Amazon skræmmer medarbejdere: Din kollega stjal og blev fyret

Det store e-handelsfirma viser på store skærme deres medarbejdere, hvordan tidligere kolleger blev fyret på grund af tyveri fra arbejdspladsen

Følg Samfund

Man møder på arbejde. Man glæder sig måske endda til en ny dag på jobbet med søde kolleger og noget at lave. Men hov, hvad er det, der hænger der på væggen?

Hos det amerikanske e-handelsfirma Amazon er pynten på væggene skiftet delvist ud med skærme, der viser silhuet-billeder af tidligere medarbejdere, som angiveligt er blevet fyret for at have stjålet ting fra firmaet.

Det skriver det amerikanske medie Bloomberg, der har talt med 11 af firmaets nuværende og tidligere medarbejdere.

Hen over billederne er påsat bjælker med ordene 'fyret' og 'anholdt'.

Skærme eller sedler
Det er ikke muligt at identificere personerne på billederne, fordi silhuetten er tegnet op med sort. Nogle steder hænger billederne også på sedler på opslagstavler.

- Det er en underlig måde at skræmme folk på, siger James McCracken en tidligere medarbejder på Amazons lager i San Bernardino i Californien til Bloomberg.

Under bjælkerne med ordene kan der også stå, hvorfor personen er fyret eller anholdt, hvad personen stjal, hvad det var værd, og hvordan de blev opdaget af virksomheden.

Det er dog ikke alle medarbejdere, der tager de nye skærme og plakater tungt i forhold til tanker om lønforhold eller overarbejde.

- Det er kun folk, som har noget at sige om det, som gør noget forkert. De vil jo bare lade folk vide, at man holder øje med dem, siger Maurice Jones til Bloomberg. Han stoppede med at arbejde hos Amazon i februar, men grundet til ophøret er uvist.

Handler om sikkerhed
Det er dog ikke nødvendigvis en dårlig ting at slå sådanne sedler og billeder op, mener Pat Murphy, der er chef for sikkerhedsfirmaet LPT Security Consulting.

- Det handler om at påvirke den del af medarbejderne, som kunne tænkes måske at stjæle en dag til ikke at gøre det. Man vil vise, at der er en meget stor sandsynlighed for, at de ville blive opdaget, og at det ville have konsekvenser, siger han til det amerikanske medie.

Amazon kommer i lidt af en knibe i 2010, da en sikkerhedsalarm ved firmaet i Pennsylvania pludselig gik i gang. Medarbejderne blev derfor beordret udenfor, selv om de ikke havde særlig varmt tøj på, og det var koldt ude.

De måtte ikke gå hen i deres biler efter varmere tøj, og derfor måtte flere tilses af læger efterfølgende på grund af kuldepåvirkningen. Amazon sagde efterfølgende, at man havde udviklet hurtigere alarmprocedurer efterfølgende.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+