Amnesty advarer mod 2017: Døren er åbnet for overgreb

Generalsekretæren for Amnesty Danmark kalder årsrapporten for en advarsel på hvor galt udviklingen kan gå de kommende år. Verdensledere som Trump og Erdogan får kritik i rapporten

Både den fillipinske leder Duterte, Erdogan og Trump modtager kritik i rapporten. Foto: AP
Både den fillipinske leder Duterte, Erdogan og Trump modtager kritik i rapporten. Foto: AP

Amnesty International advarer i deres årsrapport mod politikernes hadefulde retorik i både Europa, USA og andre steder i verden.

Den skaber ifølge årsrapporten, The State of The World's Human Rights, et tilbageslag i menneskerettighederne og man kan ikke stille meget op mod de grusomheder, der bliver begået ude i verden. 2017 starter således trist ud, udtrykker generalsekretæren i rapporten.

- Som vi begynder 2017, verden føles ustabil og med frygt for fremtidens udvikling, siger Salil Shetty, Generalsekretær i Amnesty International.

Det er verdensledere som Trump i USA, Erdogan i Tyrkiet og Duterte i Filippinerne, der er med til at skabe splid og frygt, påpeges der i rapporten.

- 2016 var året, hvor den kyniske brug af ’os-og-dem’-retorikken bygget på had og frygt fik en prominent global placering, som vi ikke har set siden 1930’erne. Alt for mange politikere anvender en giftig og splittende retorik for at vinde stemmer, når de italesætter legitime økonomiske og sikkerhedsmæssige bekymringer, siger generalsekretæren.

- Døren er åbnet for overgreb
Den retorik som blandet andet Trump, Erdogan og Duterte bruger sætter menneskeliv i fare. Man vil smide menneskerettighederne over styr, mens man kun tænker på egne interesser.

- En ny verdensorden, hvor menneskerettigheder bliver betragtet som en forhindring for nationale interesser, reducerer mulighederne for at forhindre folkedrab og voldsomme overgreb. Døren er åbnet for overgreb, der tåler sammenligning med de mørkeste tider i vores historie, siger hun i rapporten.

En advarsel for 2017
Derfor advarer Amnesty International også i deres rapport om, at vi har udsigt til en kaotisk og truende verdensorden i 2017.

Det erklærer generalsekretær for Amnesty Danmark Trine Christensen sig enig i.

- Det er et meget klart mønster. Den her rapport er en advarsel, at hvis vi ikke gør op med den tendens, så kan tingene gå endnu dårligere de kommende år.

- Der er ikke nogen tvivl om, at vi ikke længere kan tage de rettigheder vi har for givet. Tværtimod. Vi er nødt til at sige fra, og ikke hoppe i det sorte hul. Vi skal sige stop for den her udvikling. Den er meget alvorlig, siger Trine Christensen.

I rapporten giver Amnesty en analyse af menneskerettighedssituationen med fokus på 159 lande.

Alvorlige tilbageskridt for menneskerettighederne
- Vi ser så mange virkelig rædselsfulde krænkelser. Krigsforbrydelser i Syren og Yemen og undertrykkelse af at ytringsfriheden i Tyrkiet og Bahrain. Det er alvorlige tilbageskridt for menneskerettighederne, siger Trine Christensen.

Hun mener, at krigsforbrydelserne er noget af det værste, der er sket for menneskerettighederne i 2016.

Men også de politiske ledere har været med til at skabe et grufuldt år.

- Dæmoniseringen af mindretallet fra de politiske ledere, der fokusere på os mod dem. Man udråber hele befolkningsgrupper til at være os mod dem. Det er forfærdeligt, siger hun.

Trine Christensen bruger lige som Salil Shetty Trump og Duterte som eksempler.

- Duterte bruger samme retorik, som vi så Hitler bruger. Han vil dræbe tre millioner stofmisbrugere i Fililipnerne. Retorikken bliver brugt som bagtæppe til at begå overgreb.

- I dag ser vi billederne nede fra Aleppo, som nærmest er brændt ind i vores alles nethinder. I mens standser Trump alle flygtninge fra Syrien, fordi de skal behandles som andenrangsborgere.

De tre værste begivenheder
Trine Christensen udpeger de ifølge hende tre værste begivenheder, der er sket i 2016.

Nedsmeltning i Syrien:
- Det er helt ubærligt, at se den hensynsløshed som civile er blevet udsat for. Krigsforbrydelser,  hvor man har brugt tøndebombninger af civile og man er gået direkte efter hospitaler. Det har været meget nært for mange mennesker at følge.

Udviklingen i Tyrkiet:
- Det kupforsøg, der skete i juli, bliver nu brugt til at underminere civilsamfundet og ytringsfriheden. Over 100.000 tusinde militærfolk og offentligt ansatte er fyrede, mens 10.000 er fængslet. Derudover sidder cirka 150 journalister i fængsel.

Befolkningsgrupper fordrevet i Myanmar:
- En af de steder, hvor der skete en fortvivlende udvikling i år var i Myanmar. Undertrykkelserne af af rohingyaer har taget fart. De er næget statsborgerskab, bliver fodrevet og vi ser eksempler på både kvinder, børn og mænd, der bliver nedskudt fra helikoptere.

146 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere