Politiet har netop nu indledt en landsdækkende og massiv kontrol landet over, der fokuserer på at fælde fartsyndere.
- Det er en landsdækkende, national, målrettet indsats. Så det er alle 12 politikredse, der har fokus på hastighed ugen ud, siger Erik Terp Jensen, chef for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter og fortæller, at der er tale om en massiv kontrol.
- Det er i hvert fald alle tolv politikredse samtidig, der sætter det ind, de har til rådighed.
- Hvor tit laver I kontroller af den her kaliber?
- Af den her karakter er det 2-3 gange om året, hvor vi har en særlig national målrettet indsats. Derudover er der løbende hastighedskontroller hen over hele året, men ikke fællesindsatser af den her karakter, siger han.
Advarer på forhånd: Fartkontrol i hele landet
Hastighedskontrollen i denne uge er koordineret med Sikker Trafiks hastigheds-kampagne 'Sænk farten'.
Vil reducere antal dræbte
Han afviser, at der er tale om, at politiet skal fange bødesyndere for at polstre bødekassen.
- Formålet er færdselssikkerhed og at medvirke til at reducere antallet af dræbte og tilskadekomne, siger han.
- Har I et succeskriterie for, hvor mange I skal snuppe?
- Nej, lidt i forlængelse af det, jeg lige sagde, så vil vi helst skrive så få som overhovedet muligt, fordi det er ensbetydende med, at bilister udviser den adfærd, som vi gerne vil have i forhold til hastighed, og det er at overholde de hastighedsgrænser, der er fastsat. Så jo færre, jo bedre.
- Men man kan godt konstatere, at der er større risiko for at falde i bødefælden i den her uge?
- Der er i hvert fald et landsdækkende kontroltryk med fokus på hastighed, ja.
Erik Terp Jensen fortæller, at kontrollerne er spredt på forskellige vejtyper, så man kan ikke entydigt sige, hvor man hovedsageligt risikerer at blive snuppet, hvis man træder for hårdt på speederen.
På tre ben
- Generelt står vi der, hvor der køres for stærkt, og det er desværre på alle vejtyper. Det er både byveje, på landevejene og på motorvejene. Men udgangspunktet, er, at vi prøver at være analysebaseret. Det vil sige, at politikredsene måler der, hvor de ved, at hastighed har en betydning for strækningens farlighed, siger han og fortsætter:
- Og så har vi også fokus på at prioritere en mere trygheds-skabende indsats blandt andet ved skoler og vejarbejder og imødekomme henvendelser fra borgerne om mere lokale hastighedsproblemer samt opretholde et højt og uforudsigeligt generel-præventivt kontroltryk ved også at være på strækninger, som måske ikke er et problem i dag, men med henblik på at forhindre, at de bliver farlige og hastighedsbelastede i morgen, siger færdselschefen.
I Rådet for Sikker Trafiks undersøgelse, der er foretaget af Epinion og endnu ikke offentliggjort, har 34 procent af 1.472 adspurgte svaret, at de ofte eller nogle gange kører for stærkt på landeveje, eksempelvis kører 95 km/t., hvor de må køre 80 km/t.
1403 blev også adspurgt om, hvad de synes om, hvis deres ægtefælle eller partner kører for stærkt på landevejene. Her siger 44 procent, at de ikke synes, det er okay.