Afsløring af slavearbejde: Er din terrasse bygget af ulovligt træ?

Landets største trælasthandler er gennem danske importører forbundet med brasilianske savværker med slavelignende arbejdsforhold

Danmarks største byggemarkeder er gennem danske træimportører forbundet med brasilianske tømmer-virksomheder, der gentagne gange har fået bøder i millionklassen for at begå dokumentfalsk og handle med ulovligt træ fra regnskoven i Amazonas. Foto:All Over Press
Danmarks største byggemarkeder er gennem danske træimportører forbundet med brasilianske tømmer-virksomheder, der gentagne gange har fået bøder i millionklassen for at begå dokumentfalsk og handle med ulovligt træ fra regnskoven i Amazonas. Foto:All Over Press

Blodige ulykker, slavearbejde, millionbøder og dokumentfalsk er en del af forhistorien, som træet i dit lokale byggemarked kan have med fra Amazonas-junglen, inden det ender på hylderne hos eksempelvis Silvan, Stark eller Davidsens Tømmerhandel.

Ekstra Bladet kan sammen med mediet Danwatch afsløre, at danske træimportører ikke har styr på deres brasilianske leverandører, som alle har fået bøder i millionklassen.

Samarbejde med Danwatch

Ekstra Bladet har i samarbejde med mediet Danwatch udarbejdet research, data og dokumentation til denne artikel. Både Ekstra Bladet og Danwatch udgiver artikler med lignende materiale hos hvert medie.

Du kan læse mere hos Danwatch her.

 

Herhjemme er sommeren over landet. Mange husejere nyder vejret på en træterrasse af tropisk træ, der beskrives som velegnet til ’nordisk vejr’. Nogle overvejer måske at anlægge en ny terrasse med produkter fra det lokale byggemarked.

Men man skal tænke sig godt om, inden man fylder bilen med hårdt træ fra Brasilien. De tre største danske importører kan nemlig ikke garantere, at træet er fældet lovligt.

Det viser officielle dokumenter fra de brasilianske myndigheder, som Ekstra Bladet og Danwatch er i besiddelse af.

Artiklen forsætter under billedet...

I Davidsens Tømmerhandel kan man købe Ipé træ, der ifølge flere byggemarkeder er som skabt til det danske vejr. Her ses et stort på parti af træet på et af deres trælagre. Man kan se på følgeseddlen, at det er købt af Global Timber, der har importeret træet direkte fra Brasilien, hvor deres samarbejdspartnere har fået en række millionbøder. Foto: Mogens Flindt
I Davidsens Tømmerhandel kan man købe Ipé træ, der ifølge flere byggemarkeder er som skabt til det danske vejr. Her ses et stort på parti af træet på et af deres trælagre. Man kan se på følgeseddlen, at det er købt af Global Timber, der har importeret træet direkte fra Brasilien, hvor deres samarbejdspartnere har fået en række millionbøder. Foto: Mogens Flindt

Sover under presenning
Her fremgår det tydeligt, hvilke firmaer de danske importører har handlet med. Og det er ikke småting, der er faldet dom for mod samarbejdspartnerne for de tre største danske importører Keflico, Global Timber og Wennerth Wood Trading.

På savværkerne knokler arbejderne op til 19 timer om dagen iført klipklappere, og træ fældes i skoven uden beskyttelsesudstyr. Et sted er rundsavene så farlige, at der ifølge inspektører sker ulykker med forbrændinger, knuste arme, ben og efterfølgende amputationer.

Artiklen forsætter under billedet...

Amazonas jungle er fyldt med slanger, skorpioner og andre giftige dyr. Her overnatter skovarbejderne på de brasilianske savværker. Foto: Lunaé Parracho/Reporter Brasil
Amazonas jungle er fyldt med slanger, skorpioner og andre giftige dyr. Her overnatter skovarbejderne på de brasilianske savværker. Foto: Lunaé Parracho/Reporter Brasil

Arbejderne kan ofte ikke tage hjem og besøge deres familier, når arbejdsdagen er ovre, men må sove under en presenning i junglen og spise mad på jorden.

