Afviser jordskælvs-forklaring: Dét udløste Grønland-tsunami

Flodbølgen, der ramte grønlandske bygd Nuugaatsiaq, har formentlig ikke været udløst af et jordskælv. Seismolog mener at have den virkelig forklaringen

Se den virkelige årsag udløse oversvømmelserne her. (Video: Arktisk Kommando)

Nye spor viser, at det ikke behøver være et jordskælv, som forårsagede de oversvømmelser, der lørdag ramte bygden Nuugaatsiaq i Vestgrønland nær byen Uummannaq. Ifølge Grønlands Radio blev 11 bygninger skyllet i fjorden.

Samfund Se videoen: Oversvømmelser rammer Grønland og efterlader kaos

De tsunami-lignende scener kan i stedet være blevet udløst af et jordskred. Optagelsen ovenfor viser således, hvordan siden af et bjerg er forsvundet. Og teorien bakkes op af vidneudsagn. Det fortæller seismolog Peter Voss fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) til DR.

- Øjenvidner har set, der kom noget ned af fjeldet, og så så de en stor støvsky. Bagefter har man undersøgt området og kan se, der er et stort område, som er skredet ned i fjorden. Det har sat en rigtig stor bølge i gang, som har bredt sig i hele fjordsystemet, siger han.

Foto: /ritzau/Inunnguaq Hegelund. 112 Fire personer savnes stadig efter flodbølge i Grønland

Et jordskred kan af seismologerne godt måles som et jordskælv. Og at et jordskred står bag naturkatastrofen giver bedre mening.

- Et så lille jordskælv, som vi målte, kan ikke udløse så store mængder vand, siger Peter Voss.    

Eksperterne skal nu bruge måneder på at undersøge, hvad der præcist skete.

Der er brug for genhusning og genopbygning i det tsunami-ramte område. Foto: Tak til Oletta nationen Pinligt: Danskerne er vist ligeglade med tsunami-ofrene i Grønland

3 kommentarer
Vis kommentarer