Annonce:
Annonce:

Amerikanere indlægges: Dansk ekspert advarer mod hestemedicin

Flere amerikanere indtager medicinen Ivermectin mod corona, selvom der slet ikke er dokumentation for virkningen. Nu efterspørger flere danskere også lægemidlet

Flere har indtaget Ivermectin mod coronavirus, selvom der ikke er nogen dokumenteret effekt. Foto: Ritzau Scanpix
Flere har indtaget Ivermectin mod coronavirus, selvom der ikke er nogen dokumenteret effekt. Foto: Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

Efter artiklen er udkommet, har et hospital, hvor den lokale læge har arbejdet, udtalt, at de ikke har behandlet patienter efter komplikationer med Ivermectin.

Patienter har haft brug for akut behandling på hospitaler i Oklahoma, USA, efter de har taget en overdosis af medicinen Ivermectin beregnet til heste.

Det skriver BBC.

En lokal læge udtaler til mediet, at patienterne ankommer med opkast, muskelsmerter og sågar synstab, efter de har indtaget Ivermectin i store doser. Indlæggelserne sker på trods af, at USA's føderale fødevare- og lægemiddelmyndighed (FDA) flere gange har advaret mod at benytte sig af lægemidlet mod coronavirus.

Ivermectin er blevet et kontroversielt lægemiddel, efter det er blevet promoveret som en kur mod coronavirus på bl.a. sociale medier, selvom der ingen klinisk dokumentation er for det.

Annonce:

Lægemidlet er godkendt som kur mod orme og parasitter i dyrearter som heste og køer. Det er også godkendt i mindre doser til behandling af for eksempel fnat og andre hudlidelser hos mennesker.

Små studier er foretaget
Der er foretaget mindre laboratorieundersøgelser med Ivermectin som behandlingsmiddel mod coronavirus, men resultaterne har alle været meget varierede.

Nogle viser, at en meget høj dosis af Ivermectin kan stoppe spredningen af SARS-CoV-2, der er virussen som forårsager covid-19. Andre undersøgelser viser det modsatte. På den baggrund har både FDA og det europæiske lægemiddelagentur EMA meldt ud, at der ikke er dokumentation for, at midlet virker mod coronavirus.

Ifølge Steffen Thiel, der er professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, er det vigtigt, at man skelner mellem forsøgene og virkeligheden.

- Det er nødvendigt, at man adskiller, hvad der sker i reagensglassene med den effekt, der rent faktisk sker i kroppen, siger Steffen Thiel til Ekstra Bladet om de kliniske forsøg.

Annonce:

Høj efterspørgsel
Alligevel er lægemidlet i høj kurs. Ifølge DR er der også flere danskere, der ønsker at benytte sig af Ivermectin. Her efterspørges medicinen i Facebook-grupper med flere tusinde medlemmer.

Spørger man Steffen Thiel, er udmeldingen klar, når det kommer til Ivermectin som behandlingsmiddel mod coronavirus.

- Medicin skal bruges til det, som det er beregnet til. Derfor skal man ikke begynde at eksperimentere med der her lægemiddel, siger Steffen Thiel til Ekstra Bladet.

Bliv opdateret på de danske smitte- og vaccinetal.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: