Anbefaler omstridt medicin: Men nægter at lade eksperten svare

Donald Trump anbefalede igen at bruge malariamedicinen hydroxyklorokin for at håndtere coronavirussen, men da eksperten blev spurgt om sin holdning, så afbrød præsidenten

Donald Trump følger med, mens Dr. Fauci svarer på spørgsmål, men præsidenten kunne ikke lade være med at blande sig. Video: Reuters
Følg Samfund

Der er ingen tvivl om, hvem der er bossen i USA. Han hedder Donald Trump.

Det var søndagens pressemøde endnu et bevis på. Her kaldte den amerikanske præsident malariamedicinen hydroxyklorokin for stærkt og fremragende, ligesom han fortalte, at der var meget stærke tegn på, at det virkede.

Efterfølgende valgte en journalist fra CNN at spørge, hvad direktør for National Institute of Allergy and Infectious Diseases, Dr. Anthony Fauci, mente om lægemidlet.

Men så afbryd Donald Trump.

- Ved du, hvor mange gange, han har fået det spørgsmål. Du behøver ikke at stille det spørgsmål, sagde Donald Trump, mens  Dr. Anthony Fauci så måbende til.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Foto: Sarah Silbiger/Ritzau Scanpix
Foto: Sarah Silbiger/Ritzau Scanpix
 

Ingen beviser
CNN-journalisten prøvede igen, men præsidenten lod aldrig USA's svar på Søren Brostrøm komme til. Men hvad mener Dr. Faucy så?

Lørdag fortalte han, at der foreløbigt ikke findes beviser for, at medicinen fungerer på personer smittet med coronavirus. Der skal flere forsøg til, og det er samme konklusion i Danmark.

Sundhedsstyrelsen skriver følgende om hydroxyklorokin:

'Studier indikerer, at hydroxychloroquin kunne have effekt mod SARS-CoV-2. Der foreligger dog endnu ingen publicerede kliniske studier, der dokumenterer effekten af hydroxychloroquin til COVID-19, men der pågår en række kliniske studier med hydroxychloroquin til COVID-19.'

Foto: Joshua/Ritzau Scanpix
Foto: Joshua/Ritzau Scanpix
 

Over 9600 døde
Det seneste døgn har 1155 mennesker mistet livet med coronavirus i USA.

Og det fik Donald Trump til at udtrykke håb om, at USA ser en 'udjævning' af spredningen af coronavirussen i landets hotspots.

- Det er måske et godt tegn. Vi begynder at se lyset for enden af tunnelen. Forhåbentlig i den ikke alt for fjerne fremtid vil vi være stolte at det arbejde, vi alle har gjort, siger Trump om faldet fra 630 til 594 dødsfald.

Det viser en opgørelse fra Johns Hopkins University tidligt mandag morgen dansk tid.

Tallet er gjort op fra klokken 5 søndag til klokken 5 mandag dansk tid. I samme periode i det forrige døgn var antallet af dødsfald 1336.

I alt er 9634 coronapatienter i USA døde

Ekstra Bladet bruger tallene fra Johns Hopkins hjemmeside, men vi fratrækker raskmeldte og døde fra det aktuelle tal og viser dermed, hvor mange der er smittede lige nu. Johns Hopkins viser hvor mange der har været smittet gennem hele perioden.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Kort om coronavirus

Hvordan tester vi
Herunder kan du blive klogere på, hvordan det foregår, når man bliver undersøgt for corona.

Forstå 'familien' af coronavirusser, og hvor usynlig en fjende de er.

DU kan hjælpe med at begrænse udbredelsen af coronavirus ved at følge de simple råd i grafikken herunder:

Sådan føles det
Vær særligt opmærksom på symptomerne på coronavirus. Her kan du se, hvad du især skal holde øje med.

Forstå sygdommen
Coronavirus har på kort tid sat adskillige lande helt i stå. I grafikken herunder kan du blive klogere på den lille virus med den store effekt.

 

--------- SPLIT ELEMENT ---------

I forsøget på at forhindre smitten i at brede sig arbejder alle danskere, der kan, hjemmefra. Men det betyder også, at Danmark er i høj risiko for cyberangreb udefra.     

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+