Amnesty: Så mange blev henrettet i 2015

Tre lande står for 89 procent af alle henrettelserne i 2015, viser ny opgørelse

Pårørende er i sorg over henrettelsen af to australiere fra den såkaldte 'Bali Nine'-gruppe den 29. april 2015. De blev dømt for narkotikasmugling i 2006 i Bali, Indonesien. (Video: Barcroft)

1634 mennesker blev henrettet i 2015. Det er dobbelt så mange som i året før og det højeste antal i 25 år. Det viser en ny opgørelse om dødsstraf fra Amnesty International.

Stigningen er dramatisk, mener generalsekretær i Amnesty Internationals danske afdeling Trine Christensen.

- Det er en ekstremt bekymrende udvikling, vi ser her. Både fordi det er det højeste antal i 25 år, hvilket er lang tid, når vi kigger på dødsstraf, og fordi det er en fordobling i forhold til året før, siger hun.

Iran, Pakistan og Saudi-Arabien er de lande, som henretter flest mennesker. De står for 89 procent af alle henrettelserne på verdensplan i 2015, når man set bort fra henrettelserne i Kina, da de ikke indgår i opgørelsen.

I Pakistan har 320 mennesker måtte lade livet i 2015, hvilket ifølge Amnesty International er flere end nogensinde før.

I Saudi-Arabien og Iran steg antallet af henrettelser med henholdsvis 76 og 30 procent i 2015. Fire af de henrettede i Iran var under 18 år, da de begik den forbrydelse, som de blev dødsdømt for.

Årsagerne, til at flere er blevet henrettet i de tre lande, er ifølge Trine Christensen, at myndighederne bruger dødsstraf til at påvise egen magt og kontrol over situationen.

Dødsstraf bruges blandt andet til at slå ned på terror i Pakistan og narkorelateret kriminalitet i Iran og til at få kontrol over kritikere af systemet, hvilket både sker i Iran og Saudi-Arabien.

Saudi-Arabien og Iran giver dødsstraf for både narkotika smugling, korruption, utroskab, blasfemi og for ikke at tro på Gud.

Øverst på listen over lande, der henrettede flest mennesker i 2015, ligger ifølge Amnesty International Kina. Men landet indgår ikke i statistikken, fordi dødsstraf i Kina anses som en statshemmelighed, og det er derfor ikke muligt at skaffe det præcise antal henrettelser.

Indonesien gør også brud af dødsstraf. (Foto: AP)
Indonesien gør også brud af dødsstraf. (Foto: AP)
 

Amnesty International antager, at flere tusind mennesker årligt bliver straffet med døden i Kina.

På trods af den store stigning i antallet af henrettelser er der dog også sket en positiv udvikling i antallet af lande, der bruger den form for straf.

- Verden er begyndt at se anderledes på dødsstraf og brugen af den straf. Det positive ved 2015 er, at vi har flere lande, der har afskaffet dødsstraf ved lov, end at vi har lande, der faktisk bruger dødsstraf, siger hun.

Ifølge Amnesty International havde 25 lande dødsstraf i 2015, mens 102 lande har afskaffet dødsstraffen.

USA kritiseres for at gøre brug af dødsstraf. Dette foto viser henrettelseskammeret i San Quentin State Prison i Californien. (Foto: AP)
USA kritiseres for at gøre brug af dødsstraf. Dette foto viser henrettelseskammeret i San Quentin State Prison i Californien. (Foto: AP)
 

0 kommentarer
Vis kommentarer