Afsløring: Hofkok sexkrænkede drenge i årevis – Ekstra Bladet
Samfund
Annonce:

 

 

Ved du noget? Så kontakt journalisterne på lve@eb.dk - alle henvendelser behandles fortroligt

Lange, inderlige kram bagfra, klap og nus på ballerne, bid i øreflippen, uopfordret kropsmassage, invitationer til vin i privaten, seksuelt ladede kælenavne og psykiske tæsk, hvis ikke man fandt sig i det.

Det har alt sammen været hovedingredienserne i den menu, kongehusets mangeårige samarbejdspartner, den 64-årige restauratør Jens-Peter Skov, i årevis har serveret for en række af sine mandlige ansatte og elever helt ned til 16-års alderen på sin kro, Sallingsund Færgekro på Mors. 

Det fortæller en lang række tidligere ansatte nu til Ekstra Bladet.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde
 

En af dem er i dag 22-årige Andreas Jensen, der var bare 16 år, da han i 2016 startede i lære som kok under Jens-Peter Skov.

- Det var på næsten alle vagter, at han kom og ragede på mig. På røven, på hofterne, hvor han nu engang lige kunne komme til. Jeg kan også huske engang, jeg stod og skar pålæg, hvor han kom med en champagneflaske, som han ligesom stak op i røven på mig. Jeg gik helt i chok hver gang. Det var simpelthen så langt ude, siger han.

Andreas Jensen er langtfra den eneste tidligere ansatte, der er blevet udsat for chikanerende adfærd af Jens-Peter Skov, der er kendt for at have stået for maden til en lang række fester og sammenkomster i kongehuset, herunder prins Joachim og grevinde Alexandras bryllup og dronning Margrethes 70-års fødselsdag.

Du kan læse meget mere om Jens-Peter Skovs forbindelser til kongehuset i artiklen her.

 

 

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde
 

Ekstra Bladet har været i kontakt med i alt 23 tidligere ansatte og chefer såvel som tjener- og kokkeelever. De pågældende arbejdede på kroen i perioden 1996-2021.

17 af dem fortæller samstemmende, at de enten på egen krop har oplevet eller har bevidnet seksuel chikane og anden grænseoverskridende adfærd fra den højt feterede restauratør.

- Jeg kan tydeligt huske, at han har taget mig på røven og sagt: 'Mhmm, den er godt nok god.' Jeg har også prøvet, at han trak sig ind til mig bagfra og nussede mig på ryggen. Jeg stivnede fuldstændig hver gang og anede ikke, hvad jeg skulle gøre, fortæller endnu en mand, der ligeledes startede som kokkeelev på kroen i en alder af 16 år, men som til sidst endte med helt at afbryde sin uddannelse som følge af Jens-Peter Skovs konstante tilnærmelser.

Langt de fleste har som sidstnævnte kokkeelev ikke ønsket at stå frem med navn. Mange med henvisning til Jens-Peter Skovs status og magt i branchen. Andreas Jensen er dog en af to undtagelser. Den anden er Tommy Wichmann, der startede i lære som kokkeelev i 2017.

- Jeg har sgu lidt ventet på, at der var en avis, der ringede, må jeg indrømme, for rigtig mange her i området ved udmærket godt, hvad der foregår på den kro, og nu synes jeg simpelthen bare, det skal stoppes, siger han.

De gengivne episoder, hvor indehaver Jens-Peter Skov har udsat de ansatte for seksuel chikane og/eller verbale overfusninger, er i videst muligt omfang blevet bekræftet af et eller flere vidner.

 

Hofkok havde samleje med 14-årig

Det er ikke første gang, at Jens-Peter Skov er i søgelyset for at have udsat andre for, hvad de betragter som seksuel grænseoverskridende adfærd.

I efteråret 2021 var den på det tidspunkt 63-årige restauratør således part i en sag, der handlede om, at han om morgenen 8. september havde sex med en på det tidspunkt 14-årig dreng, som han var kommet i kontakt med på dating-appen Grindr, på toilettet på busterminalen i Nykøbing Mors.

Sagen har fået medieomtale lokalt, fordi drengen mener, at der var tale om en voldtægt, og derfor har meldt hændelsen til politiet.

Midt- og Vestjyllands Politi har to gange lagt sagen ned, bl.a. som følge af manglende beviser for, at Jens-Peter Skov var klar over, at drengen var under den seksuelle lavalder. Første gang krævede Statsadvokaten, at sagen blev genoptaget. Statsadvokaten behandler lige nu for anden gang familiens klage over, at sagen igen er blevet lukket.

Årsagen til, at det i offentligheden er kendt, at der var tale om Jens-Peter Skov, er, at han selv stod frem i Skive Folkeblad i forbindelse med politiets første lukning af sagen.

 

Privatfoto.
Privatfoto.
 

Mange af de 17 tidligere ansatte arbejder fortsat i branchen og tøver den dag i dag ikke med at beskrive Sallingsund Færgekro som det absolut værste sted, de nogensinde har arbejdet.

Alle beretter de om identiske oplevelser.

De beskriver således uafhængigt af hinanden, hvordan Jens-Peter Skov kunne fare i flint over selv de mindste ting, hvordan han har kaldt dem de samme seksualiserede kælenavne, og hvordan han på daglig basis har sneget sig ind på dem bagfra, mens de stod og arbejdede, for dernæst at røre ved dem på grænseoverskridende måder.   

- Han kaldte os for 'Tarzan' og 'frække', krammede os bagfra, klaskede os i røven, masserede os ... Det var dagligdag. De helt unge drenge var helt klart dem, han gik hårdest efter. Det var vildt ydmygende for alle, fortæller en tidligere kokkeelev på kroen.

På billedet her ses, hvordan Jens-Peter Skov uopfordret udsætter endnu en tidligere kokkeelev for massage. Ekstra Bladet har talt med både kokkeeleven og den person, der har taget billedet. Begge bekræfter, at eleven ingenlunde havde lagt op til, at kromanden skulle røre ved ham, og at de begge fandt det dybt ubehageligt.

- Det var hele årsagen til, at jeg tog billedet, siger fotografen.

Ekstra Bladet har fået både kokkeeleven på billedet og billedets ophavsmands tilladelse til at bringe billedet. 

 

Ekstra Bladet har interviewet Jens Peter-Skov, der dog ikke ønskede, at interviewet blev filmet.

Han husker ikke de konkrete episoder, som Ekstra Bladet har forelagt ham, men han benægter dem heller ikke. Han tilskriver det i høj grad en generel kultur på kroen.

- Tonen har altid været sådan, og nogle af dem, der har udtalt sig, har da været blandt de værste, hvad angår seksuelle krænkelser. Det er gået meget op i pik og patter. Jeg er sammen med dem hele tiden, og det har jo været dem, der har lagt op til mange af de her ting. Der er en tone i et hus som vores, men ikke sådan, at det er ubehageligt, og jeg beklager da dybt, hvis nogen mener, at det har det været, siger Jens-Peter Skov, der samtidig mener, at de tidligere medarbejdere bør påtage sig en del af ansvaret.

- Nogle af dem, der har udtalt sig, har virkelig værende førende i, hvordan tonen har været på det seksuelle. Det er 125 procent sikkert. Og hvis du vil fortælle mig, hvem de er, må du tale med hvem, du vil, her i huset, og så vil de fortælle, at de gik meget over stregen, i forhold til hvad de sagde til folk og den slags ting.

Ekstra Bladet har forelagt de pågældende tidligere ansatte Jens-Peter Skovs udtalelser. De kan ikke genkende restauratørens udsagn.

- Men i den her slags sager er én ting jo, hvordan tonen imellem de ansatte og eleverne kan være, noget andet er jo, hvordan du opfører dig, for du er chef, du er læremester og …  

- Helt enig, men jeg er også en del af produktionen. Jeg er sådan en, der er her hele tiden, og derfor ser man mig måske ikke i den rolle, og jeg ser heller ikke mig selv i den rolle, for vi arbejder som et team.

- Men det gør de jo. De ser dig som chef. De ser dig som indehaver af Sallingsund Færgekro og som leverandør til kongehuset og som en, der kan åbne døre for dem, og som en, der kan lukke døre for dem. 17 af de 23 tidligere ansatte, vi har fået fat i, siger, at de oplevet dig befamle, kysse og massere ansatte og elever. Hvad tænker du selv om det?   

- Jamen, jeg tænker vel, at der er faktisk mange, der har ondt i ryggen, og så får de noget massage, fordi det kan jeg. Så kan vi diskutere, om man skal gøre det, men når de har stået og ømmet sig over et eller andet, jamen, så har jeg masseret dem på ryggen. Klask, ja, hvis vi er midt i en eller anden sjov ting og har gjort noget, kan det godt være, at vi allesammen klasker ud efter hinanden, men det er jo ikke sådan bevidst.

- Der var lidt en anden tone, end der er nu. Tingene er jo lidt anderledes nu med alt det her MeToo, hvilket også er fint nok et eller andet sted. Jeg havde to drenge, der var hjemme og få et glas vin. Så jeg synes ikke, at der er den her tendens til, at jeg går og nusser dem. Hvis en dreng så at sige har ondt i ryggen eller skulderen - må jeg lige have lov at give dig lidt massage for det? - og det er ikke ment seksuelt. Det kan lige så godt være hvem som helst - for den sags skyld også piger, det er jo ikke kun drengene, der får.

Udadtil fremstår den mere end 80 år gamle Sallingsund Færgekro som en af Danmarks mest idylliske afkroge, men bag de røde murstensmure er unge mænd i årevis blevet seksuelt og verbalt antastet af kroens ejer, Jens-Peter Skov. Foto: Ernst van Norde
Udadtil fremstår den mere end 80 år gamle Sallingsund Færgekro som en af Danmarks mest idylliske afkroge, men bag de røde murstensmure er unge mænd i årevis blevet seksuelt og verbalt antastet af kroens ejer, Jens-Peter Skov. Foto: Ernst van Norde
 

De tidligere ansatte og elever beretter om de samme ting.

- Jeg har selv fået lange kram afsluttet af en fem-ti klap på ballerne, ligesom han har taget mig på hofterne og har trukket sig helt ind til mig. Det var helt normalt, men hold kæft, jeg syntes, det var ubehageligt. Jeg holdt ikke engang et år, fortæller en tidligere tjener.

En anden, der arbejdede som mellemleder på kroen for en længere årrække tilbage, fortæller, at også han næsten dagligt så Jens-Peter Skov befamle kroens yngste, mandlige ansatte, ligesom han fortæller, at han også selv måtte lægge krop til en enkelt hændelse.

- Det var sommer og ekstremt varmt, så jeg var gået ud for at nyde udsigten i min pause. Jeg havde tanktop på, kan jeg huske, og så kommer den kære mand (Jens-Peter Skov, red.) ud af det blå pludselig helt op bag mig og begynder at gnubbe mig på min brystkasse og siger: Det er godt nok varmt i dag, hva' (navn på mellemlederen, red.)? Jeg bliver virkelig forskrækket og chokeret, fortæller han.

Den tidligere mellemleder fortæller, at han i situationen i 'ren og skær refleks' sagde fra, men at det langtfra var uden omkostninger.

- Fra den dag kunne jeg ikke gøre noget som helst rigtigt. Alt, jeg gjorde, var forkert. Han hadede mig, rettede på alt, jeg foretog mig, og i nogle af hans mest voldsomme udbrud mod mig kastede han sågar ting efter mig. Få måneder senere måtte jeg kaste håndklædet i ringen.

Det samme oplevede Andreas Jensen og flere andre, Ekstra Bladet har talt med, som formastede sig til at trække en streg i sandet over for den profilerede restauratør.

- En dag hvor han for jeg ved ikke hvilken gang gramser mig på røven, mens jeg prøver at udføre mit arbejde, dér tænker jeg: Nu skal det bare siges. Så siger jeg bare direkte til ham, at jeg ikke synes, han skal gå og pille ved mig på den der måde, og at jeg faktisk synes, det var pisseklamt og ydmygende. Der siger han så, at det jo bare var for sjov, og så går han, fortæller Andreas Jensen.

- Derefter var han på nakken af mig i tre måneder, og det var lige meget, om jeg skulle smøre et stykke rugbrød eller stege en fisk. Og det var ikke sådan noget med: Det kan du godt gøre bedre, Andreas. Det var hårde knubs. Psykisk terror. Sådan noget som at jeg ikke ville blive til en skid, og at det skulle han nok sørge for, hvis ikke jeg tog mig sammen.
 

Foto: Bo Lehm/Nordjyske
Foto: Bo Lehm/Nordjyske
 

Jens-Peter Skovs adfærd fik hurtigt flere af de kilder, Ekstra Bladet har talt med, til at løbe skrigende væk - nogle med psykiske men i bagagen.

Andre - især de, der var i lære - blev i flere år til trods.

Mange af dem har i dag svært ved at forklare, hvorfor de ikke bare søgte væk, men en del af årsagen var nok det sammenhold, der opstod blandt de ansatte som følge af arbejdsmiljøet, mener de.

Andre tilskriver det frygt.

- Han er ikke bange for at fortælle dig, at han kan smadre din karriere, hvis det er det, han lige får lyst til, siger Tommy Wichmann, der suppleres af en anden, der var mellemleder på kroen for otte år siden:  

- Mange af dem var jo ikke andet end store børn, og Sallingsund var jo deres første møde med restaurationsfaget og arbejdsmarkedet i det hele taget. Derfor tror jeg heller ikke, at det var alle, der var klar over, hvor helt igennem unormal Jens-Peters opførsel egentlig var. Og så er han jo altså en stjerne i branchen. Han arbejder for kongehuset, og han kan åbne mange døre for én. Men han kan dæleme også lukke dem.

En anden mangeårig tidligere mellemleder stemmer i:

- Hvis du er uddannet fra Sallingsund, er der nærmest ikke det sted i branchen, hvor du ikke kan begå dig. Selvfølgelig fordi du så har arbejdet med alt fra højgastronomisk mad til wienerschnitzler og gæster fra de fleste lag af samfundet, men fandeme også fordi du har bevist, at du kan du kan stå model til lidt af hvert.

Skandale-kok: Så tæt er han på kongehuset  

Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce: