Annonce:
Annonce:

Aktier styrtdykker: Nordea i potentiel hvidvask for milliarder

En stor datalæk behandlet af finske YLE og Berlingske viser mulig hvidvask for milliarder hos Nordea

Annonce:
Følg Samfund

Nordea skal have kanaliseret milliarder af kroner i mistænkelige transaktioner blandt andet via afdelingen ved Vesterport i København.

Det skriver det finske medie YLE. Berlingske, der oprullede Danske Banks massive hvidvasksag, har mandag også historien.

Til Berlingske siger Nordeas risikochef, Julie Galbo, at der nok er foregået nogle ting, der ikke burde være foregået:

- Vi vil ikke misbruges til hvidvask eller anden finansiel kriminalitet. Såfremt vi er blevet udnyttet af russiske oligarker til hvidvask, beklager vi det og tager afstand fra det.

YLE skriver ifølge Ritzau Finans, at mindst 700 millioner euro - 5,2 milliarder kroner - er gået igennem banken i mistænkelige transaktioner.

Omdrejningspunktet for transaktionerne, der som i Danske Banks sag er kommet fra personer og selskaber fra det tidligere Sovjetunionen, er ifølge Berlingske Nordea-afdelingen International Branch.

Annonce:

Den lå frem til 2014 ved Vesterport i København. International Branch håndterede velhavende udenlandske kunder.

Berlingske skriver, at 'flere end 260 skattelyselskaber og skuffeselskaber' fra 2004 til 2014 havde konti i Nordea-afdelingen.

Dansk afdeling
Sagen omtaler Berlingske som 'Troika Laundromat', et netværk der har kanaliseret et tocifret milliardbeløb i kroner gennem blandt andet Nordeas afdeling.

Afdelingen blev lukket i 2014 efter gentagne gange at have været i søgelyset for lyssky transaktioner.

- Jeg er glad for, at Nordea i 2014 besluttede at lukke International Branch. Man var bekymret over risikoniveauet, og med årene blev man så bevidst om risikoen for hvidvask og skatteunddragelse, at man valgte at lukke afdelingen, siger risikochef Julie Galbo til Berlingske:

- Hvis man kunne gøre fortiden om, ville jeg da ønske, at International Branch havde været mindre spændende, end den siden har vist sig at have været.

Annonce:

- I de tilfælde, vi er blevet misbrugt til hvidvask, er jeg utroligt ked af det, og det beklager jeg, siger Julie Galbo til avisen.

YLE og Berlingske har sammen arbejdet med informationer om Nordeas transaktioner, som medierne har fået adgang til fra den journalistiske organisation OCCRP.

Aktier styrtdykker
Allerede fra morgenstunden mandag nåede nyheden frem til aktiemarkederne, efter det kom ud, at den finske tv-kanal Yle mandag aften i en dokumentar vil afsløre, at hundredvis af millioner af euro fra mistænkelige kilder er flyttet via Nordea.

Det skriver en række internationale medier, herunder Berlingske og den finske tv-kanal Yle.

På børsen i Sveriges hovedstad, Stockholm, har Nordeas aktie i skrivende stund tabt tre procentpoint, mens der også er røde tal på børsen i København.

I Danmark er Nordeas aktie faldet med 3,46 procentpoint.

Nordea har i en kommentar til det internationale nyhedsbureau Reuters kommenteret mandagens udsendelse på den finske tv-station.

Annonce:

- Vi har ikke set dokumentaren eller en artikel endnu. Ud fra det, vi er blevet bedt om at kommentere, drejer det sig om sager, vi tidligere har set og kommenteret, skriver banken.

Nordea-aktien falder forud for finsk hvidvask-program

 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Når chefer falder opad
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: