Det er et stort problem for trafiksikkerheden, når bilister trykker speederen i bund ved rødt eller gult lys for at nå over i et kryds, og tendensen hos bilisterne er stigende.
Problemet får i denne uge Københavns Vestegns Politi til at lave razziaer ved vejene for at få bilister til kun at køre over for grønt lys i krydsene. Det skriver DR.
Højere grad af egoisme
Ifølge administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik Mogens Kjærgaard Møller er det et større problem end tidligere, at bilisterne blæser på trafiklys-reglerne.
- Det er helt åbenbart at se, at der er sket et eller andet på det her område. Det er ikke noget, vi har dybe studier af, men jeg har talt med en lang række politikredse, og der er en generel oplevelse af, at det, man kalder rødlys-kørsel, er et stigende problem.
- Hvad skyldes det? Stress. Folk er fokuserede på deres egen situation. Grundlæggende en form for trafikal egoisme, og at trafik-kulturen på nogle områder er udsat. Særligt med rødlys-kørsel er der en tendens til, at bilister siger 'jeg skal sgu nå frem, jeg har travlt', siger Mogens Kjærgaard Møller til Ekstra Bladet.
Den administerende direktør henviser til rådets nyeste undersøgelse, som blandt andet viser, at næsten hver tiende mand inden for det sidste år bevidst er drønet over for rødt. Det er et tankevækkende stort tal, mener Mogens Kjærgaard Møller.
Ifølge DR har politiet sigtet 5233 for at køre over for rødt lys på fem år. At bilisterne ikke holder tilbage for de røde og gule lys, har resulteret i 1644 ulykker og ti dræbte.
Politikommissær og leder af færdselssektionen Kim Madsen mener, at bilister er mere respektløse over for lyssignalerne end tidligere.
- Det er vigtigt, at vi får folk til at køre ordentligt. Det har enorme omkostninger, når folk kommer til skade i trafikken. Folk er mindre hensynsfulde, end de har været tidligere. Det er meget ’mig, mig, mig, jeg skal først', siger han til DR.
Kampagner er ikke nok
I Rådet for Sikker Trafik hilser man kampagner og trafikkontroller velkomne. Men bissen skal også skrues på i forhold til mere permanente løsninger på problematikken, for der er en række personer, der ikke kan nås gennem kampagneoplysning.
Der er nemlig folk, for hvem det kun er respekten for politiets kontrol og det eventuelt at blive snuppet, der er det afgørende, siger direktøren til Ekstra Bladet.
- Derfor er der ingen tvivl om, at politiets kontrolvirksomhed er rigtig vigtig. Man kunne jo overveje, om man skulle prøve en ny forsøgsordning, som man har haft i Aarhus.
- Her blev der sat kameraer i de lyskryds, der er særligt belastede i forhold til rødlys-kørsel. På sigt kunne man overveje at benytte sig af den samme mekanisme, som man gør i forhold til fotovogne. Det her er simpelthen et problem, vi skal til livs, siger Mogens Kjærgaard Møller.