Analytikere: Store nedskæringer i oliebranchen i vente

Lave oliepriser har været en brat opvågning for branchen, der har fyret ansatte og flere afskedigelser ventes

Følg Samfund

Oliebranchen kan takke sig selv for de nedskæringer, som de ansatte rammes af nu, mener olieanalytiker Thina Saltvedt fra Nordea Markets. Branchen har griset med pengene, hævder hun ifølge nyhedsbureauet NTB.

Lave oliepriser og et højt omkostningsniveau betyder, at nedskæringer er helt nødvendige for at kunne fortsætte driften i fremtiden. Men olieselskaberne kan takke sig selv for, at det smæk, der kommer nu, blevet så stort, mener Saltvedt.

- Oliebranchen har brugt penge som fulde sømænd. Det er let at sige i bagefter, men nu er festen forbi, og de er nødt til at rydde op efter sig, siger hun til den norske avis Dagbladet lørdag.

Avisen Dagens Næringsliv skrev fredag, at Statoil kommer til at skære yderligere 2000 stillinger ud over de tidligere nedskæringer.

- Det siger noget om, hvor massivt et pres, der er på oliebranchen. Det vigtigste, man har, er ansatte. At skære i medarbejderstaben er derfor det absolut sidste, man gør. Det siger også noget om forventningerne i branchen, siger Saltvedt.

Olieanalytiker Kristoffer Dahlberg fra Sparebank 1 Markets mener også, at olieselskaberne har brugt uansvarligt mange penge. Det var muligt, fordi olieprisen var høj og lønsomheden vældig god, siger han og tilføjer:

- Nu er der kommet andre boller på suppen. Selv hvis olieprisen stiger igen, så vil omkostningsniveauet holde sig på det, vi kender i dag, mener han.

- Det er nødvendigt at effektivisere, og det bliver utvivlsomt en barsk omstillingsperiode. Man er bange for, at flere job forsvinder. Jeg frygter, at det vil komme til at gøre ondt, før det bliver bedre, siger han.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+