Almindelige danskere fordrives fra storbyen

Storbyerne er plaget af alarmerende ulighed, der har konsekvenser for samfundsøkonomien

Den boligsøgende førtidspensionist Helen Bolvig og hendes datter er nogle af de første, der bliver ramt af høje huslejer og manglen på almene boliger. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Den boligsøgende førtidspensionist Helen Bolvig og hendes datter er nogle af de første, der bliver ramt af høje huslejer og manglen på almene boliger. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

En øget efterspørgsel efter at bo i storbyen tæt på kultur, kaffebarer og caféer har over årtier fået boligpriser og huslejer til at skyde i vejret.

Politimanden, sygeplejersken og butiksassistenten har for længst måttet opgive at følge med, og landets rigeste udgør nu i Aarhus og Aalborg omkring 11 procent, mens de i København K og Frederiksberg C tæller 20 og 23 procent.

Alt i mens klumper andre sig sammen i fattige bydele som Nordvestkvarteret og den gamle del af Sydhavnen i København.

Det viser en rapport udarbejdet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd for Ekstra Bladet.

Uligheden i storbyerne skræmmer Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

- Vi synes, at det er meget uheldigt, at vi ser den her stigende grad af polarisering, siger han.

Dyrt for Danmark
Ifølge Marc Lund Andersen, seniorøkonom ved Boligøkonomisk Videnscenter, er udviklingen stærkt problematisk.  

Han fortæller, at uligheden i byerne har samfundsøkonomiske konsekvenser.

- Det er en ulempe samfundsøkonomisk, fordi det bliver sværere at finde kompetent arbejdskraft, der vil bruge op mod flere timer på motorvejen om dagen, fortæller han.

Politisk nøl
Både seniorøkonomen og direktøren mener, at løsningen skal findes i opførslen af flere almene boliger i Aalborg, Aarhus, Odense og København.

Siden 2015 har det været muligt for landets kommuner at kræve op mod 25 procent almene boliger, når en bygherre opfører et nyt byggeri, men ifølge Lars Andersen er kommunerne for dårlige til at bruge retten.

Ny regel kan sikre flere almene boliger

Forskere og interesseorganisationer peger på, at flere almene boliger kan være med at til udjævne uligheden i landets storbyer.

I 2015 stemte folketinget for en ændring af planloven, så kommuner kan kræve, at op mod 25 procent af boligerne i nyopførte byggerier skal være almene boliger.

Almene boliger er billige, fordi selskaberne bag ikke må tjene penge på at leje dem ud. Lejeindtægten må kun dække boligens omkostninger.

Som loven er nu, kan kommuner dog ikke kræve, at bygherrer prioriterer eller rent faktisk opfører de almene boliger, man har sagt ja til at bygge.

- Der skal i højere grad stilles krav til, at der skal være en vis andel socialt boligbyggeri, når der opføres nye boliger, siger han.

Alt er optaget
Manglen på almene boliger er udtalt hos de almene boligselskaber, der i årevis har haft alenlange ventelister.

Eksempelvis oplyser københavnerselskabet KAB, at man skal vente i omkring et årti for at få en bolig gennem dem i hovedstaden.

I skrivende stund har kun selskabet Lejerbo ledige boliger i en af storbyerne - tre styk i Aalborg - ellers er alt optaget, viser Ekstra Bladets rundringning.

- Vi må gøre noget, hvis vi vil have blandede byer. Byerne udvikler sig til noget, almindelige mennesker har svært ved at komme i nærheden af, siger Lars Andersen.

Borgmester: Det overrasker ikke

Karina Vestergård Madsen vil arbejde for flere almene boliger og reformer, der skal sikre billige boliger. Foto: Københavns Kommune
Karina Vestergård Madsen vil arbejde for flere almene boliger og reformer, der skal sikre billige boliger. Foto: Københavns Kommune

Enhedslistens Karina Vestergård Madsen, fungerende teknik- og miljøborgmester, indrømmer, at København har et stort og voksende problem med uligheden.

- Som venstreorienteret må uligheden skurre …

- Det gør den også, og AE's rapport overrasker ikke, for det er det, vi har råbt op om i lang tid, siger Karina Vestergård Madsen.

- Hvad vil du gøre for at bremse udviklingen?

- Vi vil gå til valg på at få fjernet reglen om, at nye boliger i gennemsnit skal være 95 kvadratmeter store.

- Og så vil vi ændre det, så By og Havn ikke er bundet til at sælge kommunens grunde til markedspris, men til lavere priser, hvilket vil betyde billigere boliger.

- Hvorfor er det ikke lykkedes jer at bremse udviklingen?

- Efter ændringen i planloven får vi sådan set vedtaget i mange af lokalplanerne, at der skal bygges almene boliger, men problemet er, at der ikke er en byggeforpligtelse.

- En bygherre må ikke bygge noget andet, hvor der skal være almene boliger, men bygherre behøver ikke bygge de almene boliger med det samme.

- Og en byggeforpligtelse vil kræve en lovændring på Christiansborg, siger hun.

763 kommentarer
Vis kommentarer