Du kan her rette dine indstillinger for, om vi må sætte cookies og bruge persondata, eller du kan give os besked, hvis en annonce er upassende, rummer fejl eller er ulovlig.
eller
Rapportér annonce
Du har mulighed for at rapportere denne annonce til annonceafdelingen på Ekstra Bladet, hvis du enten finder annoncen upassende eller at annonceringen er ulovlig.
Vær opmærksom på at du er i gang med at anmelde en annonce som værende ulovlig, er du sikker på du vil fortsætte? (En ulovlig annonce overtræder gældende lovgivning, læs mere her)
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi har flere retningslinjer for annoncering på Ekstra Bladet, som skal overholdes, og hvis vi finder at annoncøren ikke har overholdt disse, vil de blive frataget muligheden for at annoncere på Ekstra Bladet fremadrettet. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar nedenfor, så vi kan få lokaliseret annoncen og tjekket op på om vores retningslinjer overholdes.
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi vil gerne høre din begrundelse for din anmeldelse, så vi kan undersøge annoncen, da vi tager alle indsendte anmeldelser alvorligt. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar nedenfor.
Din begrundelse skal som minimum bestå af 30 tegn
Tak for din henvendelse
Din anmeldelse er nu afsluttet. Tak fordi du bidrager til EB.dk.Annoncerne på EB.dk er en essentiel indtægtskilde, som sørger for at Ekstra Bladet hver dag kan udkomme, og holde danskerne oplyste om hvad der foregår rundt omkring i verden.
Fejl
Der skete en fejl med afsendelsen af rapporteringen.
Afvist på universitetet: I nat får 20.291 en trist besked
64.943 er kommet ind på drømmestudiet, men næsten hver femte ansøger skal nu i gang med at finde en alternativ uddannelse
81 procent af årets optagne er blevet det på deres første prioritet. Foto: NIels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følger SamfundFølg Samfund
Fra klokken 00:01 natten til lørdag begynder svarene fra landets videregående uddannelser at tikke ind hos tusindvis af håbefulde unge.
På det tidspunkt vil de også kunne tjekke, hvad adgangskravet i år ender med at blive på den drømmeuddannelse, de har søgt ind på.
Men allerede nu står det klart, at lidt over 20.000 ansøgere enten har for lavt et karaktergennemsnit eller slet ikke opfylder basiskravene for at komme ind på det ønskede studie. Det afslører de data, som Uddannelses- og Forskningsministeriet fredag eftermiddag offentliggjorde.
Som det fremgår af graferne herunder, er der i år sket et svagt fald i antallet af ikke-optagne sammenlignet med 2017.
Men det samlede antal af ansøgere er også faldende, hvilket betyder, at andelen af ikke-optagne som sidste år er 23 procent af alle ansøgere.
Her får halvdelen et nej Som tidligere år er det igen de kreative fag, det er sværest at komme igennem nåleøjet til.
52 procent af alle ansøgerne til Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering er ikke optaget i år. På Arkitektskolen Aarhus er det 43 procent, mens 42 procent af ansøgerne på Designskolen Kolding heller ikke kommer ind.
Du kan se listen over ikke-optagne herunder og læse meget mere om de ikke-optagne ansøgere her. Fra klokken 00.01 kan du også tjekke karaktergennemsnittet for alle uddannelser på Ekstra Bladet.
Bag om årets optagelse
Fakta om uddannelsesoptag 64.943 unge er optaget på en af landets videregående uddannelser.
10.324 er blevet optaget på en erhvervsakademiuddannelse. Det er toårige uddannelser. Eksempler: laborant, datamatiker og tandtekniker.
25.897 er blevet optaget på en professionsbacheloruddannelse. Den type uddannelser varer som regel tre og et halvt til fire år. Eksempler: sygeplejerske, folkeskolelærer, jordemoder og pædagog.
28.722 er blevet optaget på en bacheloruddannelse. Uddannelserne varer tre år og efterfølges ofte af en kandidatuddannelse. Eksempler: psykologi, økonomi, medicin og forsikringsmatematik.
81 procent af de optagne ansøgere bliver optaget på deres førsteprioritet.
20.291 ansøgere har ikke fået deres ønske om en studieplads opfyldt.
De er blevet afvist, enten fordi de ikke opfylder adgangskravene på nogen af de studier, de har søgt ind på, eller fordi der ikke er nok studiepladser på de uddannelser, de har ønsket at blive optaget på.
I alt 89.759 personer har søgt om optagelse på en videregående uddannelse.
Mest populære uddannelser
1
Medicin, Aarhus Universitet
2827 (496)
2
Medicin, Syddansk Universitet
2690 (332)
3
Medicin, Københavns Universitet
2581 (559)
4
Jura, Københavns Universitet
2296 (777)
5
Erhvervsøkonomi, HA, Copenhagens Business School
2191 (740)
Mindst populære uddannelser
5
Installatør, VVS, Professionshøjskolen University College Nordjylland
7 (5)
4
Installatør, VVS, Erhvervsakademi Sjælland
7 (2)
3
Installatør, stærkstrøm, Erhvervsakademi SydVest
6 (5)
2
Installatør, stærkstrøm, Professionshøjskolen University College Nordjylland, E-læring
5 (4)
1
Installatør, VVS, Professionshøjskolen University College Nordjylland, E-læring
2 (2)
Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet og TV2
Få mere at vide
Uddannelses- og Forskningsministeriet har lavet en række af notater om årets optagelse på de videregående uddannelser:
28. juli: Alle ansøgere får svar på deres ansøgning. Uddannelses- og Forskningsministeriet offentliggør KOT-hovedtal. Uddannelser med ledige pladser, der stadig kan søges, kan samme dag findes her.
1. september: Studiestart for de fleste uddannelser (en række uddannelser har også studiestart 1. februar, red.).
Oktober: Resultatet af optagelsens 2. runde og dermed endelige optag opgøres. Mellem 1. og 2. runde vil nogle ansøgere takke nej til tilbudte pladser, mens andre vil søge ledige pladser.