Annonce:
Annonce:

Agent fik opkald af FBI: - Gik i panik

Specialagenten George Piro fortæller, hvordan det var at blive udpeget til at afhøre Saddam Hussein. Dengang en af verdens mest eftersøgte mænd

Specialagent George Piro er stadig ansat i FBI. I 2004 fik hans sit livs opgave, da han skulle afhøre Saddam Hussein. Foto: Ritzau Scanpix
Specialagent George Piro er stadig ansat i FBI. I 2004 fik hans sit livs opgave, da han skulle afhøre Saddam Hussein. Foto: Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

- Panik. Jeg skal være ærlig. Det var frygtindgydende at vide, at jeg skulle afhøre en, som havde været på verdensscenen i så mange år.

Sådan lyder svaret fra FBI-agenten George Piro på spørgsmålet om, hvordan det var at blive ringet op af sin arbejdsgiver og bliver fortalt, at man var blevet udpeget til at afhøre Saddam Hussein.

Det fortæller agenten i et sjældent interview med CNN.

Her oplyser han, at det var på selveste juleaftensdag 24. december 2004, at George Piro fik det opkald, som ville ændre hans liv for altid.

- Det var et så stort ansvar for FBI. Jeg gik direkte ned i Barnes & Noble (en boghandel i USA red.) og købte to bøger om Saddam Hussein, så jeg med det samme kunne læse om, hvem han var, og hvad der ville være vigtigt, når vi skulle udvikle en afhøringsstrategi, siger George Piro til CNN.

Annonce:

Samtidig afslører FBI-agenten, at det første emne, som de to tale om var en roman skrevet af Saddam Hussein, der hedder 'Zabiba and the King'.

Saddam Husseins barndom i helvede

Det gjorde han for at være sikker på, at Saddam Hussein ikke ville lyve for ham fra start, så han valgte at tale om noget, som han vidste de begge havde læst.

Saddam Hussein i retssagen i 2006. Han endte med at blive dømt og henrettet. Foto: Ritzau Scanpix.
Saddam Hussein i retssagen i 2006. Han endte med at blive dømt og henrettet. Foto: Ritzau Scanpix.
 

Jokede om bin Laden
Foruden frygten for, at Saddam Hussein og Irak havde masseødelæggelsesvåben, så var en af årsagerne til USA invasion af Irak, at de mente, at diktatoren kunne være medansvarlig for 9/11.

Men det afviste Saddam Hussein efter sigende.

- Saddam fortalte mig, at han ikke brød sig om Osama bin Laden, og han troede ikke på Al Qaeadas ideologi, fordi de forsøgte at skabe en islamisk stat i den arabiske verden. Og Saddam havde intet ønske om at give sin magt til andre.

- Saddam plejede at give mig følgende joke om Osama bin Laden; du kan ikke for alvor stole på en med et sådan skæg, siger George Piro.

Tæt på diktatorerne: Hæmningsløs sex og sære livretter

Fakta om Saddam Hussein

* I marts 2003 invaderede en amerikanskledet koalition Irak, som ifølge USA's daværende præsident, George W. Bush, var i besiddelse af masseødelæggelsesvåben og en del af "ondskabens akse".

* Mindre end tre uger efter invasionen indtog amerikanske soldater Bagdad, og Saddam Husseins styre blev væltet.

* I december 2003 meddelte USA, at den afsatte præsident var taget til fange.

* To retssager blev indledt. I den ene var Saddam Hussein tiltalt for folkedrab på Iraks kurdiske befolkning, men nåede ikke at få sin dom. I den anden sag blev han i november 2006 dømt til døden for sin rolle i massakren på 148 shiamuslimer i byen Dujail.

* Saddam Hussein blev henrettet ved hængning 30. december 2006.

* Khalil al-Dulaimi, der har skrevet den ny biografi om Saddam Hussein, stod i spidsen for ekspræsidentens hold af forsvarsadvokater indtil 2005, hvor familien bad Dulaimi varetage forsvaret alene.

Den britiske specialstyrke SAS: Kaldes verdens bedste soldater

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Se beskederne

Annonce:
Der er et mordforsøg i gang
Annonce:
Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: