Amnesty: Adoptivforældre har ikke ret til Amy og Masho

Både Amy og Masho skal have spørgsmålet: Vil du bo i Etiopien eller Danmark, mener juridisk ekspert

Hverken Masho eller Amy bor i dag hos de adoptivforældre, der skulle passe på dem i Danmark (Foto: TV2).
Hverken Masho eller Amy bor i dag hos de adoptivforældre, der skulle passe på dem i Danmark (Foto: TV2).

- Jeg mener ikke, at de som adoptivforældre har noget krav på Amy eller Masho. De har allerede opgivet børnene for flere år siden.

Sådan lyder meldingen fra Claus Juul, juridisk konsulent ved Amnesty International, efter en domstol i Etiopien har annulleret adoptionerne af Amy og Masho.

Det sker, efter pigernes biologiske forældre er gået rettens vej, da de føler, at de blev snydt til at adoptere deres børn til Danmark.

Men når Danmark på et tidspunkt skal tage stilling til den etiopiske afgørelse, spiller adoptivforældrene ingen rolle. Det hele handler om barnets tarv, lyder det fra Claus Juul.

- Der er ingen af dem, der har børnene i dag. Amy bor hos en plejefamilie, og Masho bor på en institution, for adoptivforældrene kunne ikke klare opgaven. Der vil ikke blive taget hensyn til dem, for de har opgivet den faktiske omsorg for de her børn.

Masho. (Foto: TV2) . Krimi Husker du Adoptionens Pris? Domstol annullerer Masho og Amys adoption

Det handler om børnene

Adoptionen er en aftale mellem Etiopien og Danmark, men den etiopiske afgørelse får først betydning for de to piger, hvis Danmark når frem til, at de to børn er adopteret under falske forudsætninger.

- Dommen får ikke automatisk retsvirkning i Danmark. Hvis den skal virke, kræver det, at nogen fra Etiopien tager herop med dommen i hånden og forlanger en gennemførelse af dommen i Danmark. Møderne eller de etiopiske myndigheder bliver nødt til at komme til Danmark og påpege de ting, der ikke blev overholdt. Som at de biologiske forældre blev lovet, at de ville få kontakt til børnene, og at de to piger skulle bo hos familier og have et familieliv.

Før de etiopiske og danske myndigheder når frem til en afgørelse, hører Amy og Masho stadig til i Danmark. Og selv om henholdsvis biologiske- og adoptivforældrene hiver børnene i hver deres retning, er det vigtigt at få belyst, hvor børnene selv har lyst til at vokse op.

- De danske myndigheder skal gå ind og se på barnets tarv. Hvad er det bedste for Masho og Amy lige nu? Amy har for eksempel været her i syv år, taler dansk og går i dansk skole, og man bliver nødt til at spørge, hvad hun selv har lyst til.

I februar stak Amy af til Etiopien, selv om Ankestyrelsen havde forbudt hende at rejse dertil. Men ifølge Claus Juul betyder det ikke nødvendigvis, at Amy vil droppe sit liv i Danmark.

- Det er tydeligt, at hun ikke er tilfreds med situationen, men vi kan ikke vide, om hun vil blive i landsbyen. Måske vil hun sige, at hun har det fint hos sin plejefamilie i Danmark, men at hun vil have lov til at kontakte sin biologiske familie.

Advokat: Amy er lykkelig

Amy opholder sig lige nu ved sin biologiske mor i Etiopien, og ifølge forsvars- og menneskerettighedsadvokat Poul Hauch Fenger, der repræsenterer Amy i Danmark, er hendes største ønske at blive genforenet med familien.

- Hun er naturligvis utroligt glad, lettet og lykkelig efter afgørelsen, og det er min vurdering, at en dansk domstol også vil annullere adoptionen, hvis de lytter til hendes ønske om at få en fast tilknytning til hendes mor i Etiopien, siger forsvarsadvokat Poul Hauch Fenger og fortsætter:

- Hun føler sig meget knyttet til Etiopien, for det er så stor en del af hendes identitet. Hun har kæmpet for det her i mange år, og jeg vurderer, det er en kamp, som hun vil kunne gå sejrrigt ud af - også gennem den beskyttelse hun nyder i FN's Børnekonvention.

0 kommentarer
Vis kommentarer