Akutpatienter i smerte ventede, mens vagtlægen sov

 'Lægen er ude og køre. Tag venligst plads i vente værelset', stod der på et skilt, men sandheden var en anden, opdagede de ventende patienter

Preben Rokjær Mortensen fra Mors ventede sammen med en anden akutpatient over en time på vagtlægen i Thisted, som lå og sov. (Foto: Privatfoto)
Preben Rokjær Mortensen fra Mors ventede sammen med en anden akutpatient over en time på vagtlægen i Thisted, som lå og sov. (Foto: Privatfoto)

Preben Rokjær Mortensen var godt klar over, at der var noget galt, da han mandag fik smerter i siden.

Han er 56 og lider af en ret sjælden sygdom i immunsystemet, der kan give betændelse i lunger, lymfeknuder, led og hud. Og venstre halvdel af hans hjerte pumper ikke godt nok.

Mandag eftermiddag gik han til læge, hvor han fik penicillin, fordi hans infektionstal var for høje.

Natten til tirsdag fik han det dårligere og dårligere. Han havde feber og kunne ikke længere lokalisere smerten. Han havde det, som om noget i hans krop var ved at sprænges.

Preben Rokjær Mortensens samlever, Mie Møller, blev urolig og ringede til vagtlægen. De fik besked på at køre fra hjemmet på Mors og møde hos lægevagten i Thisted kl. 5.15.

Lægen ikke til stede
Da de ankom sad der allerede et par og ventede. Mie Møller spurgte den anden kvinde, Lone Mathieu, om der var andre inde hos lægen. Lone havde bemærket et skilt ved døren, hvor der stod: 'Lægen er ude og køre. Tag venligst plads i vente værelset'.

- Hun siger, 'Han er ude at køre. Vi venter på, at han kommer tilbage', fortæller Mie Møller til Ekstra Bladet. 

Hamrede og bankede på døren
Efter en times venten var lægen stadig ikke dukket op.

Lone Mathieus mand, Bertrand Mathieu, var i mellemtiden blevet så syg, at han mere end én gang havde kastet op i håndvasken.

Hun ringede derfor til vagtcentralen og spurgte, hvornår lægen kom tilbage. Men vagtlægen kunne ikke se, at lægen skulle være ude på sygebesøg. Hun gav Lone Mathieu besked på at banke hårdt på døren. De to damer troede, det var løgn.

- Jeg hamrede med flad hånd. Hun bankede. Vi var ræd for, den skulle gå i stykker, husker Mie Møller.

- Vi var lidt tossede. Så kommer han den onde rende mig ud. Han lå derinde og sov, fortæller hun.

- Vi kan se, det er en ældre herre i undertrøje, der åbner op. Han ser meget søvndrukken ud, tilføjer Lone Mathieu.

Patient akut indlagt
Lægen kom ikke med nogen undskyldning eller forklaring, siger Lone Mathieu og Mie Møller.

Det tog cirka et kvarter, før han fik tøj på og fik startet computeren, så han kunne se, hvad vagtlægen havde noteret i systemet.

Bertrand Mathieu kom først til. Lægen var ikke sikker på, hvad der var i vejen, så han henviste Bertrand Mathieu til det nærliggende sygehus. Her blev han akut indlagt. Det viste sig, han havde nyresten.

Preben Rokjær Mortensen kom først ind til lægen kl. 6.40 - efter næsten halvanden times ventetid. Han fik en smertestillende sprøjte og blev sendt hjem. Senere på dagen blev han indlagt på sygehuset, hvor han fik konstateret betændelse i bugspytkirtlen. Han ligger stadig på sygehuset.

Mie Møller er chokeret over oplevelsen.

- Når man som eneste vagthavende har en vagt til brug for akuttilfælde, så mener jeg, at det er helt uforsvarligt at lægge sig til at sove og sætte et skilt i vinduet om, at man er på udekørende lægebesøg, skrev hun i en email til Ekstra Bladet onsdag.

I orden at sove i arbejdstiden
Lægevagtchef hos Region Nordjylland, Eddie Nielsen fortæller, at der i Thisted og Frederikshavn ikke er fast lægebemanding om natten. Vagtlægen kører på sygebesøg, men man tilstræber generelt, at vedkommende er tilgængelig på kontoret i Thisted mellem kl. 2 og 2.30 og igen kl. 5 og 5.30.

Lægen har dog lov til at lægge sig til at sove, hvis der ikke er noget at lave, eller der ikke er nogen patienter på konsultationslisten kl. 5, forklarer han.

- Hvis der så ikke har været nogen patienter inde på listen på det tidspunkt, så har man ikke været opmærksom på det, siger han om skiltet.

Mie Møller understreger, at hun snakkede med vagtlægen i telefonen kl. 4.40. Lone Mathieu ringede cirka 4.15. Derfor burde de to mænd have været på lægens liste inden kl. 5, mener de.

Vagtchefen: Det var en forglemmelse
Hvorfor vagtlægen ikke havde taget skiltet ned men lå og sov, da de to patienter dukkede op, ved Eddie Nielsen ikke. Han kender ikke noget til den konkrete sag, siger han til Ekstra Bladet.

- Jeg kan ikke sige dig, lige hvordan det dér hænger sammen. Jeg kan forestille mig, de (lægen og chaufføren) har været ude at køre. Da de så kommer tilbage, der går man tit ind ad en anden dør. Så har de måske ikke lige tænkt på, at skiltet sad på døren. Jeg kunne forestille mig, det er derfor, siger Eddie Nielsen.

Han mener ikke, der skal laves noget om i lyset af de to patienters oplevelse.

- Vi kan ikke gøre det anderledes. Det er jo formentlig bare en fejl, siger han.

Kunne være livstruende
Men det er ikke godt nok, siger Mie Møller.

- Det er menneskeligt at fejle, men de skal være ekstra på vagt. Det her handler om liv og død. Det gjorde det ikke i vores tilfælde, men det kan det gøre næste gang, siger hun.

- Uanset, hvad han undskylder med, så er det bare ikke i orden. Skaden er sket. De skal bare forbedre det. Ellers kan vi bare alle sammen lige så godt ringe 112. Det får vi at vide, det skal vi ikke.

Lone Mathieu er enig.

- Der er ikke sket noget med nogen af de to her mænd. De har det, som de skal have det nu. Men det kan lige så godt være, det her kunne have forårsaget noget langt alvorligere. Derfor må det her ikke ske, siger hun.

Lone Mathieu tilføjer, at en løsning ikke behøver at være så vanskelig. Man kunne bare sætte en ringeklokke op eller bede patienter scanne deres sygesikringskort ind, når de ankommer, som man gør ved hospitalsaftaler. Så får personalet besked om deres ankomst.

- Hvis vi skal undgå at ringe 112 er det i hvert fald ikke denne her behandling, man skal udsættes for, siger hun.

1 af 2 Patienter hos vagtlægen i Thisted blev tidligt tirsdag morgen mødt med dette skilt. Det viste sig senere, at de havde ventet en time i venteværelset, mens lægen lå og sov.
2 af 2 Preben Rokjær Mortensen fra Mors ventede sammen med en anden akutpatient over en time på vagtlægen i Thisted, som lå og sov. (Foto: Privatfoto)
146 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere