Alliance opruster mod Danske Bank: - Det er nogle omvendte gribbe

En lang række advokatfirmaer fra flere lande barsler med et gruppesøgsmål mod Danske Bank

Billedet her er fra høringen om hvidvasksagen i Danske Bank. Foto: Linda Johansen
Billedet her er fra høringen om hvidvasksagen i Danske Bank. Foto: Linda Johansen
Følg Samfund

Efter regn kommer solskin.

Sådan lyder ordsproget, der ofte bliver sagt til personer, der befinder sig i dårlige situationer. Lige nu ser det dog ikke ud til, at uvejret har nogen ende for Danske Bank, der siden marts 2017 har mistet 47 procent i værdi på sine aktier.

En af hovedårsagerne bag derouten er den store hvidvask-skandale, som har skabt forargede ansigtsudtryk verden over.

Og nu får banken endnu et stød i nyrerne.

En international alliance bestående af advokatfirmaer fra Danmark, Tyskland, Holland og USA har således rottet sig sammen med det formål at søge opbakning til et millard-søgsmål mod Danske Bank.

- De er en slags ambulanceadvokater, der arbejder gratis for deres klienter. De prøver i virkeligheden at få banken dømt skyldig i, at aktionærene har tabt penge. Men det er vigtigt at sige, at det intet har med den legale status af Danske Bank at gøre - altså om de har gjort noget ulovligt eller ej. Det er hverken særlig dansk, nordisk eller europæisk at gøre sådan noget her. I virkeligheden er deres mål at miskreditere banken, og de stopper først, når de får et forlig, vurderer Lars Krull, der er seniorrådgiver hos Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet.

Skuffet over banken
Lars Krull forklarer over for Ekstra Bladet, at søgsmålet især handler om, at flere aktionærer har mistet tilliden til Danske Bank.

- Idéen i sådan nogle gruppesøgsmål er, at der er nogle, der har tillid til, at banken er hæderlig. Da de fandt ud af, at banken ikke var det, så solgte de aktien og mistede penge. Det tab er banken skyld i, og aktionærerne vil kompenseres. Dem, der har beholdt aktionerne, har ikke noget problem, siger seniorrådgiveren.

Det er ikke ofte, man ser denne type af søgsmål i Skandinavien og Europa. Derfor er der også én ting, der er vigtigt for advokatfirmaerne, der vil gøre sagsanlægget til virkelighed.

- Det kan være, de kan finde nogle amerikanske investorer. Men hvor mange er svært at sige. Jeg er ikke sikker på, at deres krav har nogen gang på jorden. Men sommetider kan sådan nogen ende med at blive betalt for at holde sig væk, siger Lars Krull.

Lever af dårligdom
Selvom det er advokatfirmaer fra mange lande, der har samlet sig om det mulige søgsmål, så har Lars Krull ikke forventninger om, at de kan vinde en eventuel sag.

- Det er nogle omvendte gribbe. De lever af, at det går dårligt for nogen. Det, synes jeg, er usymptatisk. Vi vil gerne beskrive, hvad Danske Bank har gjort galt og pege fingre ad dem, indtil de kommer op på hesten igen, men at der også er nogen, der skal røve dem på vejen, det synes jeg ikke om.

- Men er det ikke fair nok at være en omvendt grib, når man taber penge på sine aktier?

- Ja og nej. Nogle af dem har måske erhverv i aktierne. Så tror vi på, at aktiemarkedet er et spekulantmarked, så skal man tænke, at spekulanter jo ikke er beskyttet. Men nu vil de pludselig beskyttes. På den anden side... hvis de får held med det, så tager de penge fra dem, der har aktier i banken. De tager penge fra de aktionærer, der stadig tror på selskabet, og det bryder jeg mig ikke om, siger seniorrådgiveren.

Bliver man som aktionær en del af det store søgsmål, skal man forvente at betale 25 procent af en eventuel gevinst til advokatfirmaerne bag.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind