Amanda 2.0? Kæmpe it-brøler lammer 86 jobcentre

Nyt-it system har lammet 86 ud af 94 jobcentre siden starten af januar. Det er ikke en ny Amanda, forsikrer leverandøren KMD

Følg Samfund

Kuglepen og notesblok har været det foretrukne arbejdsredskab på de fleste af landets jobcentre siden nytår, hvor en kæmpe digital satsning blev rullet ud.

Overgangen til it-systemet KMD Momentum har skabt kaos på 86 ud af de 94 danske jobcentre, som benytter systemet.

Systemet har så store startvanskeligheder, at kommuner ofte hverken kan indberette eller trække oplysninger om de ledige.

Ifølge mange kommuner betyder det total forvirring om de lediges situation, frustrerede ansatte og tårnhøje håndskrevne sagspukler, som senere skal skrives ind i systemet.

LÆS OGSÅ: Jobkonsulent: Flovt at kalde ledige til meningsløse møder

- Vi har massive problemer med det nye system. Jeg ved ikke, om man kan bruge ordet svigt, men vi kan i hvert fald ikke i så høj grad som tidligere give borgerne den service, som vi egentlig er sat i verden til, siger Kim Them Serup, der er arbejdsmarkedschef i Næstved Kommune.

Jobkonsulenter spilder tiden
I Næstved har it-bøvl bare i januar kostet en tredjedel mindre produktivitet - eller et tab på omkring en million kroner.

Flere andre kommuner bekræfter, at det nye it-system udgør et økonomisk og praktisk benspænd.

- Mine medarbejdere sidder og bruger en masse tid på noget, de ikke skal bruge tid på, og så er der simpelt hen også situationer, hvor de i princippet ikke kan udføre deres arbejde. Og i bund og grund går den tid jo fra borgerne, siger Lars Harder, der er konstitueret direktør i Skive Kommune.

Læs også: 11.000 i KMD-klemme: Lønkaos i tre år mere
Det nye it-system er en sammensmeltning af to tidligere it-systemer fra KMD, som skal fungere i tæt samspil med et nyt fælles datasystem under Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Det er det fælles datasystem, som jobcentrene i en stor del af tiden ikke har været i stand til at trække oplysninger fra eller fodre med sidste nyt om den lediges situation.

Spænder ben for ny reform
Introduktionen falder sammen med regeringens reform af beskæftigelsessystemet, som trådte i kraft 1. januar.

Men nye krav til jobcentrene og et it-system, der ikke virker, er en rigtig dårlig cocktail, mener Bjarne Andersen, der er arbejdsmarkedschef i Køge Kommune.

Læs også: Pas på lønsedlen: David snydt for 27.000,-

- Det kan per definition giver problemer, når Folketinget lige før jul vedtager den lovgivning, som skal træde i kraft efter nytår. I den situation er det ekstra irriterende, når vores it heller ikke virker, siger han.

Kommunernes Landsforening (KL) bekræfter, at de fleste jobcentre lige nu har meget store problemer med deres it-systemer.

- It-problemerne har først og fremmest givet vanskeligheder for medarbejderne i jobcentrene. Konkret er det dog gået ud over aktiveringsindsatsen, hvilket bevirker, at jobcentrene må forvente en betydelig, men midlertidig nedgang og i den kommende tid skal bruge mange ressourcer på at genoprette data, skriver Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), der er formand for Arbejdsmarkedsudvalget i KL.

Murphys lov
Systemudvikleren KMD fortæller, at det nye system er udviklet under ekstraordinært tidspres.

- Vi er pinligt bevidste om, at det er en stor belastning for jobcentrene. Vi stod i en situation, som var mere risikofyldt, end hvad vi selv synes, var sjovt, men er desværre også ramt af, at alt, hvad der kunne gå galt, er gået galt, siger Jakob Volmer fra KMD.

Læs også: IT-koks rammer ledige: Mange fejl i november

Ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering er der altid en risiko forbundet med udrulningen af nye it-systemer.

- Styrelsen har derfor længe inden udrulningen været i dialog med blandt andet KMD. Styrelsen har fortsat en positiv dialog med KMD omkring deres fejlretning og forventer, at KMD hurtigt får løst de få tilbageværende problemer, lyder det i et skriftligt svar til Avisen.dk.

Læs også: It-gigant ramt af stor fyringsrunde

KMD afviser, at der er tale om en ny 'Amanda' - Arbejdsmarkedstyrelsens skandaleplagede IT-system, som efter flere års forsinkelse fik en kort levetid og kostede mindst en milliard kroner.

- Vi er et godt stykke fra et Amanda-scenarie. Det er et hårdt plaster, der er hevet af her, men der kommer til gengæld ilt til såret nu, siger Jakob Volmer, som forventer et fejlfrit system inden for højest en måned.

Læs mere om KMD's nye it-system her.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?