Analytiker: Fremmede ubåde kan bruges til at vise magt

Mystiske aktiviteter i dansk farvand tyder på, at der har været ubudne gæster i form af ubåde i Danmark

Rigtig mange danskere spottede denne tyske ubåd, da den gled igennem farvandet i september under en tilbagevendende øvelse. (Privatfoto)
Rigtig mange danskere spottede denne tyske ubåd, da den gled igennem farvandet i september under en tilbagevendende øvelse. (Privatfoto)

Der har muligvis været fremmede ubåde i dansk farvand, og de mulige ubåde kan for eksempel bruges til at samle informationer eller til at spille med musklerne over for fremmede magter.

Det forklarer militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Johannes Riber Nordby.

- En funktion kan være, at det er et magtpolitisk instrument, hvor man vil signalere over for andre stater, at man kan bevæge sig rundt inde på deres territorium, uden at de kan gøre noget ved det.

- Man kan også prøve at teste et lands evne til at finde ubåde, siger Johannes Riber Nordby.

To observationer i dansk farvand tyder på, at der har været fremmede ubåde i dansk farvand. Det skriver Jyllands-Posten søndag.

19. marts sidste år blev et objekt observeret syd for Bornholm, og en observation fra Kalundborg tyder ligeledes på, at der har været ubåde.

Den største bekymring omkring eventuelle ubåde er, hvis en fremmed magt kan bevæge sig rundt på dansk territorium, forklarer Johannes Riber Nordby.

- Vi bryder os ikke om, at andre lande bevæger sig rundt inde på vores område. Det svarer lidt til at have en fremmed person inde i vores have. Når vi ser det, så vil vi gerne have, at han smutter ud.

- Selv om han ikke gør dig noget, så vil du ikke have det, siger han.

Der har tidligere været russiske fly, som har været så tæt på dansk luftrum, at afvisningsberedskabet har været i luften for at identificere ukendte fly og eventuelt jage dem væk.

Det er derfor ikke usandsynligt, at Rusland også vil have ubådsaktivitet i dansk farvand.

- Det er ikke noget nyt, at vi ser russisk militær tilstedeværelse, om det så er med fly eller ubåde. Det er noget, vi har set de sidste seks til otte år.

- Det siger noget om, at russerne bare ønsker at blive accepteret som en regional stormagt i Østersøen og i europæisk sikkerhedspolitik, siger Johannes Riber Nordby.

49 kommentarer
Vis kommentarer