Annonce:
Annonce:

Anders fandt Tinder-piger i København: Nu udstiller han dem

Den danske billedkunstner og tidligere professionelle pokerspiller, Anders Rath Rasmussen, åbner snart en udstilling med portrætter af piger fundet i københavnsområdet på Tinder

Anders Rath Rasmussen er tidligere professionel pokerspiller. Nu bruger han det meste af sin tid som billedkunstner. Video: Linda Johansen/Redigering: Henrik Houlberg
Annonce:
Følg Samfund

I sin penthouselejlighed på 15. etage øverst oppe i et af Islands Brygges nyopførte millionbyggerier, står Anders Rath Rasmussen foran sit staffeli i færd med at lægge sidste hånd på et af i alt 12 portrætter, der snart skal præsenteres ved en fernisering på Galleri Bredgade 22 i hjertet af København et stenkast fra Amalienborg.

På bordet ved siden af staffeliet ligger en bunke udprintede fotografier. Et enkelt er hængt op på væggen med et stykke tape.

'Patricia, 23, ridelærer', står der nederst i billedet.

Over teksten står en slank lyshåret pige. Hun er iført en guldfarvet cocktailkjole, der ikke overlader meget til fantasien.

Tinder-pigers datingfotos udstillet: Jeg mangler ord

Annonce:

Hun befinder sig i en storslået festsal. Fra loftet hænger krystallysekronerne i en nærmest uendelig række, mens feststemte mennesker ude af fokus befinder sig rundt om hende. Hun gør sig til for kameraet og hun gør det godt.

- Det er en cadeau til kvinderne, siger Anders Rath Rasmussen, mens han overvejer hvordan det næste penselstrøg skal falde på læredet.

I Tinder-portrætterne fortolker Anders Rath Rasmussen den følelse han får, når han ser på kvinderne, fortæller han. Foto: Linda Johansen
I Tinder-portrætterne fortolker Anders Rath Rasmussen den følelse han får, når han ser på kvinderne, fortæller han. Foto: Linda Johansen

Patricia aner intet
Patricia er en af de piger, som Anders Rath Rasmussen snart har tænkt sig at udstille på Galleri 22, når han åbner dørene for udstillingen House of Tinder 24. januar.

Udstillingen består af 12 portrætter af kvinder, billedkunstneren har fundet på den populære dating-app Tinder. Ligesom hovedparten af de øvrige 11 piger, ved Patricia ikke, at hun bliver centrum for Anders Rath Rasmussens udstilling.

Hendes datingbillede bliver motiv for et af malerierne, der vil komme til at hænge på galleriet sammen med det originale fotografi fra hendes Tinder-profil.

Han synes ikke, det er et problem at udstille datingbillederne uden at have spurgt profilernes ejere først.

Annonce:

- Hvis man har en profil på Tinder, vil man gerne ses. Man vil gerne eksponeres, så jeg synes faktisk, at jeg bringer noget smukt videre, siger Anders Rath Rasmussen, da Ekstra Bladet besøger ham.

Sådan fungerer Tinder

Dating-appen Tinder slog for alvor igennem i 2014, da appen blev lanceret i Danmark.

Via Tinder kan brugeren komme i kontakt med andre personer i lokalområdet, der også har Tinder installeret.

Med et finger strøg til enten højre eller venstre swiper man herefter igennem de andre brugere i nærheden. Liker man gensidigt hinanden, får man lov at chatte og sætte en date op i den virkelige verden.

Tusind københavnske piger vurderet
Ifølge Anders Rath Rasmussen har han været igennem mere end 1000 Tinder-profiler, før har fundet frem til de 12 udvalgte.

Pigerne - eller kvinderne om man vil - er i alderen 19-30 år og fælles for dem alle er, at de på det tidspunkt billedkunstneren har fundet dem på appen, har befundet sig i Københavns-området.

- Jeg synes det er interessant at kigge på, hvordan unge kvinder forsøger at skille sig ud fra mængden, og hvilket billede de prøver at male af sig selv. Med projektet vil jeg gerne diskutere, hvordan vi møder hinanden anno 2018. Jeg ønsker ikke at udstille kvinderne negativt, men jeg ønsker at udstille forummet, forklarer han.

- Hvorfor har du valgt kvinder og ikke mænd?

Annonce:

- Jeg tiltrækkes af kvinder. For mig er det en meget intim proces at male de her kvinder. Jeg har ikke lyst til at bruge så lang tid på 12 mænd. Jeg har netop valgt disse 12 kvinder, fordi jeg synes, de er smukke. Malerierne er en hyldest til dem.

Anders har ikke matchet med alle kvinderne på Tinder. To har han kunnet finde på Instagram, mens han er begyndt at date en tredje af dem.

20-årige Runa Alexa studerer og arbejder som model ved siden af. Se Runa Alexas Tinder-billede og læs hvad hun siger om udstillingen i Plus-artiklen nedenfor. Maleri: Anders Rath Rasmussen / Foto Linda Johansen
20-årige Runa Alexa studerer og arbejder som model ved siden af. Se Runa Alexas Tinder-billede og læs hvad hun siger om udstillingen i Plus-artiklen nedenfor. Maleri: Anders Rath Rasmussen / Foto Linda Johansen

Fang blev malet uden sin viden
Personligt har han kun været i kontakt med kvinder der ved, de bliver en del af udstillingen. Den ene af dem sidder i Anders lejlighed, mens Ekstra Bladet er på besøg.

Billedkunstneren over 24-årige Fang Tcunvi på Tinder en sommerdag i 2017. De to tog på date og i hemmelighed malede Anders et portræt af Fang ud fra et af hendes profilbilleder på datingappen. Det blev det første billede i serien.

Anders viser Fong portrættet han har malet af hende. Foto: Linda Johansen
Anders viser Fong portrættet han har malet af hende. Foto: Linda Johansen

- Han fortalte mig ingenting, før jeg en dag så billedet. Teknisk set kan jeg godt forstå hans argument med, at man begiver sig ud i den offentlige sfære, når man lægger sit billede på Tinder, men moralsk synes jeg, det er grænseoverskridende, siger Fang Tcunvi.

Annonce:

- Jeg tror, at mange af de andre piger vil synes, det er pinligt at blive udstillet på den her måde. Det ville jeg gøre, hvis ikke jeg kendte ham (Anders Rath Rasmussen, red.) i forvejen.

Forskrækket pige
Ekstra Bladet har talt med flere kvinder, der bliver meget overraskede over, at deres billeder er blevet brugt i projektet.

Blandt andet en 22-årig kvinde.

På den 22-årige kvindes tinderbillede står hun i en kort sort natkjole med blonder. Kjolens udskæring afslører en dyb kavalergang. Hun spidser munden, mens hun kigger på mobilen for at tage en selfie i spejlet foran hende. I billedets højre side kan man ane et tøjstativ. Måske står hun på sit soveværelse.

- Det kommer som et chok, det ønsker jeg ikke at udtale mig om eller deltage i, skriver hun som svar på Ekstra Bladets henvendelse.

I Ekstra Bladet +Plus kan du se flere af Tinderbillederne, Anders Rath Rasmussen portrætterer og på Instagram kan du ser flere af hans portrætter.

Dem finder du her.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Vi kan li' 'røvhuller' på skærmen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: