Afstanden til og fra arbejde gør os stressede

Forskning viser, at vi bliver mere stressede desto længere tid, vi bruger på at komme til og fra arbejde

Stressniveauet kan sagtens hænge sammen med, hvor langt vi har på arbejde (Foto: Joachim Adrian)
Stressniveauet kan sagtens hænge sammen med, hvor langt vi har på arbejde (Foto: Joachim Adrian)

Tiden fra du træder ud af hoveddøren derhjemme, til du sidder ved skrivebordet på arbejdet, kan være afgørende for, om du føler dig stresset. Sådan lyder det fra en gruppe forskere fra Canada, der har undersøgt betydningen af den tid canadierne dagligt bruger på at komme til og fra arbejde.

Udover at et stort tidsforbrug på transport øger stressniveauet viser undersøgelsen, at et stort tidsforbrug kan kædes sammen med blandt andet fedme og forhøjet blodtryk.

Ifølge Thomas P. Boje, der blandt andet forsker i balancen mellem familie- og arbejdsliv på Roskilde Universitet, er der ikke lavet lignende undersøgelser i Danmark. Alligevel mener han, at det er helt oplagt, at tiden til og fra arbejde kan være en stressfaktor.

- Det vil næsten være helt unaturligt, hvis det ikke også skaber stress, lyder det fra Thomas P. Boje.

For antallet af arbejdstimer er en af de største årsager til stress, og når der er langt til arbejde, bliver tiden uden for hjemmet endnu længere, forklarer Thomas P. Boje.

Børn giver ekstra stress
- Det er helt klart, at hvis man bruger lang tid til og fra arbejde, så ligges det oven i arbejdstiden, og det forøger stressniveauet.

Har man børn er tiden til og fra arbejde af særlig stor betydning, da man fx skal hente børnene i vuggestuen eller børnehaven.

- Hvis man kører på de danske veje mellem 16-17, hvad jeg selv gør, vil du se, at der er en del folk, der har travlt med at komme af sted, fordi de fx skal hente deres børn, inden institutionen lukker kl. 17, beretter Thomas P. Boje.

Thomas P. Boje har forsket i arbejdstidens betydning for børnefamilier. Her kan han fortælle, at mor og far samlet i gennemsnit arbejder 80 timer om ugen, og den høje arbejdstid er ikke noget, der huer forældrene. Faktisk ønsker 70 procent af forældrene, at de samlet skulle arbejde 12 timer mindre om ugen, fortæller han.

De seneste opgørelser fra 2013 over, hvor langt danskerne har til arbejde, viser, at vi i gennemsnit kører 20 km til og fra arbejde. Længst kører folk fra Vordingborg, hvor folk i gennemsnit tilbagelægger 37 km hver vej.

Generelt er det særligt sjællændere, der må ud på en længere rejse for at komme på arbejde. Region Sjælland udgør 13 af 20 bopælskommuner, hvor personer i gennemsnit kører over 25 km for at komme på arbejde.

Udviklingen viser, at vi kører længere end nogensinde før. Siden Danmarks Statistik i 2006 begyndte at lave opgørelser over danskernes vej til arbejde, er andelen af danskere, der må ud på en køretur, der er mindst 50 km lang, steget med 17 procent.

Samlet kørte 202.289 danskere i 2013 mindst 50 km for at komme på arbejde.

29 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere