Airbnb-udlejer: Fandt afføring i sengen

Både madras og flere møbler blev kasseret, efter lejlighed i København havde været udlejet via Airbnb

(Modelfoto: Philip Duvali)
(Modelfoto: Philip Duvali)

I sofaen lå der brugte kondomer, poser med kokain og et foto af en halvnøgen mand. Der var afføring og urin i sengen, madrester overalt og opvask for en uge. Det syn mødte Pia Haar, da hun kom ind i sin lejlighed, som hun havde lejet ud til det, hun troede var et kærestepar, via Airbnb, skriver metroxpress.

- Efter en uge blev jeg ringet op af min overbo, der ville høre, om jeg var okay. Der havde været så mange skrig i lejligheden, at han blev bekymret. Da jeg talte med de andre i opgangen, så havde det væltet ud og ind med mørke mænd og kvinder, og der havde nærmest været konstante sexlyde og høj musik. Det havde været så voldsomt, at flere naboer havde været sikker på, at der var en, som fik bank. Da jeg får lejligheden tilbage, er den nærmest raseret. Det er tydeligt, at den er brugt til sexindustri, siger Pia Haar.

Airbnb: Vi har fjernet brugeren

Ekstra Bladet har kontaktet Airbnb for at få svar på, hvordan Pia Haar ifølge Metroxpress kunne blive udsat for dette.

- Vi har en nultolerance-politik for problematikker som disse, og vi har fjernet gæsten fra vores fællesskab. Over 80 millioner gæster har opholdt sig på Airbnb, og problemer for værter og gæster er utrolig sjældne. Når vi bliver gjort opmærksom på problemer, så arbejder vi hurtigt for at hjælpe med at tage os af vores værter og gæster og permanent fjerne dårlige aktører fra vores samfund, skriver Airbnb i en mail til Ekstra Bladet.

Airbnb vil desuden gerne præcisere:

- Denne hændelse fandt sted i 2013. 

- Som værten (Pia Haar) nævner, så fandt reservationen sted offline. Hvis du holder betaling og kommunikation på Airbnb's platform, så er betalingerne nøjagtige, og din konto er sikker. Det er en af grundene til, at så mange gæster og værter booker gennem Airbnb.

- Vi arbejder tæt sammen med politiet for at være så behjælpelige med deres efterforskning, som vi kan.

Lejeaftalen bliver afsluttet før tid, og hun går i gang med at muge ud. Både madras og flere møbler ryger ud. Hun mindes, hvordan manden havde nægtet at betale via Airbnb, men kun ville betale kontant. Hun havde insisteret på en bankoverførsel, så hun havde en kvittering. Kun fordi hun insisterede, fik hun til sidst penge for den smadrede lejlighed.

- Her dukker så en tredje mand op med en kuvert med 25.000 kroner, fortæller hun. Efterfølgende skriver hun en anmeldelse på Airbnb og bliver kontaktet af en anden dansker, hvor manden havde gjort det samme.

Hun anmelder sagen til Københavns Politi og kontakter Airbnb, der ikke tager retten til at leje fra manden.

- Det, at der er foregået sexsalg og måske værre ting i min bolig, min seng og min sofa, er simpelthen så grænseoverskridende, siger hun til metroxpress.

Pia Haars oplevelse er et eksempel på, at stadig mere prostitution foregår uden for klinikker og gader, hvor politiet kan holde øje med det.

Ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V) vil nu have undersøgt den skjulte prostitution. For eksempel, om datingsider og Airbnb-lejligheder bliver brugt til at skjule sexsalg for menneskehandlede piger for politiet.

Hun har sat 2,7 millioner kroner af til projektet.

- Vi ved, at der er pop op-bordeller, hvor prostituerede måske arbejder nogle få dage et sted, hvorefter de flytter til et andet. Det kan også foregå via sexsalg på chat på Facebook. Her skal vi have undersøgt, om der foregår menneskehandel, så vi på sigt kan lave en effektiv indsats mod bagmænd, siger Ellen Trane Nørby til metroxpress.

Hun har givet millionerne til organisationen HopeNow, der netop arbejder med menneskehandel.

- Der sker en klar udvikling på prostitutionsområdet, hvor vi ser menneskehandlede kvinder blive flyttet rundt mellem lejligheder og kunder, så politiet jo ikke kan se, hvor de er. Her er Airbnb meget praktisk og bliver brugt til det her - vi har nu fået til opgave og fået nogle millioner af staten til at undersøge omfanget af den her skjulte prostitution, siger stifter Michelle Mildwater.

9 kommentarer
Vis kommentarer