'Afstrafferen' i søgelyset for krigsforbryderdomstol: - Det er spild af tid

Filippinernes kontroversielle præsident bliver nu undersøgt af Den Internationale Straffedomstol

Den filippinske præsident Rodrigo Duterte bliver nu undersøgt af international domstol. Arkivfoto: Aaron Favila/AP
Den filippinske præsident Rodrigo Duterte bliver nu undersøgt af international domstol. Arkivfoto: Aaron Favila/AP

Rodrigo Duterte, Filippinernes hårdtslående præsident, bliver efterforsket af Den Internationale Straffedomstol (ICC).

Det bekræfter Dutertes talsmand ifølge The Guardian.

Årsagen er, at Duterte er blevet beskyldt for forbrydelser mod menneskeheden, hvilket domstolen nu har givet sig til at undersøge.

- Det er spild af resurser og rettens tid, lyder det fra præsidentens talsmand Harry Rogue.

Præsidentens modstandere mener dog ikke, at det er spild af tid. De mener tværtimod, at Duterte, der allerede under præsidentvalget fik tilvalget 'Afstrafferen', skal retsforfølges for hans rolle i drabene på flere tusind mennesker.

Luksusbilerne er blevet illegalt importeret til Filippinerne. Biler Skattesnydere får smadret deres luksusbiler af en bulldozer

4000 drab
Under Duterte er der nemlig blevet ført en benhård politik mod især narkokriminalitet, og det har betydet utallige drab på formodet kriminelle, som ifølge observatører bliver udført af politiet på baggrund af opfordring fra højeste sted.

Omkring 4000 mennesker er blevet dræbt af politiet i løbet af de seneste 19 måneder, hvoraf enkelte drab særligt har fået mediernes opmærksomhed på grund af deres brutalitet og umiddelbare unødvendighed.

Blandt andet blev en studerende i august sidste år likvideret af politiet, på trods af at han på det tidspunkt var i politiets varetægt og ikke var bevæbnet.

Den kun 17-årige studerende Kian Delos Santos blev offer for Filippinernes præsidents kamp mod narko. Her ses hans far, Saldy Delos Santos, i færd med at trøste hans kæreste, mens de står ved siden af Kians kiste.  Foto: AP/Bullit Marquez Politik 'Afstrafferen' i strid modvind: Studerende blev likvideret af politiet

Ved den lejlighed lød det fra Duterte, at sagen skulle efterforskes for at se, om der skulle placeres et ansvar hos politiet. Han nægter således at være medskyldig i de mange drab.

Han har således flere gange udtalt, at politiet kun skal dræbe, hvis de føler, at deres eget liv er i fare.

- Han er træt af at være under anklage. Han ønsker at være i retten og forholde sig til anklagerne fra vidneskranken, siger Harry Rogue.

Duterte har ifølge The Guardian mange gange tidligere udfordret domstolen og sagt, at han var villig til at rådne i fængslet for at redde befolkningen fra narko og kriminalitet.

Filippinernes præsident Duterte har erklæret krig mod narkotika i landet, og flere menneskerettighedsorganisationer har kritiseret krigen som egentlige livkideringer af narkomaner og pushere af Filippinernes militær og politi. Foto: Skærmbillede Samfund 'Du er lyset': Duterte sang kærlighedssang for Trump

Han har sågar truet med at trække Filippinerne fra ICC og kaldt europæiske advokater for 'rådne', 'dumme', og at de har 'hjerner på størrelse med en ært'.

En filippinsk advokat står bag den nuværende anmeldelse til Den Internationale Straffedomstol, som foruden Duterte er rettet mod 11 højtstående embedsmænd.

Harry Rogue siger dog, at ICC ikke har yderligere beføjelser end den indledende undersøgelse, de er gået i gang med, da de retslige muligheder i Filippinerne endnu ikke er blevet udtømte.

26 kommentarer
Vis kommentarer