Amazonas brænder: Hele kloden hærges af skovbrande

Flere steder i verden hærger massive brande, herunder i regnskoven Amazonas. Brandene kan være forårsaget af menneskelig aktivitet og klimaforandringer   

Se de voldsomme skovbrande i Amazonas her. Video: Reuters

Kloden rundt raserer massive skov- og steppebrande lige nu. Brandene skyldes en kombination af varme temperaturer, tørke og fældning af træer, oplyser Vox.

Flere områder ramt
Sibirien er et af de områder, der er ramt af en voldsom skovbrand. Her har mere end 54.000 kvadratkilometer stået i flammer denne måned. Røgen har lagt sig over store dele af regionen og er endda nået over Stillehavet til USA.  

Også den spanske ferieø Gran Canaria er ramt. Tirsdag var hele 9000 mennesker blevet evakueret fra øen. Det kun en uge efter, at 1000 mennesker blev evakueret efter en anden skovbrand på øen.

Siden starten af juli har en naturbrand hærget et kæmpe område mellem Sisimiut og Kangerlussuaq i det vestlige Grønland, og i sidste uge bad grønlænderne Danmark om hjælp til at bekæmpe flammehavet.

Flammerne i Amazonas set fra oven. Foto: Ritzau Scanpix
Flammerne i Amazonas set fra oven. Foto: Ritzau Scanpix
 

Også Alaska oplever flere skovbrande.

Regnskov i flammer
Den mest alarmerende skovbrand brænder lige nu i verdens største regnskov, Amazonas, skriver BBC.

Røgen fra den massive brand mørklagde i mandags den brasilianske by Sao Paulo i en time. Byen ligger mere end 2700 kilometer fra regnskoven.

Skovbrande i Krasnoyarsk-regionen i Rusland. Foto: Ritzau Scanpix
Skovbrande i Krasnoyarsk-regionen i Rusland. Foto: Ritzau Scanpix
 

Som følge af branden har staten Amazonas erklæret undtagelsestilstand. Området oplever ellers meget sjældent skovbrande.

Hashtagget #PrayForAmazonas trender på sociale medier, hvor folk begræder regnskovens skæbne.

Klimaforandringer og menneskelig aktivitet
Ifølge Vox skyldes de mange skovbrande klimaforandringer og menneskelig aktivitet. For eksempel blev storbranden i Grønland ifølge politiet oprindeligt startet af en rygeovn.

Videnskab Bekræftet: Juli var den varmeste måned, siden man begyndte at måle

Tidligere i august meddelte EU-klimatjenesten Copernicus Climate Change Service, at juli 2019 var den varmeste måned, som nogensinde er blevet målt. Både i Tyskland, Luxembourg, Belgien og Holland blev der sat nye varmerekorder, og i Paris nåede temperaturen helt op på 42,6 grader.

Flammerne i Rusland set fra oven. Foto: Ritzau Scanpix
Flammerne i Rusland set fra oven. Foto: Ritzau Scanpix
 

Varmen og den tørke, som følger med, skaber gode levevilkår for både menneskeskabte og naturlige skovbrande.

Her kan du se en video af den brændende regnskov.

39 kommentarer
Vis kommentarer