Amerikansk præsident-kandidat i vild søforklaring

Hillary Clinton er blevet centrum for en skandale om slettede mails efter det er kommet frem, at den tidligere amerikanske udenrigsminister har slettet post fra sin embedstid imod loven

Hillary Clinton er kommet på glatis efter hun er blevet afsløret i ulovligt at slette mails (Foto: AP)
Hillary Clinton er kommet på glatis efter hun er blevet afsløret i ulovligt at slette mails (Foto: AP)

Hillary Clinton er blevet centrum i en skandale om tilbageholdelse af oplysninger for den amerikanske stat, efter det er kommet frem, at eks-udenrigsministeren har slettet mere end 30.000 mails i forbindelse med hun forlod sin post som udenrigsminister i Obama-regeringen i januar 2013.

Lovgivningen dikterer ellers, at udenrigsministeren ved sin afgang skulle overdrage samtlige af sine email-korrespondancer til myndighederne.

Men i stedet for udelukkende at benytte embedsmailen til arbejdsrelaterede forhold har Hillary Clinton, sideløbende benyttet den til private emails og det er disse privatemails, hun påstår at have slettet.

Hillary har brudt loven
Clinton anses af mange som favorit til at blive Demokraternes præsidentkandidat ved det amerikanske præsidentvalg i 2016 og derfor er historien ekstra interessant, lyder det fra professor i statskundskab ved Københavns Universitet, Peter Kurrild-Klitgaard.

Se også: Hillary Clinton i modvind: Jeg begik fejl

- Potentiel set er hun USA's næste præsident og selvom de slettede mails ikke skulle indeholde noget interessant, har hun stadig brudt loven. Det er ikke hendes opgave at vurdere, hvilke mails der skal offentliggøres og hvilke der ikke skal, siger Peter Kurrild-Klitgaard til Ekstra Bladet.

Han peger desuden på, at der altid vil kunne blive stillet spørgsmålstegn vedrørende, hvad der så var i de mails.

- Kan man have flere mailkonti på samme telefon?
New York Times afslørede i sidste uge de slettede mails og Hillary Clinton har indtil i går aftes været tavs omkring baggrunden for, at hun benyttede sin embedskonto til privateformål.

Tirsdag aften dansk tid forsøgte hun så at forklare, hvorfor hun har benyttet sin embedsmail til private formål.

- Jeg synes, det var lettere at bære rundt på en telefon frem for flere. Derfor brugte jeg min arbejdsmail til private formål, sagde Clinton blandt andet på pressemødet.

En forklaring der ikke faldt i god jord blandt iagttagerne og Peter Kurrild-Klitgaard er da også alt andet end imponeret over den forklaring.

Se også: Hillary vil offentliggøre sine e-mails

- Det er en ret bizzar udtalelse at komme med. Grundlæggende kan den tolkes på to måder; Enten at det er en løgnhistorie eller at hun ikke forstå, hvordan en smartphone fungerer. Selv en syv-årig ved, at man kan have flere mails på sin telefon.

- Det undrer mig at hendes presserådgivere har ladet den slippe igennem, fordi det er sådan udtalelse der er oplagt at gøre grin med i aftentalkshowene, lyder det fra professoren.

Omvandrende skydeskive
Håndteringen af situationen vil give politiske modstandere blandt republikanerne såvel som demokraterne rigeligt med skyts mod præsidentkandidaten den kommende tid.

Især blandt republikanerne der har flertal i begge Kongressens kamre, vil man forsøge at finde mere smuds på Hillary Clinton.

Se også: Silicon Valley har alt - bare ikke kvinder

- Det er oplagt, at de vil benytte den mulighed til at forsøge at forlange at Clinton skal udlevere samtlige emails og måske endda også de servere, som filerne har ligget på.

- Det er klart, at hvis hun tvinges til at aflevere alle emails, så netop fordi hun også har brugt dem til private korrespondance kan der være interessante, slibrige emails indimellem, lyder det fra Peter Kurrild-Klitgaard og sender tankerne i retningen af Hillarys mand Bill Clintons seksuelleeskapader med Monica Lewinsky i midt 90'erne.

Hillary Clintons største konkurrent til rollen som præsidentkandidat fro demokraterne er pt. vicepræsident Joe Bidden.

38 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere