Amalie revser studie-ritual: Behøver ikke slikke karrysild af hinanden

Rusture er ofte lig med alkohol i stride strømme og klamme ritualer. Men sådan behøver det ikke at være, lyder opråbet fra Amalie Himmelstrup

For Amalie Himmelstrup blev rusturen for meget. Foto: Privat
For Amalie Himmelstrup blev rusturen for meget. Foto: Privat

Skinkesmoothies, ølstafet, bryster støbt i gips, slikke karrysild af hinanden, spise en dåse jakabov og en pakke gær samt suge whiskey af en sur sok.

Det var opskriften, da Amalie Himmelstrup i 2014 drog på rustur med spænding i maven sammen med en bunke nye studerende fra Københavns Universitet.

- Jeg havde overvejet, om jeg overhovedet skulle med på den tur, siger hun til Ekstra Bladet.

Ført bag lyset
Turen udviklede sig langt vildere, end hvad Amalie Himmelstrup kunne forestille sig.

Oprindeligt havde de nyudklækkede studerende i fødevarer og ernæring fået udleveret et sobert program med orienteringsløb, ostesmagning og rundvisning på en frugtplantage.

Men det var langt fra sådan, rusturen endte. Værterne, ældre studerende, rev nemlig programmet midt over, da den nye årgang ankom til Femø, hvor turen skulle afholdes. I stedet for ostesmagning fik de unge mennesker uddelt store mængder øl og grænseoverskridende prøvelser.

- Vi endte bare med at være underholdning for rusvejlederne.

- Man kunne have fundet 1000 andre ting, der både havde været sjovere og mere behagelige for alle, siger Amalie.

Retningslinjer for rusture

Ifølge retningslinjerne fra 2016 - to år efter Amalie var afsted - er formålet med rusturen på Københavns Universitet, at de studerende via forskellige aktiviteter skal rystes sammen socialt.

Ekstra Bladet har været i kontakt med viceinstitutleder på institut for fødevarevidenskab Charlotte Bjergegaard og Næstformand i foreningen for ernæring og fødevarevidenskabsstuderende Laura Kamstrup Helwigh for at blive klogere på udvælgelsen af rusvejledere, og hvad, de mener, er en god rustur.

De understreger, at de ikke har hørt fra andre studerende, som har været utilfredse med begivenhederne på rusturene.

- Hvordan udvælger i jeres rusvejledere?

- Dem der har lyst til at være rusvejledere, kan sende os en ansøgning. Herfra udvælger de studerendes faglige forening de personer, som opfylder en række kriterier. Ved lodtrækningen findes herefter de rusvejledere, som vi skal bruge.

- De udvalgte rusvejledere skal blandt andet igennem et obligatorisk rusinstruktørkursus.

- Her bliver deres rolle gennemgået, ligesom de får undervisning i blandt andet konflikthåndtering. Derudover deltager de på en prærustur, hvor de overordnede retningslinjer for rusturen besluttes.

- Vi har 30 rusvejledere, og derfor mener vi også, at de afspejler de forskellige personligheder blandt de studerende, der er med på en rustur. Det betyder også, at de studerende har en at spare med, hvis de føler behov for det.

- Hvordan ser en optimal rustur ud?

- En rustur skal være underholdende for alle, der er med. Det handler også om at prøve sine grænser af, og det kan for eksempel være at spise noget, som man ikke har prøvet før. Det skal dog være muligt for alle at sige fra, og her er det rusvejledernes opgave at sørge for, at de nye studerende ikke føler sig presset til at gøre noget, de ikke vil.

- Vi har to campusdage inden rusturen, og her bliver de nye studerende rystet godt sammen, samtidig med at de får en faglig introduktion. Det skal rusturen bygge videre på, ligesom den skal bygge et fundament for, at de studerende kan spare med hinanden senere hen i uddannelsen.

- Hvordan sørger I for, at jeres retningslinjer bliver overholdt?

- Vi går i gang med udvælgelsen af rusvejledere i oktober måned. Vi går efter en blanding af førsteårsstuderende og  ældre studerende, sådan at det ikke bare er de ’gamle’ studerende, der tryner de nye studerende, der lige er startet.

- Hvis der er nogen rusvejledere i forbindelse med planlægningen af rusturen, der ikke lever op til det, der forventes, så har de andre rusvejledere mulighed for at via afstemning at fritage den pågældende rusvejleder for sin opgave.

- Derudover bliver rusturen evalueret i bussen på vej hjem fra rusturen, og der sker også en faglig vurdering fra fakultetets side.

Aktuelt som aldrig før
Oplevelserne på den makabre rustur fik Amalie Himmelstrup til at skrive en kronik til Politiken, hvor hun delte sine oplevelser.

- Efter at have kigget på nogle billeder fra turen for et på måneder siden, kom jeg på at skrive kronikken.

- Jeg ville gerne starte en debat, da jeg igen blev mindet om, hvor langt ude vores tur var.

Selvom det er fire år siden, at hun var på rusturen, kan hun mærke på den respons, hun har fået, at emnet i den grad er højaktuelt.

- Den respons, jeg har fået, har været overvældende. Der er en del, som har skrevet til mig privat, der er vildt glade for, at jeg har sat ord på det her, da de har følt præcis det samme.

Fik nok
Udover at skulle udsættes for alskens pinlige konkurrencer, blev de unge studerende opfordret til at indtage massive mængder alkohol.

- Alle aktiviteterne var centreret om alkohol. Jo fuldere man er, jo sejere er man også.

- Reglerne var, at man først måtte drikke fra klokken 17 af. Men der blev lagt op til, at man skulle drikke hele dagen, lyder det fra Amalie.

Hun sagde fra flere gange gennem hele turen. Nej til at spise gær og nej til at få støbt sine bryster i gibs.

- Man kan sagtens lave teambuilding-øvelser og komme ud af sin comfort-zone uden at skulle slikke karrysild af hinanden.

133 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere