Amnesty ønsker ny undersøgelse af CIA-tortur

Rapport fra Amnesty retter søgelyset mod Polen, Rumænien, Litauen, Tyskland, Makedonien og Storbritannien

Amnesty International beder europæiske lande om at efterforske deres egen medvirken til CIA's hemmelige flytransporter og mishandling af terrormistænkte.

- Flere europæiske regeringer var i virkeligheden USA's medsammensvorne og må stilles til ansvar, skriver menneskerettighedsorganisationen i en ny rapport, som specielt retter søgelyset mod Polen, Rumænien, Litauen, Tyskland, Makedonien og Storbritannien.

Rapporten fra Amnesty kommer, efter at det amerikanske senat før jul blev forelagt en rapport med beskrivelser af CIA's hemmelige fangetransporter, fængslinger og brutale afhøringsmetoder.

Den amerikanske undersøgelse henviser til hemmelige fængsler i udlandet, men landenes navne er ikke offentliggjort. De pågældende steder omtales som interneringssteder med farvenavne som blå, sort og lilla.

Amnesty mener, at det er Polen, Rumænien og Litauen som skjuler sig bag de tre farvekoder.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg (EMD) har tidligere fastslået, at både Polen og Makedonien har bidraget til CIA's mishandling.

- Ikke en eneste stat har gennemført en virkelig effektiv, bred efterforskning af hvilken rolle deres regering har spillet i disse operationer, ligesom de ikke har stillet de statslige aktører til ansvar eller givet ofrene oprejsning, hedder det i Amnestys rapport.

- Organisationerne mener regeringerne dækker sig bag ubegrundede hensyn til "statslig sikkerhed" eller "rene løgne."

- USA ville ikke kunne gennemføre hemmelige flyvninger og tortur i hemmelige fængsler uden at repræsentanter for landets myndigheder var klar over det, siger Gerald Folkvord i Amnesty Norge.

Han mener, at det er en skandale, at europæiske retsstater ikke undersøger påstandene.

- Litauen er det europæiske land, hvor de hemmelige flyvninger og fængsler er bedst dokumenteret - blandt andet af Amnesty, Human Rights Watch og Europarådet.

- Men Litauen benægter fortsat at være involveret på nogen måde, siger benægte nogen som helst involvering i det som har sket, siger Gerald Folkvord.

0 kommentarer
Vis kommentarer