Alarm efter store udbrud: - Det koster liv

Ifølge WHO er antallet af mæslingesmittede steget med 50 procent i 2018

Alarm efter store udbrud: - Det koster liv

Mæslinger er en yderst smitsom sygdom. Redigering: Signe Skov

Vaccinemodstand og flere landes passive tilgang til mæslingeudbrud får nu FN's børneorganisation, Unicef, til at slå alarm.

Ifølge tal fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er antallet af mæslingesmittede steget med 50 procent i 2018. Det har kostet op mod 136.000 mennesker livet. Mange af de smittede er børn.

Og ifølge Unicef er det en global falliterklæring, at hele 98 lande har registreret en stigning i antallet af smittede i 2018.

- Det er et brat opvågningskald. Vi har en sikker, effektiv og tilmed billig vaccine mod denne meget smitsomme sygdom. En vaccine der har reddet næsten en million liv over de seneste to årtier, siger Henrietta Fore, direktør i Unicef.

Bare ti lande er ansvarlige for tre fjerdedele af stigningen i tilfælde af mæslinger på verdensplan, lyder det fra organisationen.

Det er blandt andet Frankrig, der har set en voldsom stigning i antallet af børn, der bliver smittet med mæslinger. Også Ukraine, Filippinerne og Brasilien har set store stigninger.

Mæslinger er langt mere smitsom end sygdomme som tuberkulose og ebola, men den er nem at forebygge, da mæslingevaccinen er billig at producere og tilgængelig verden over.

WHO erklærede i sidste måned, at vaccineskepsis var på top ti over de største trusler mod den globale sundhed.

Et stigende antal mennesker sætter spørgsmålstegn ved de sundhedsmæssige fordele ved vaccinationer, og flere har uden nogen form for videnskabelige belæg peget på en forbindelse mellem vacciner og autisme hos børn.

Henrietta Fore understreger, at skepsis mod vacciner er ubegrundet, og at manglende vaccination i flere dele af verden har fatale følger.

- Alle disse tilfælde kan forebygges, og alligevel bliver børn smittet selv i dele af verden, hvor der ganske enkelt ikke er nogen undskyldning.

- Alt for ofte er den egentlige sygdom misinformation, mistillid og passivitet, siger Unicef-direktøren.

Sådan behandles mæslinger

Hvis man ved, at man har været udsat for mæslingevirus uden at være immun, så bør man reagere hurtigt, da det er muligt at lave en forebyggende behandling.

- Hvis man er hurtig nok, så kan man faktisk vaccinere tre døgn efter smitte og undgå at få sygdommen.

- Derefter kan man stadig give det, man kalder 'passiv beskyttelse', altså antistoffer. Immunoglobulin, som det hedder. De indeholder beskyttelse mod mæslinger, og dem kan man give i op til seks døgn efter, siger afdelingslæge hos Statens Serum Institut Peter Henrik Andersen.

Symptomerne på mæslinger minder om symptomerne på en voldsom forkølelse, hvor man får høj feber, røde øjne og næsen løber. Senere i sygdomsforløbet udvikler man det karakteristiske udslæt.

Der er ikke nogen behandling for mæslinger, når sygdommen er i udbrud. Man bør holde den syge i isolation den første uge for at mindske smittefaren, og det er vigtigt at få tilstrækkelig væske. Der kan gives behandling, som lindrer symptomerne ved eksempelvis hoste.

Vaccination giver livslang beskyttelse mod mæslinger.

Kilde: Statens Serum Institut.

Så farligt er mæslinger

Mæslinger er en ekstremt smitsom luftbåren virus. Den smitter blandt andet via hoste. Viruspartiklerne kan blive hængende i op mod to timer, og man kan dermed blive smittet uden overhovedet at have været i nærheden af den smittede person.

Mæslinger viser sig ved feber, forkølelse og overfølsomhed over for lys. Tre til fire dage ses et udslæt, som starter i ansigtet og bevæger sig ned over kroppen.

En ud af 15 mæslingesmittede får mellemørebetændelse.

Lungebetændelse ses en ud af 25 med mæslinger.

Hjernebetændelse vil ses hos 1 ud af 2500 med mæslinger.

Blodplademangel vil ses hos 1 ud af 3500 med mæslinger.

Takket være de gode hospitalsforhold, vil få børn dø af mæslinger i Danmark.

Alligevel vil mæslinger koste en ud af 2.500-3.000 livet. Dødeligheden er væsentligt højere i udviklingslande: Her dør mellem en og fem ud af 100 mæslingetilfælde.

(Kilde: Statens Serum Institut)