Alarm i USA: Zika-virus overført via sex

Det var ikke myg, der smittede en amerikanske patient med den frygtede zika-virus

Her kan du høre mere om, hvordan Zika-smitten kan være opstået.

En person i Texas er blevet smittet med zika-virus under seksuel kontakt med en smittet person, oplyser sundhedsmyndighederne i Dallas, Texas, i en pressemeddelelse.

Der er angiveligt tale om det første bekræftede tilfælde i USA i år, hvor smitten er overført seksuelt.

De amerikanske myndigheder opfordrer folk til at bruge beskyttelse for at undgå smitten.

- Når vi nu ved, at Zika kan overføres gennem sex, så øger det vores fokus på at uddanne offentligheden om, hvordan man beskytter sig selv og andre, siger sundhedschef i Dallas Zachary Thompson og tilføjer.

- Næst efter seksuel afholdenhed er kondomer den bedste metode til at undgå seksuelt overførte sygdomme, siger han i pressemeddelelsen.

Sundhedsmyndighederne vil ikke oplyse detaljer om de smittede personer, men den første smittede person var vendt hjem fra en tur i Venezuela.

Zikavirussen skader ikke voksne, men kan med stor sandsynlighed føre til skader på fostre (Foto: AP) Nyheder - 29. jan. 2016 - kl. 07:46 Dansk professor: Zika-virus vil sprede sig voldsomt

De amerikanske myndigheder oplyser, at der i den konkrete sag ikke er risiko for, at et foster bliver født med skader.

Informationerne er bekræftet af den amerikanske sundhedsstyrelse, CDC, i Atlanta. 

Zika-virus overføres typisk via myg, og det er især ufødte, der er i farezonen. Derfor opfordres gravide til at holde sig væk fra OL i Rio de Janeiro til sommer på grund af risikoen for at pådrage sig smitten, der sættes i forbindelse med alvorlige fosterskader.

Zikavirus blev først konstateret hos aber i Zikajunglen i Uganda i 1947. Det første menneske, der blev smittet, var ti år senere. Indtil 2007 forekom virussen kun sjældent i Afrika og Asien. (Foto: AP) Samfund - 2. feb. 2016 - kl. 01:46 Zika-advarsel: Gravide bør holde sig væk fra OL

I sidste uge erklærede Verdenssundhedsorganisationen, WHO, zika-virus for en global trussel.

Ifølge generalsekretær i WHO, Margaret Chan, er der brug for 'en koordineret, international reaktion i forhold til at forstærke kontrollen med myg, udvikle diagnostiske test og udvikle vacciner'.

Zikavirus blev først konstateret hos aber i Zikajunglen i Uganda i 1947. Det første menneske, der blev smittet, var ti år senere. Indtil 2007 forekom virussen kun sjældent i Afrika og Asien. (Foto: AP) Sundhed - 1. feb. 2016 - kl. 19:32 WHO: Zika-virus en trussel mod hele verden

Det er meget sandsynligt, at smitte med zika-virus og hjernedefekt hos nyfødte hænger sammen. (Foto: AP)
Det er meget sandsynligt, at smitte med zika-virus og hjernedefekt hos nyfødte hænger sammen. (Foto: AP)
 

Eksperter er enige om, at sammenhængen mellem smitte med zika-virus og hjernedefekt hos nyfødte er meget sandsynlig. Sammenhængen er imidlertid endnu ikke videnskabeligt bevist, siger WHO.

WHO frygter at tre til fire millioner mennesker på verdensplan kan blive ramt af sygdommen.

I Danmark blev det første tilfælde af zika-virus konstateret i forrige uge, efter at en 25-årig mand var blevet syg efter en rejse til Mexico og Sydamerika.

Samfund - 27. jan. 2016 - kl. 15:44 Niels fik zikavirus: Den første nat var den værste

Sundhedsstyrelsen har oplyst, at der ikke er fare for, at der udbryder en egentlig zika-epidemi i Danmark. Gravide kvinder anbefales dog at udskyde ikke-nødvendige rejser til Syd- og Mellemamerika.

Fakta om Zika-virus

Zikavirus-infektion er en myggeoverført sygdom, der overføres med myggearten aedes. Den kan give influenzalignende symptomer og ligner andre myggeoverførte sygdomme som denguefeber og chikungunya-infektion.

* Op til hver ottende smittede har ikke haft symptomer på infektion. Dem, der mærker symptomer, får febersygdom af fire til syv dages varighed, der kan være ledsaget af udslæt, muskel- og ledsmerter, hovedpine og øjenbetændelse. Der er ingen kur eller vaccine mod sygdommen.

* Der er en stærk mistanke om, at zikavirus kan give medfødt microcephali (for lille hovedudvikling) og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte. Sammenhængen er dog ikke endeligt bevist.

* Zikavirus blev først konstateret hos aber i Zikajunglen i Uganda i 1947. Det første menneske, der blev smittet, var ti år senere. Indtil 2007 forekom virussen kun sjældent i Afrika og Asien.

* I 2007 forekom det første kendte udbrud af zikavirus på øen Yap i Stillehavet, hvor det blev anslået, at omkring 73 procent af befolkningen blev smittet. Siden har zikavirus bredt sig til andre dele af Stillehavet.

* I 10 lande/landområder forekommer aktuelt stigende eller udbredt smitteoverførsel (El Salvador, Venezuela, Colombia, Brasilien, Surinam, Fransk Guyana, Honduras, Mexico, Panama og Martinique), mens 10 andre lande/landområder indtil nu kun har oplevet sporadisk transmission (Bolivia, Guyana, Ecuador, Guadeloupe, Guatemala, Paraguay, Puerto Rico, Barbados, Saint Martin og Haiti).

* Fra oktober 2015 har de brasilianske sundhedsmyndigheder noteret 3500 mulige tilfælde af medfødt microcephali og andre skader på centralnervesystemet relateret til zikavirus-infektion.

Kilder: Statens Serum Institut

54 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere