Aktie-nedtur efter udmelding fra Trump

Aktiemarkedet i Tokyo falder med tre procent efter Trumps annoncering af straftold på stål og aluminium

Foto: AP
Foto: AP

De globale aktiemarkeder ser ud til at få en skidt afslutning på ugen.

Fredag ligger de store børser i Asien i minus. I Tokyo falder det toneangivende Nikkei-indeks med næsten tre procent ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Dermed følger markederne i Asien tendensen fra torsdagens handel på Wall Street i USA, hvor kurserne gik i rødt, efter at præsident Donald Trump annoncerede en straftold på import af stål og aluminium.

Investorerne frygter, at Trump udmelding på sigt kan hæmme den globale udveksling af varer.

- Dette her er det første advarselsskud i en handelskrig. Og ingen vinder en handelskrig, sagde Art Hogan, markedsstrateg i firmaet B. Riley FBR, til CNN Money.

I Japan er det især aktierne i stål- og aluminiumsproducenterne, som får en tur i vridemaskinen.

Også de store bilfabrikanter står for skud. Aktierne i Toyota falder 2,4 procent.

Selskabet mener, at Trumps udspil vil øge omkostningerne væsentligt, og dermed også priserne på biler og andre køretøjer, der bliver solgt i USA.

Ifølge Donald Trump vil USA pålægge en toldsats på 25 procent på importeret stål og 10 procent på aluminium.

Økonomer og investorer er bekymrede for, at store handelspartnere som Europa, Kina og nabolandet Canada vil komme med modtræk.

- Verden står på kanten af en handelskrig, siger Robert Carnell, analysechef hos ING i Singapore, til Reuters i en reaktion på meddelelsen fra Trump.

- Det er sådan, at recessioner begynder. Handel er stort set den eneste ting, økonomer er enige om - jo mere jo bedre, tilføjer han.

Den canadiske regering reagerede prompte og sagde, at den vil svare igen, hvis USA hæver tarifferne på stål og aluminium.

Canada er ifølge Bloomberg News den suverænt største leverandør af begge varegrupper til USA.