Annonce:
Annonce:

Afsløring: Skandale vokser i region

Når det kommer til at forebygge amputationer af ben, ligger Region Sjælland på en klar sidsteplads. Regionsrådsformanden har ellers tidligere afvist, at der skulle være problemer med behandlingen i regionen

63-årige Martin Luffe har fået amputeret begge sine ben i Region Sjælland. Han mener i dag, at han fik for sen forebyggende behandling. Foto: Jonathan Damslund
63-årige Martin Luffe har fået amputeret begge sine ben i Region Sjælland. Han mener i dag, at han fik for sen forebyggende behandling. Foto: Jonathan Damslund
Annonce:
Følg Samfund

Ved du noget, eller har du selv haft et kritisabelt behandlingsforløb? Så kontakt journalisterne på MR@eb.dk eller cjd@eb.dk.

Region Sjællands arbejde med ben og amputationer tager nu endnu en dyster drejning.

Behandlinger, der skal forebygge amputation af ben, foretages nemlig langt sjældnere i Region Sjælland sammenlignet med de andre regioner.

Desuden er patienterne tilsyneladende endnu dårligere stillet end i Region Midtjylland, der for nylig indrømmede at have foretaget op mod 47 unødige benamputationer om året.

Det kan Ekstra Bladet afsløre på baggrund af aktindsigt i antallet af karkirurgiske behandlinger vedrørende ben, som regionerne har udført fra 2005-2021.

Martin Luffe fik amputeret sit ben og føler sig svigtet af hospitalet.

Annonce:

Markant færre indgreb
Karkirurgi er indgreb, der skal forbedre blodomløbet, i dette tilfælde i benene, og som derfor skal forhindre amputation.

Tallene viser, at Region Sjælland i perioden har udført hele 26% færre karkirurgiske indgreb vedrørende ben end Region Midtjylland, der har udført næstfærrest.

Antallet af behandlinger i Sjælland er mere end halveret siden 2015. Samtidig har antallet af amputationer sat rekord i både 2018 og 2019.

Ekstra Bladet kunne for nylig afsløre, at Region Sjælland de seneste 17 år har amputeret langt flere ben end andre regioner og lige så mange som i Midtjylland.

Artiklen fortsætter under tabellen ...

Ikke det man ser
Bekymrende, lyder det fra eksperter.

Annonce:

- Høje amputationsrater bør normalt være ledsaget af høj karkirurgisk aktivitet, for det viser, at man har gjort alt, der har været muligt, for at undgå amputation. Hvis man har et velfungerende behandlingstilbud, så vil man forvente, at der i regioner med en høj amputationsrate også er mange karkirurgiske behandlinger. Det er tilsyneladende ikke det, man ser i Region Sjælland, siger Søren Paaske Johnsen, efter at have set Ekstra Bladets data.

Han er overlæge ved Aalborg Universitetshospital samt professor og leder af Dansk Center for Klinisk Sundhedstjenesteforskning ved Aalborg Universitet, der forsker i netop kvalitet i sundhedsvæsenet.

Ifølge ham ser det klart ud til, at Region Sjælland har en for lav kapacitet til at udføre karkirurgiske indgreb.

'Tværtimod'
Professor og overlæge i karkirurgi ved Odense Universitetshospital Jes Sanddal Lindholt finder særligt det faldende antal behandlinger siden 2015 bekymrende.

- Vi ser ikke nogen indikationer på, at behovet for karkirurgisk behandling er faldende. Tværtimod. Alligevel ses der faldende karkirurgisk aktivitet, samtidig med at amputationstallet stiger i regionen. Det er bekymrende, siger han.

Han vil dog ikke spå om, præcis hvad årsagerne er til udviklingen.

Artiklen fortsætter under figuren ...

Annonce:

Ingen god forklaring
Formand for regionsrådet i Region Sjælland, Heino Knudsen (S), havde ikke lyst til at stille op til interview, da Ekstra Bladet for nogle uger siden henvendte sig om regionens høje amputationsrate.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Heino Knudsen er formand for regionsrådet i Region Sjælland. Han har stadig ikke lyst til at stille op til interview. Foto: Claus Bech / Ritzau Scanpix
Heino Knudsen er formand for regionsrådet i Region Sjælland. Han har stadig ikke lyst til at stille op til interview. Foto: Claus Bech / Ritzau Scanpix
 

På Facebook gav socialdemokraten dog udtryk for, at det høje antal amputationer i regionen skulle ses i lyset af, at borgerne i Region Sjælland har en generelt dårligere sundhed end i de andre regioner.

Samtidig var der en tro på, at patienterne i regionen fik den rette hjælp, lød det videre. Til denne historie ønskede formanden heller ikke at stille op til interview. I stedet skrev regionen i en mail, at regionens akutte karkirurgiske patienter blev behandlet på Odense Universitetshospital, hvorfor dataet ikke kunne bruges.

Annonce:

Jes Sanddal Lindholt er overlæge på karkirurgisk afdeling på OUH, der også behandler patienterne fra Region Sjælland. Han oplyser, at de på OUH rigtigt nok omkring 2011 indgik en aftale om at tage akutte patienter fra Sjælland, men man har dog ikke oplevet, at langt flere patienter fra Sjælland de senere år har fundet vej til hospitaler i Syddanmark.

Svært at redde
Samtidig vil de akutte patienter være i en så dårlig forfatning, at det kan være meget svært at redde benet alligevel, og der bør sættes tidligere ind for at undgå, at en akut situation opstår, fortæller Jes Sanddal Lindholt videre.

Hvordan Jes Sanddal Lindholts udsagn hænger sammen med Region Sjællands forklaring, har Heino Knudsen ikke ønsket at svare på. Han har heller ikke villet forklare, hvordan det hænger sammen med, at regionen samtidig med faldet i forebyggende behandlinger også har det højeste antal amputationer i 17 år.

Artiklen fortsætter under figuren ...

Intet tyder på det
I data for forebyggende behandlinger er der da heller intet, der tyder på, at regionens forklaring holder vand. Blandt andet fordi antallet af behandlinger i Syddanmark fra 2015 også er faldet en smule.

Annonce:

At en høj amputationsrate og få forebyggende behandlinger skulle dække over en grundlæggende god forebyggende behandling er ganske usandsynligt, vurderer også Søren Paaske Johnsen.

- Der synes umiddelbart kun to alternative forklaringer til en for lav karkirurgisk behandlingskapacitet. Enten er et stort antal patienter blevet behandlet i andre regioner, hvilket intet i data dog tyder på. Eller at der i Region Sjælland skulle være et meget større antal patienter end i de andre regioner, som takker nej til karkirurgisk behandling. Dette forekommer også usandsynligt, siger han.

Artiklen fortsætter under faktaboksen ...

Sådan har vi gjort

Ekstra Bladet har fået aktindsigt i antallet af karkirurgiske behandlinger, der vedrører ben, fra Landspatientregisteret via Sundhedsdatastyrelsen.

Data er udtrukket ud fra de typer af indgreb, der indgår i karkirurgernes egen vejledning på siden Karbase. Karbase overvåger karkirurgien i Danmark, hvorfor det er vigtigt, at kirurgerne registrerer operationerne korrekt og efter de oplyste koder.

Derfor har Ekstra Bladet taget udgangspunkt i disse for personer over 50 år fra 2005-2021. Aldersgrænsen er identisk med den brugt til rapporten om amputationer i Region Midtjylland.

Antallet har vi herefter sammenlignet med antallet af indbyggere over 50 år i de enkelte regioner for 2. kvartal 2022 for at kunne sammenligne regionerne.

Også Henrik Brønnum-Hansen, lektor ved Københavns Universitet med speciale i ulighed i sundhed, finder tallene bekymrende.

På spørgsmålet om, hvorvidt han kan finde nogen som helst forklaring på, at Region Sjælland skulle tilbyde lige så god behandling som andre regioner, lyder det kortfattet:

- Nej. Men jeg kan ikke udelukke, at der kan findes nogle, siger han.

Heino Knudsen: Det er helt afgørende

Heino Knudsen har ikke villet stille op til interview eller svare på skriftlige spørgsmål. I en mail sendt fra regionens pressetjeneste lyder det blandt andet fra Heino Knudsen:

'Det er helt afgørende for mig, at patienterne i Region Sjælland får høj kvalitet i behandlingen, og jeg er fuldt optaget af, at vi får grundigt undersøgt, om patienterne får den rette behandling.'

'Skulle undersøgelsen vise, at der er mangler i behandlingen i Region Sjælland, så vil det have min absolut højeste prioritet, og jeg vil tage initiativ til, at vi i regionsrådet handler omgående.'

Han skriver videre, at han vil afvente den igangværende undersøgelse af området igangsat af regionerne, før han kommenterer sagen.

 

Ekstra Bladet ville blandt andet gerne have haft svar på følgende spørgsmål:

 • Af data fremgår det, at mens antallet af karkirurgiske behandlinger i Region Sjælland er mere end halveret fra 2015 til 2021, så er samme indgreb også faldet i Region Syddanmark med 161 svarende til 15 procent. Hvordan giver det da mening, at Syddanmark samtidig skulle have behandlet flere af jeres patienter?
   
 • Hvor mange karkirurgiske patienter sendte I til Syddanmark i årene 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 og 2021?
   
 • Jes Sanddal Lindholt, professor og overlæge på karkirurgisk afdeling på OUH, fortæller, at man i Odense ikke har oplevet, at langt flere patienter kommer til dem fra Region Sjælland. Hvad er Heino Knudsens kommentar til det, og hvordan hænger det sammen med Region Sjællands forklaring?
   
 • Kan Heino Knudsen se det paradoksale i, at Region Sjælland siden 2015 har haft flere år med rekordhøjt antal amputationer og samtidig har halveret sine karkirurgiske behandlinger, men at dette ifølge regionen ingen sammenhæng har?
   
 • Heino Knudsen står ganske alene med sin vurdering af, at patienterne i Region Sjælland får en god forebyggende behandling inden amputation. Kan Heino Knudsen nævne én eneste ekspert eller undersøgelse, der deler Heino Knudsens udlægning af, at regionen til trods for data leverer en god kvalitet i behandlingen?
   
 • Jes Sanddal Lindholt fortæller, at aftalen om, at OUH tager sig af akutte karkirurgiske patienter fra Sjælland, blev indgået omkring 2011. Af data fremgår det, at der siden 2011 fortsat var en stigning i antallet af karkirurgiske behandlinger frem til 2015, hvorefter det gik kraftigt tilbage. Hvad er det præcis, der skete omkring 2015, der gjorde det unødvendigt for borgerne i Region Sjælland at få karkirurgisk behandling?
   
 • Hvordan kan patienterne i Region Sjælland være tjent med en formand for regionsrådet, der hverken vil stille op til interview eller anerkende problemerne i denne sag?

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
En formand, der gør, hvad der bliver sagt
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: