk eller send sms til 1224

Med sine 31 år som rektor på Nordsjællands Grundskole og Gymnasium (NGG), der er en af landets største privatskoler, er 67-årige Jan Thrane Danmarks ukronede privatskole-konge. Når skolen i eftermiddag holder afskedsfest for ham, vil lærere, forældre og lokale pinger stå på nakken af hinanden for at hylde manden med de store armbevægelser og alternative løsninger.

Men kradser man i overfladen, tegner der sig et billede af en levemand, som har skaltet og valtet efter forgodtbefindende, brugt løs af skolens penge på værtshusbesøg og private rejser og haft en så pilrådden regnskabspraksis, at det ifølge en skatteekspert ligner bedrageri.

Annonce:

- Det lugter langt væk. Der er brugt en kreativ regnskabspraksis, som åbner en ladeport af muligheder for skatteunddragelse. Det minder meget om, hvad jeg har set hos selvstændige, hvor man tørrer private udgifter af på virksomheden, siger Michael Egholm fra skatterådgivningsfirmaet Landwell.

NGG, der også har flere af Jan Thranes nærmeste familiemedlemmer i centrale positioner, får hvert år millioner af kroner fra det offentlige.

Ulovlig regnskabspraksis
Ekstra Bladet har fået adgang til papirer, der viser, at den nu afgåede rektor i stor stil har fiflet med checks, hævet store kontantbeløb og rodet sin privatøkonomi godt og grundigt sammen med skolens.

- Han har haft rig mulighed for at putte penge i egen lomme eller lave underhåndsaftaler med dem, han har udskrevet checks til. Flere af forholdene er direkte ulovlig regnskabspraksis, konstaterer Michael Egholm.

Men her stopper kreativiteten ikke. I sin rejseafregning har Jan Thrane også skrevet flere af skolens lærere på udlandsrejser, som de aldrig har deltaget i. Ifølge Thrane skulle det være rejser med fagligt indhold til Malaga på den spanske solkyst og Disneyland i Paris.

Annonce:

Men tre lærere fra skolen, hvis initialer Jan Thrane med sirlig håndskrift har påført papirerne, fortæller uafhængigt af hinanden, at de aldrig har hørt om, endsige deltaget i rejserne.

- Det er jeg meget overrasket over, for jeg har ikke engang kunnet få lov at komme på en billig efteruddannelse, siger en af lærerne, da Ekstra Bladet spørger til en Disneyland-tur fra 2013 til over 80.000 kroner.

Svarer til ekstra løn
Ifølge andre kilder med indgående kendskab til skolen er det normal praksis, at Thrane-familien er med på udlandsrejser og skolefinansierede besøg på den lokale Center Pub, ligesom de ejer en lejlighed i Malaga.

- Det er helt afgørende, om pengene til rejser, hotelbesøg, middage og så videre er brugt i skolens interesse. Hvis de ikke er det, så er det bedrageri, fordi det svarer til en ekstra løn, som der ikke er svaret skat af, siger skatteekspert Michael Egholm.

Annonce:

Når Jan Thrane i dag takker endeligt af fra sit livsværk, er der reelt tale om, at han er blevet kylet ud, fordi hans kaotiske økonomistyring er blevet et samtale-emne i lokalområdet, efter Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen under Undervisningsministeriet i juni kom på uanmeldt besøg.

På trods af anklager fra en bred skare om fusk med skolens midler er lokalaviserne flydt over med harmfulde indlæg, der bakker op om den afholdte rektor, og Nordsjællands Politi har to gange droppet at undersøge sagen nærmere.

Erkender regnskabsrod
Over for Ekstra Bladet erkender Jan Thrane, at der har været alvorligt rod i regnskaberne på NGG, hvor han har været rektor i mere end tre årtier.

- Det påpegede revisoren, og han tog nogle rejser ud, som ikke var i orden regnskabsmæssigt, siger Thrane og nævner i flæng rejser til blandt andet Paris, Malaga, Madrid og Rom.

- Men jeg kunne ikke drømme om at snyde, overhovedet ikke.

- Og jeg har afregnet med skolen efter hver eneste rejse, når min kone eller min datter har været med. Når jeg har brugt skolens Mastercard til at betale for dem, så var det bare for at få rejsen forsikret, siger Jan Thrane til Ekstra Bladet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Vi synes, Lars Løkke mangler skam i livet
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: