Alle forældre får ret til seks måneders sorgorlov

Folketinget vil stemme for borgerforslag, der skal sikre et halvt års orlov til forældre, som mister et barn

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) mener, at det er det eneste rigtige, at alle forældre nu får ret til seks månederse sorgorlov. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) mener, at det er det eneste rigtige, at alle forældre nu får ret til seks månederse sorgorlov. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Alle forældre, der mister et barn under 18 år, får i fremtiden ret til seks måneders sorgorlov.

Det har regeringen og partierne i Folketinget indgået en aftale om, skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Forslaget har været stillet som borgerforslag, som et enigt Folketing nu vil stemme for.

Hidtil har forældre kun haft ret til sorgorlov, hvis barnet er dødt ved fødslen, eller hvis barnet dør inden for de første syv måneder efter fødslen.

Forældre har desuden hidtil kun haft ret til 14 ugers sorgorlov med barselsdagpenge. Den periode bliver fremover forlænget til seks måneder.

Den nye aftale er det eneste rigtige og rimelige at gøre, mener beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Aftalen hænger sammen med, at der er kommet et borgerforslag fra nogle 'meget engagerede' borgere.

- De har brugt en masse af deres energi på at gøre alle os, der ikke har stået i den samme ulykkelige situation, opmærksomme på, at her er noget, der ikke hænger sammen.

- Det har vi lyttet til og handlet politisk efter, og det synes jeg i virkeligheden, er en ret smuk demokratisk fortælling, siger Peter Hummelgaard.

Regeringen vil fremsætte lovforslag om ændringen af reglerne i starten af oktober, når Folketinget er tilbage fra sommerferie.

Kvinden bag borgerforslaget er Pernille Møller Jensen, der oprettede forslag i slutningen af 2019, efter hun mistede sin søn til leukæmi.

- Jeg er både rigtig glad og lettet for de familier, som desværre skal igennem det samme, som jeg var igennem for 15 måneder siden, siger hun.

Borgere med stemmeret til Folketinget kan stille et borgerforslag. Opnår det støtte fra 50.000 på 180 dage, bliver det fremsat som et beslutningsforslag i Folketinget.

Muligheden for borgerforslag blev indført i december 2017 som en forsøgsordning. Nu er den gjort permanent.

Ti forslag har opnået den fornødne tilslutning. Blandt andet er uddannelsesloftet blevet afskaffet, ligesom der er indgået en klimalov.