Amerikansk rumraket eksploderer under affyring

Noget gik grueligt galt, da raketten Falcon9 kort efter affyringen eksploderede

Her sprænger den amerikanske raket i luften over Florida (Foto: AP)

En rumraket på vej mod den Internationale Rumstation er for kort tid siden eksploderet i luften over Cape Canaveral Air Force Station i Florida.

Det skriver det amerikanske rumfartsagentur NASA på Twitter.

Eksplosionen skete få minutter efter, at raketten SpaceX Falcon 9 var blevet sendt af sted mod den Internationale Rumstation, hvor den skulle aflevere sin last på to et halvt ton til rumstationen og dens astronauter.

I følge amerikanske NBC News var Falcon 9s primære mission at aflevere en ny robot til rumstationen, men raketten skulle også bringe friske forsyninger til astronauterne på stationen.

Blandt lasten var et nyt tilkoblingssystem til rumstationen, der skulle gøre det muligt for fremtidige rumraketter at tilkoble sig stationen, men også virtual-reality headsets til besætningen var i det nu eksploderede lastrum.

Falcon 9 er fra det private rumfartsselskab SpaceX, der har indgået en aftale med NASA om at levere amerikanske forsyninger til rumstationen.

- Fartøjet oplevede en anormalitet under opstigningen. Holdet undersøger det nu. Flere opdateringer kommer, skriver selskabet for få minutter siden på Twitter.

Raketten var ubemandet og resterne fra den tonstunge raket styrtede kort efter eksplosionen i havet udfor Floridas kyst.

Anden eksplosion
Det er langt fra første gang, at et rumfartøj eksploderer på vej mod rumstationen. I april eksploderede en russisk rumkapsel på vej mod rumstationen, da det kom i et ukontrolleret spin og til sidst harvererede.

I den russiske eksplosion mistede man 3 ton forsyninger til rumstationen.

Dengang fortalte NASA, at astronauterne på rumstationen ikke ville lide nogen nød og at en ny affyring i juni ville sikre dem de fornødne forsyninger af mad og vand. Forsyninger der i dag gik tabt i luftrummet over USA.

Det er uvist, hvor længe astronauterne kan klare sig uden nye forsyninger.

Der befinder sig seks personer på Den Internationale Rumstation.

NASA og SpaceX holder pressekonference om tabet af raketten senere søndag aften.

Ekstra Bladet følger sagen...

61 kommentarer
Vis kommentarer