Drab på fagforeningsfolk og miljøaktivister forekommer også i området, men savværkerne, som leverer til Danmark, har ikke kunnet forbindes til disse forbrydelser.

Problemer igen og igen...

Miljøstyrelsens tilsyn:

Miljøstyrelsen er den ansvarlige myndighed og fører tilsyn med, om danske forhandlere af træ overholder EU’s tømmerforordning EUTR.

Danske virksomheder er juridisk forpligtet af EU’s tømmerforordning EUTR til at lave en vurdering og en minimering af risici i forbindelse med at købe træ. Risikoen skal komme ned på “ubetydelig risiko” og virksomhederne skal kunne dokumentere over for Miljøstyrelsen, at træet ikke er ulovligt.

I 2016-2017 blev der gennemført 50 førstegangstilsyn på importvirksomheder og 30 opfølgende tilsyn. Der er udstedt 20 påbud og tre virksomheder er politianmeldt.

Ser ikke godt ud
Miljøstyrelsen fører tilsyn med de danske virksomheder, og fuldmægtig i Miljøstyrelsen Niels Bølling fortæller, at især et faktum gør, at det ’ikke ser godt ud’. Nemlig at nogle af de brasilianske eksportører gentagne gange har fået bøder.

– De danske virksomheder bør opfange, at deres leverandør har en sag. Fordi det kan have indflydelse på, om det træ, man køber, er lovligt, siger Niels Bølling.

Selvom bøderne er udstedt til de brasilianske samarbejdspartnere, skal de danske importører efter dansk og europæisk lovgivning kunne dokumentere, at alt træ, der kommer til Danmark, er lovligt.

Flere brasilianske leverandører har det anerkendte FSC-mærke, der burde betyde, at du kan købe træet med god samvittighed, men har alligevel fået bøder.

Artiklen forsætter under billedet...

Konfrontation: Importører

Fortsætter med tropisk træ

Danske importører kender risikoen: Stoler på partnere i Brasilien – kun ét firma overvejer samarbejdet

Hvert år bliver der sejlet mange tonsvis af tropisk træ til Danmark direkte fra Brasilien. Træet bliver solgt i byggemarkeder landet over, hvor danske have-ejere bruger det til at bygge træterrasser med.

Ekstra Bladet kan sammen med Danwatch afsløre, at de danske importører Keflico, Global Timber og Wennerth Wood Trading har samarbejdspartnere i Brasilien, der er dømt for dokumentfalskneri og slavelignende forhold på deres fabrikker og savværker.

Hos Global Timber kommer Ekstra Bladets og Danwatchs afsløring som en overraskelse.

’Det er jeg faktisk ret rystet over.’

’Jeg skal blankt indrømme, at dette viser et helt andet billede af situationen end det, vi løbende får præsenteret (...)’, skriver direktør og partner i Global Timber Peter Bæk i en mail.

Global Timber er den eneste importør ud af de tre, som nu vil genoverveje deres samarbejde med de brasilianske eksportører og savværker.

Forsætter samarbejdet
Anderledes står det til hos Keflico. Firmaet har siden Ekstra Bladets og Danwatchs afsløring haft kontakt til sine leverandører.

’Vi har indtil videre ikke fundet forhold hos vores leverandører, der viser, at de har leveret træ til os, som ikke har levet op til lovgivningen i den periode, de har været vores samhandelspartnere’, skriver Keflicos kommercielle direktør, Camilla Hyldgaard Thomsen, i en mail.

Dog har Keflico indstillet en leverance fra en leverandør, fordi det brasilianske selskab har en sag kørende.

Hos Wennerth Wood Trading er man ligeledes bekendt med sagerne. Men selskabet vil fortsætte samarbejdet med deres leverandører, lyder det i et skriftligt svar.

Ingen af de danske importører har ønsket at stille op til et direkte interview med Ekstra Bladet, og de har heller ikke svaret konkret på spørgsmål, der blev sendt på mail.

Myndigheder ind i sagen
Ekstra Bladets og Danwatchs afsløring fører nu til, at Miljøstyrelsen vil se på, om der skal laves yderligere tilsyn med de danske træ-importører Keflico, Global Timber og Wennerth Wood Trading.

Ifølge Miljøstyrelsen skal danske træimportører kræve dokumentation af leverandøren for, at alt er lovligt.

– Hvis ens leverandør én gang får en bøde, fastslår forordningen, at man reagerer med det samme og forlanger, at leverandøren retter op. Hvis det sker igen og igen, tyder det på, at noget ikke fungerer, som det skal, siger Niels Bølling fra Miljøstyrelsen.

Konfrontation: Silvan, Stark og Davidsens Tømmerhandel

Byggemarkeder overvejer stop og ny strategi

Ikke kun danske importører har pligt til føre kontrol med deres leverandører i Brasilien. Der hviler et lige så stort ansvar på byggemarkeder, som sælger træet til kunder herhjemme.

– Det er bekymrende, at der ikke er styr på det.

– Vi har en del krav, og vi vil leve op til vores firma-politik om, at træ skal være lovligt og produceret under gode forhold. Vi får en del dokumenter fra Keflico, der gerne skulle leve op til de krav, der er ifølge lovgivningen. Vi har valgt at betale os fra det, så leverandøren har styr på det, siger sourcing- og marketing-direktør hos Silvan Morten Juel.

Ikke acceptabelt
Hos Davidsens Tømmerhandel sælges det tropiske ipê-træ fra Global Timber. Heller ikke her er man bekendt med, at Global Timber har handlet med seks leverandører, der har fået bøder for dokumentfalsk, fortæller regionsdirektør Carl Bladt Hansen.

– Vi er selvfølgelig nødt til at tale med Global Timber om det. Det er ikke acceptabelt. Det er netop noget af det, vi lægger vægt på, når vi bruger en partner.

– Tingene skal være i orden – ikke bare med certificeret træ, men også med ikke-certificeret som for eksempel ipê-produkter, vi køber, siger Carl Bladt Hansen. Han overvejer om, Davidsens Tømmerhandel vil fortsætte med at sælge træet.

Initiativer på vej

Byggemarkedet Stark har nu valgt at lave en ny strategi for deres indkøb af tropisk træ.

– Vi kæmper for bæredygtigt skovbrug, det har vi gjort i mange år. Det er en hjertesag for os. Men vi kigger også indad og stiller krav til vores leverandører, fordi vi skal have den bedste ordning, der findes. Vi har nu sat fire initiativer i søen, fortæller Søren Lund, der er kommerciel direktør hos Stark, der nu blandt andet vil lave en dobbelt certificering og stille øgede krav til deres leverandører.

Stark ser ikke nogen grund til at suspendere deres salg af tropisk træ på nuværende tidspunkt.

1 af 6 Silvan sælger det tropiske træ Ipé, der er købt hos den danske træimportør Keflico. Keflico samarbejdspartnere i Brasilien har modtaget en stribe millionbøder for dokumentfalsk og slaveforhold. Foto: Mogens Flindt
2 af 6 Hos Davidsens Tømmerhandel i Skibby sælger de også Ipé. Denne stak planker er importeret til Danmark af Global Timber. Foto: Mogens Flindt
3 af 6 Dette er følgesedlen til træet hos Davidsens Tømmerhandel. Foto: Mogens Flindt
4 af 6 Flere hemmelige rapporter dokumenterer forholdene, som træet bliver produceret under i Brasilien. Foto: Lunaé Parracho/Reporter Brasil
5 af 6 Brasilianske inspektører på besøg ved savværk. Foto: Lunaé Parracho/Reporter Brasil
6 af 6 Danmarks største byggemarkeder er gennem danske træimportører forbundet med brasilianske tømmer-virksomheder, der gentagne gange har fået bøder i millionklassen for at begå dokumentfalsk og handle med ulovligt træ fra regnskoven i Amazonas. Foto:All Over Press
146 kommentarer
Vis kommentarer