Amerikas første indianere ankom i flok for 23.000 år siden

Man har længe været i tvivl om, hvordan og hvornår indianerne kom til Amerika. Nu giver ny forskning svar

Selvom forskere i lang tid har været klar over, at mennesket har været i Amerika de sidste 15.000 år, så har de samtidig været i tvivl om, hvordan de første forfædre til indianerne kom til kontinentet, og hvornår det mere præcist skete.

Men det mener et internationalt hold af forskere nu at have svaret på.

Under ledelse af Center for GeoGenetik på Københavns Universitet har en række forskere udgivet et studie, der indeholder flere opsigtsvækkende svar.

Tidligere er flere teorier gået på, at forfædrene til indianerne indvandrede fra Sibirien ad flere omgange. Men sådan forholder det sig ikke, oplyser Maanasa Raghavan.

Hun er en af hovedforfatterne til studiet og postdoc fra Center for GeoGenetik på Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet.

- Vores studie præsenterer det mest omfattende billede af Amerikas genetiske fortid til dato. Vi viser, at alle indianere stammer fra den samme indvandringsbølge ind i Amerika, siger hun i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.

Studiet viser altså, at indvandringen skete på én gang, og det viser i øvrigt også, at det maksimalt skete for 23.000 år siden.

Et andet spørgsmål, der i lang tid har beskæftiget forskerne, er, hvordan den videre forgrening af de indvandrende fra Sibirien er forløbet.

Også dette spørgsmål har det nye studie svaret på.

Studiet viser, at der for omkring 13.000 år siden skete en opsplitning i indianernes genmasse. Det medførte, at indianere blev delt i en nordlig og en sydlig forgrening.

Den nordlige gren ses i det nordlige Nordamerika, og den sydlige gren ses i det sydlige Nordamerika og Central- og Sydamerika.

Skelettet fra en dreng spiller en rolle i netop denne opdagelse, forklarer medforfatter til studiet og professor Rasmus Nielsen fra UC Berkeley i Californien.

- Grunden til, at vi kan datere denne opsplitning så præcist, skyldes delvist, at vi har analyseret 12.300 år gamle knogler fra den dreng, der er associeret med den første unikke indianske kultur, siger han i pressemeddelelsen.

Studiet blev tirsdag udgivet i det videnskabelige tidsskrift Science.

11 kommentarer
Vis kommentarer