Al magt til journalistikken

Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro går en gang om ugen medierne og medie-debatten efter i sømmene

Jim Acosta talte i Oslo på konferencen The Power of Journalism. Trump kaldte ham 'fake news'. Sandheden er, at han er journalist. Foto: Karen Bro
Jim Acosta talte i Oslo på konferencen The Power of Journalism. Trump kaldte ham 'fake news'. Sandheden er, at han er journalist. Foto: Karen Bro

Da jeg var barn, læste jeg avisen bagfra. Der var nemlig tegneserier på bagsiden.

Med nogen undren observerede jeg en dag, at min far læste den omvendt, og jeg spurgte ham, hvorfor han ikke læste sin avis forfra.

Først da gik det op for mig, at det var mig selv, der læste bagfra.

Jeg kom til at tænke på det forleden, da jeg var med til at give vores norske kolleger på VG en nordisk journalistpris, Schibsted Journalism Award, for deres Snapchat-nyheder til den helt unge målgruppe.

Ligesom tegneserierne slusede mig ind i nyhedernes verden, trækker VG's nye platform, Snapchat Discover, unge læsere ind som brugere af journalistikken.

Kernen er den samme. Det klassiske journalistiske håndværk er både intakt og nødvendigt. Vores opgave er at lede læserne og brugerne ind til kernen med alt, hvad vi har af digitalt talent og innovative fortælleformer.

Det stod meget klart for mig ved prisuddelingen i Oslo forleden.

I kategorien Best Storytelling gav vi prisen til en gribende historie om en ung kvinde, som ligger begravet under sneen og kun kan bevæge fingrene. ’Fem fot under’ er en klassisk researchet historie om en fantastisk redningsaktion, og det er samtidig en af de smukkeste digitale fortællinger, jeg har set.

Dygtige folk med særlige kompetencer har været koblet på projektet. Bl.a. har en designer, som har speciale i at udvikle digitale spil, været med til at løfte historien til et niveau, som det journalistiske håndværk ikke kan nå op på alene. Omvendt ville der selvsagt ikke være nogen historie uden det grundlæggende journalistiske arbejde.

Det er helt afgørende for verdens mediehuse, at old school og new school går hånd i hånd. Det blev understreget på en international medie-konference for nylig. Til illustration blev der vist et billede af de navnkundige Washington Post-reportere Bob Woodward og Carl Bernstein, som i sin tid afslørede Watergate-skandalen. ’Experience is still needed’, lød teksten.

Nemlig. Erfaring er stadig nødvendig. Den tredje kategori i vores prisuddeling var for Best Scoop, og den gik til Svenska Dagbladet for ‘Den Allra största skandalen’. Det er god, gammeldags afslørende journalistik om råddenskaben i pensionsfonden Allra, hvor småsparere blev snydt og bedraget. Her er tale om et virkelig godt journalistisk stykke håndværk udført af en journalist med stor viden om emnet. Han fik et tip, hvorpå han smøgede ærmerne op og gik i gang med at undersøge, hvad de magtfulde mænd i toppen havde gang i.

Og nu vi er ved magtfuldkommenhed. I Oslo mødte jeg Jim Acosta fra den amerikanske tv-station CNN. Jim Acosta er reporteren, som præsident Trump kaldte ’fake news’. I Oslo fortalte Jim Acosta os om den bizarre situation på pressemødet, hvor ikke alene hans egen integritet, men dybest set hele den frie presses blev anfægtet. Acosta stod og står fast på sine journalistiske ben. Han insisterer på at spørge. Og på, at der ikke er alternative fakta. Der er kun den dokumenterede sandhed, og det er vores job at finde frem til den.

Acosta er ikke fake news. Han er journalist.

Og dermed nødvendig.

117 kommentarer
Vis kommentarer