Amerikansk kapitalfond opkøber ejendomme i Danmark: Frygter huslejestigning

I Den Sønderjyske By på Frederiksberg kan man bo billigt til leje. Men nu ser det ud til, at lejlighederne bliver solgt til amerikansk kapitalfond. Beboerne frygter huslejestigninger

Følg Samfund

Den amerikanske kapitalforvalter Balckstone står til at købe 303 lejligheder i Den Sønderjyske By på Frederiksberg, ifølge Informations oplysninger.

Blackstone har angiveligt betalt knap én mia. kroner for de tre ejendomme Den Sønderjyske By, Svalegården og Peter Bangs Hus, som alle indtil nu har været ejet af Frederiksberg Boligfond.

Købet møder skarp kritik fra beboerne, der frygter for huslejestigninger, lyder det fra formand for beboerrepræsentationen Søren Berg.

- Der er jo en proces i gang i hele storbyen, som gør, at folk med en almindelig lønmodtagerindkomst får sværere ved at bo her. Byen bliver forandret. Det er ærgerligt, mener han.

Ifølge formanden svigter fonden det sociale sigte, kommunen i sin tid havde med at bygge Den Sønderjyske By.

- Det har jo vist sig, at politikerne dengang havde ret i, at ejendommen kunne være et mål for boligspekulation. Og det er den så blevet nu. Det handler om, at man prøver at vride så mange penge som muligt ud af en ejendom uden tanke på de mennesker, der bor der, siger han.

Blackstone samarbejder i Danmark med virksomheden 360 North, som hjælper kapitalforvalteren med at udvælge, istandsætte og administrere ejendomme.

360 North ledes af den konkursramte ejendomsinvestor Nils Jansson, som lavede en række risikable investeringer i årene inden finanskrisen og stod tilbage med en stor gæld til den nu krakkede Eik Bank.

Et opslag i virksomhedsregisteret viser, at det er hans to mindreårige døtre, som ejer 360 North Property Management gennem to holdingselskaber med adresse i Sverige. Døtrene ejer også familiens hus ved Rungsted Kyst.

Erhvervsstyrelsen oplyser til Information, at konstruktionen ikke er ulovlig. Men en ekspert har til Berlingske kaldt konstruktionen for et 'kreditorly', som skal sikre, at Nils Janssons kreditorer fra finanskrisen ikke kan komme og gøre krav i hans nye selskaber

Berlingske har desuden beskrevet, at 360 North for tiden er involveret i 56 sager i huslejenævnet. Klagerne går angiveligt på, at 360 North nægter at udbedre mangler, og ifølge LLO Hovedstaden tilbyder virksomheden lejere flere hundrede tusinde kroner for at flytte, så de kan totalrenovere lejlighederne og hæve huslejen.

Det er helt i overensstemmelse med Blackstones mantra på ejendomsmarkedet, som fremgår af virksomhedens hjemmeside: Buy it, fix it, sell it.

360 North er ikke vendt tilbage på Informations henvendelse om et interview.

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind