Anbragte børn klarer sig langt dårligere end andre børn

Ikke-anbragte børn har større sandsynlighed for at få uddannelse og job end børn anbragt uden for hjemmet

Anbragte børn får sjældnere job og uddannelse (Foto: Anders Brohus)
Anbragte børn får sjældnere job og uddannelse (Foto: Anders Brohus)
Følg Samfund

Anbragte børn har langt mere dystre fremtidsudsigter end deres ikke-anbragte kammerater.

En ny analyse viser, at anbragte børn halter efter deres jævnaldrende på en række parametre. Blandt andet får anbragte børn langt sjældnere en uddannelse og et job, når de bliver voksne.

Til gengæld havner flere af de anbragte børn i kriminalitet og bag tremmer, skriver KL's nyhedsbrev Momentum, der står bag analysen.

Ifølge undersøgelsen har 40 procent af de anbragte børn ikke taget folkeskolens afgangsprøve som 16-17-årige, mens det kun gælder seks procent af de ikke-anbragte børn.

Samtidig er kun 43 procent af de anbragte børn i beskæftigelse som 30-årige, mens det gælder 77 procent af de børn, der ikke har været anbragt.

Signe Frederiksen, forsker ved SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, mener, at spændet mellem anbragte og ikke-anbragte børn på de forskellige parametre er stærkt bekymrende.

- Forskellen er absolut for stor. Ikke mindst blandt de unge, der bliver anbragt sent og ofte bliver anbragt på grund af problemer i forhold til familie, skolen og kriminalitet. For dem foregår der ofte en masse ting i deres liv, der gør det svært for dem at fastholde et skoleforløb, selv om de har et stort potentiale, siger hun til Momentum.

Alle anbragte børn - det vil sige børn, der mindst én gang som 0-17-årig har været anbragt uden for hjemmet - og ikke-anbragte børn fra årgangene 1982, 1987 og 1996 er blevet fulgt og sammenlignet.

Ifølge Signe Frederiksen kunne det rykke meget på tallene for resten af livsforløbet, hvis man kunne få flere igennem folkeskolen på en bedre måde end i dag.

Hun bakkes op af både Benny Andersen, formand for Socialpædagogernes Landsforbund (SL), og Inge M. Bryderup, der er professor i socialt arbejde ved Aalborg Universitet og har forsket i anbragte børns skolegang og uddannelse.

Kommunerne vil på baggrund af undersøgelsen ifølge Momentum opprioritere uddannelse til de anbragte børn.

I slutningen af januar viste en rapport fra SFI, at over 80 procent af 1400 adspurgte anbragte børn mener, at det er godt eller meget godt at være anbragt.

Undersøgelsen kortlagde for første gang anbragte børn og unges dagligdag væk fra deres biologiske forældre.

FAKTA: Her halter anbragte børn efter deres kammerater

Anbragte børn har ifølge en ny analyse dårligere odds for at få en uddannelse og et arbejde som voksne, fordi anbragte børn generelt klarer sig langt dårligere end deres jævnaldrende.

Se her nogle af analysens resultater:

* 40 procent af de anbragte børn har som 16-17-årige ikke taget folkeskolens afgangsprøve. Det gælder blot seks procent af de ikke-anbragte børn.

* Knap en tredjedel af de anbragte børn har taget en ungdomsuddannelse som 25-årige mod 79 procent af de ikke-anbragte.

* Kun 35 procent af de anbragte børn har som 30-årige en kompetencegivende uddannelse, mens 77 procent af de ikke-anbragte børn har det.

* Som 30-årige er kun 43 procent af de anbragte børn i beskæftigelse, mens det gælder godt tre ud af fire ikke-anbragte børn.

* Hver fjerde - 24 procent - af de anbragte drenge har været fængslet mindst én gang, når de er 30 år, mod kun fire procent af de ikke-anbragte drenge.

* Også i karakterniveauet er der stor forskel på, hvad de anbragte og ikke-anbragte børn kommer ud med. Anbragte børn fra årgang 1996, der fik en folkeskoleeksamen, havde et karaktergennemsnit på 4,7, mens de ikke-anbragte børns var på 6,7.

* Kun 18 procent af de anbragte børn fik et gennemsnit over middel, mens det gjaldt knap halvdelen af de ikke-anbragte børn.

Kilder: KL's nyhedsbrev Momentum

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time