Ved du noget? Skriv direkte til journalisterne her.
Ambassadøren skaffede pengene. Konen fik jobbet.
Danmarks forhenværende ambassadør i USA, Lars Gert Lose, var i 2018 med til at udtænke en stilling, som hans kone, Ulla Rønberg, endte med at få.
I maj 2018 fik hun således en konsulentstilling med en ugentlig arbejdstid på 21 timer til en månedsløn på cirka 40.000 kroner.
Lars Gert Lose havde forinden været med til at skaffe en bevilling på 300.000 kroner, der endte med at udgøre hendes løn.
Hele forløbet blev gransket af Kammeradvokaten i januar 2019, alt imens Lars Gert Lose fik betalt dyre skoleudgifter i USA og havde en dobbeltrolle, der sikrede hans familie en privilegeret diplomattilværelse, mens han selv var blevet udnævnt til departementschef i Udenrigsministeriet.
Angriber rapport
I sidste ende fandt Kammeradvokaten ikke anledning til at kritisere forløbet, men en ekspert sætter nu spørgsmålstegn ved konklusionen.
Af Kammeradvokatens rapport fra januar 2019, som aldrig tidligere har været omtalt, fremgår det, at Lars Gert Lose som ambassadør i USA i 2018 var et af tre medlemmer af 'Styregruppen for Det Internationale Kulturpanels satsning i USA.'
De to andre medlemmer af styregruppen var Danmarks generalkonsul i New York, Anne Dorthe Riggelsen, og kontorchef i Slots- og Kulturstyrelsen, Lone Ravn, og de tre skulle sammen arbejde på at åbne døre for dansk kunst og kultur i flere amerikanske storbyer.
Artiklen fortsættes under billedet...
'Trygge løsninger'
Ulla Rønberg er på orlov fra Slots- og Kulturstyrelsen, og i starten af 2018 skriver Lone Ravn i en mail til generalkonsul Anne Dorte Riggelsen, at der er stor interesse for at få tilknyttet Ulla Rønberg til styregruppens arbejde, ligesom hun opfordrer til, at der findes 'trygge' løsninger sammen med Lars Gert Lose.
Artiklen fortsætter under billedet...
Lars Gert Lose bliver efterfølgende tilføjet mailkorrespondancen, hvor de tre diskuterer mulighederne for at styrke kulturpanelets indsats i USA.
Det sker, da Lone Ravn oplister tre scenarier, hvoraf Lars Gert Lose støtter den tredje, som lyder:
'300.000 kr. til kommunikation til enten Amb/GKL (Ambassaden/generalkonsulatet red.). Disse midler kan anvendes, som der bliver enighed om - det kan være ansættelse af medarbejder, der varetager kommunikationen af indsatsen mv. (...).'
Nævnte stillingen i privat øjemed
Efterfølgende holder styregruppen et Skype-møde 10. april 2018, og her bliver de tre medlemmer enige om at afsætte 300.000 kroner til en midlertidig konsulent.
Lars Gert Lose, Anne Dorte Riggelsen og Lone Ravn har siden oplyst til Kammeradvokaten, at man på mødet ikke diskuterede kandidater til stillingen, og Lars Gert Lose var på ingen måde vidende om ansættelsen af sin kone, summerer Kammeradvokaten:
Artiklen fortsætter under billedet...
'Lars Gert Lose læste konkret ikke Anne Dorte Riggelsens og Lone Ravns interne korrespondance, da han modtog den seneste mail i tråden. Lars Gert Lose kan ikke huske, hvornår han først hørte om Ulla Rønbergs ansættelse, men han mener, at det var Ulla, der nævnte stillingen første gang for ham i privat øjemed.'
Kort efter styregruppens Skype-møde tog Anne Dorte Riggelsens kontakt til Ulla Rønberg for at høre, om hun var interesseret i stillingen, og få dage senere var Ulla Rønberg i dialog med konsulatet om opgaven.
Den 18. maj 2018 blev det meldt ud til Generalkonsulatet i New York, at Ulla Rønberg havde fået stillingen som 'styregruppens eksterne konsulent.'
Utroværdigt
Men det 'virker ikke troværdigt', at Lars Gert Lose intet skulle have hørt om, at hans kone var i spil til jobbet, lyder det fra professor Martin Marcussen, der forsker i diplomati på Københavns Universitet.
- Det, der er utroværdigt – i betydningen svært at tro på – er, at Lose intet skulle have vidst. Det, der er overraskende er, at Kammeradvokaten køber en påstand, der udelukkende er baseret på Loses selvindberetning.
Forkert præmis
I Kammeradvokatens rapport lægges der i konklusionen vægt på, at Ulla Rønberg blev ansat af konsulatet i New York - og ikke ambassaden i Washington.
'Udenrigsministeriet har imidlertid oplyst, at der ikke bestod et over-/underordnelsesforhold mellem ambassadør Lars Gert Lose og generalkonsul Anne Dorte RIggelsen, og at ambassadør Lars Gert Lose således hverken havde tilsyns- eller instruktionsbeføjelser i forhold til generalkonsulatet (...).'
Men den præmis er forkert, lyder det fra professor Martin Marcussen.
- Lose HAR instruktionsbeføjelser overfor generalkonsulen, siger han.
Artiklen fortsættes under billedet...
- For generalkonsulen vil ambassadøren altid svæve i baggrunden som den chef, der udstikker de overordnede linjer, lyder det.
Kammeradvokaten har ikke ønsket at kommentere sagen.
Afviser interview
Ekstra Bladet har sendt en række spørgsmål til Udenrigsministeriets departementschef, Lars Gert Lose, herunder hvad han siger til kritikken fra Martin Marcussen.
I stedet har Udenrigsministeriet sendt et svar fra Erik Brøgger Rasmussen, direktør for organisation og borgerservice:
'Undersøgelsen blev sat i værk, fordi en aktindsigtsanmodning havde rejst spørgsmål om, hvorvidt reglerne om habilitet var overholdt. For Udenrigsministeriet og Lars Lose var det vigtigt at sikre, at der ikke kunne rejses nogen tvivl om efterlevelsen af reglerne,' lyder det.
'Efter grundig gennemgang af sagen konkluderede Kammeradvokaten, at reglerne ikke var overtrådt. Alt dette fremgår af den pressemeddelelse, der blev sendt ud tilbage i januar 2019, og af det 37-siders notat om sagen fra Kammeradvokaten, der dengang blev lagt åbent ud på ministeriets hjemmeside. Da Kammeradvokaten har undersøgt sagen grundigt, har vi ikke yderligere kommentarer.'
--------- SPLIT ELEMENT ---------