Annonce:
Annonce:

Aftale forbyder fiskeri i kæmpe område ved Antarktis i 35 år

24 lande og EU er efter års uenigheder blevet enige om at oprette verdens største maritime beskyttelseszone

Arkivfoto: AP Photo/Roberto Candia. POLFOTO
Arkivfoto: AP Photo/Roberto Candia. POLFOTO
Annonce:
Følg Samfund

Efter flere års tilløb er det fredag lykkedes en lang række lande at blive enige om at oprette et stort havreservat ved Antarktis.

Reservatet, der skal være med til at beskytte det unikke dyreliv ved Antarktis, bliver med en størrelse på over 1,55 millioner kvadratkilometer verdens største.

Det svarer cirka til størrelsen på Iran eller 36 gange arealet af Danmark.

Aftalen er fredag indgået i Hobart i den australske delstat Tasmanien. Det er sket på det årlige møde i Kommissionen for Bevarelse af Antarktis' Maritime Levende Ressourcer (CCAMLR), skriver AFP.

Det oplyser New Zealands regering, der samme med USA har presset på for at få oprettet reservatet i Rosshavet ved Antarktis.

Annonce:

- Forslaget krævede nogle ændringer for at opnå enighed blandt alle 25 medlemmer af CCAMLR, og den endelige aftale har en god balance mellem beskyttelse af havet, bæredygtigt fiskere og videnskabelige interesser, siger han ifølge AFP.

Danmark er ikke som Sverige og Norge selvstændige medlemmer af CCAMLR. EU er dog et af de 25 medlemmer.

I cirka to tredjedele af det samlede areal vil der fremover være forbud mod at fiske. Det svarer til arealet af Frankrig og Spanien tilsammen.

Netop retten til at fiske i området har været årsag til, at aftalen har ladet vente på sig. Rusland har som det sidste medlem strittet imod - indtil nu.

Ifølge The Guardian er Rusland gået med, fordi aftalen nu "kun" gælder i 35 år. Det var ellers først 50 år, der var på forhandlingsbordet.

- For første gang har lande tilsidesat deres uenigheder for at beskytte et større område i Det Sydlige Ishav, siger Mike Walker, direktør i miljøorganisationen Antarctic Ocean Alliance.

I Rosshavet finder man et af de mest intakte økosystemer i verdens have. Det er blandt andet levested for pingviner, sæler, antarktisk isfisk, hvaler og over 10.000 andre arter.

Russiske fiskefartøjer har især haft en fangst af isfisk.

Forskere anslår ifølge The Guardian, at Det Sydlige Ishav producerer op mod tre fjerdedele af de næringsstoffer, der er med til at understøtte livet i resten af verdenshavene.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: