Annonce:
Annonce:

Andrea har haft brug for støtte hele livet: Nu vil kommunen sende hende i ordinært job

Kommune vil sende Andrea i ordinært job, selvom hun hele livet har haft brug for støtte

Andrea Koefoed Skaksen har fået afslag på revalidering af Helsingør Kommune. Privatfoto
Andrea Koefoed Skaksen har fået afslag på revalidering af Helsingør Kommune. Privatfoto
Annonce:
Følg Samfund

Andrea Koefoed Skaksen er frustreret. Og dybt skuffet. Hun drømmer om at gennemføre en uddannelse og få et job, men hun er ind imellem ved at miste troen på, at det vil lykkes. Det skriver Avisen.dk.

Den 19-årige handicappede kvinde har netop modtaget Helsingør Kommunes foreløbige afslag på revalidering og besked om, at hun bør kunne klare at arbejde på normale vilkår. 

- Jeg kæmper virkelig en kamp for fastholde mig selv i min uddannelse. Jeg vil utrolig gerne nå mine mål, og jeg kan nå dem, hvis jeg får hjælp. Så når kommunen nu siger, at de ikke kan hjælpe mig, fordi jeg kan sagtens klare at arbejde på ordinære vilkår, så føler jeg, at det er et kæmpe slag i hovedet, siger Andrea Koefoed Skaksen til Avisen.dk.

Læs kommunes forklaring her.

Annonce:

16 operationer
Siden Andrea Koefoed Skaksen var barn, har hun haft brug for særlig hjælp og støtte. Hun har vand i hovedet og rygmarvsbrok, fødderne er deforme, hun har gået ind og ud af lægekonsultationer og har været på operationsbordet 16 gange gange. Hun har ADHD og andre psykiske lidelser, hun har svært ved at fokusere og bliver nemt stresset.

Andrea Koefoed Skaksen har gået i specialskole og er nu - i tredje forsøg - i gang med en uddannelse. Den kombinerede ungdomsuddannelse, KUU, hvor hun også får særlig støtte i undervisningen, skal forberede hende til næste skridt på uddannelsesvejen.

Drømmen
Drømmen er en uddannelse, der kan føre til job inden for kost, ernæring og sundhed. Foråret har budt på meget fravær, og Andrea Koefoed Skaksen ved godt, at det bliver svært.

- I folkeskolen havde jeg ekstra lærerhjælp og særlige programmer på computeren og tog en fuld 9. klasses eksamen. Hvis jeg bliver støttet ordentligt, kan jeg komme langt, siger Andrea Koefoed Skaksen.

Annonce:

Det er netop i håb om at komme videre, at hun har søgt om revalidering i Helsingør Kommune. For at kunne være sikker på at have særlig støtte undervejs og for at styrke sin pressede økonomi, hvor der blandt andet skal være råd til medicin.

Svaret fra kommunen var nedslående for Andrea Koefoed Skaksen. Og ikke kun, fordi det var et nej. Det er begrundelsen, der har oprørt Andrea og hendes mor, Mia Koefoed.

- På baggrund af de indhentede oplysninger vurderer vi, at din arbejdsevne ikke er begrænset i et omfang, der forhindrer, at du kan opnå og fastholde beskæftigelse på normale vilkår, står der i afslaget fra Helsingør kommune.

Mia Kofoed fatter ikke, hvordan kommunen kan konkludere, at Andrea vil være i stand til at arbejde på ordinære vilkår.

- Det skriger til himlen. Hvordan kan man sende et afslag med den konklusion, når det er en helt anden beskrivelse af hende, der er i de bilag, der er vedlagt brevet, siger Mia Kofoed.

Annonce:

Mia Kofoed henviser til, at der i bilagene, hvor Andrea Koefoeds Skaksens situation og udfordringer i hverdagen er beskrevet, 'sættes betydelig tvivl ved,' om hun overhovedet er i stand til at gennemføre en uddannelse, selv med den udstrakte 'fleksibilitet og rummelighed,' som KUU byder på.

'Ydermere forekommer det ikke realistisk at uddannelse, såfremt den gennemføres, vil føre til fuld selvforsørgelse,' lyder Jobcentrets vurdering.

Andrea Koefoed Skaksen har nu mulighed for at kommentere kommunens vurdering, før den endelige afgørelse bliver truffet. Hendes mor, Mia Kofoed, har på vegne af datteren skrevet til kommunen og skarpt kritiseret afslaget på revalidering.

I brevet undrer hun sig over, at Helsingør Kommune nu mener, at hendes datter vil være i stand til at arbejde på normale vilkår, når vurderingen var en anden i april 2016. Dengang søgte Andrea Koefoed Skaksen om efterværn, der er et særligt tilbud til unge i alderen 18-22 år. Hjælpen har til formål at bidrage til en god overgang fra barn til voksen med en selvstændig tilværelse med uddannelse og bolig.

Annonce:

Også dengang sagde Helsingør Kommune nej, men begrundelsen var, at Andrea Koefoed Skaksen ville have brug for støtte ud over det tidsbegrænsede efterværn. Ifølge kommunen var der tale om 'en betydeligt nedsat funktionsevne af langvarig karakter.'

Kommunen vurderede, at den unge kvinde ville have behov for støtte i forbindelse med job og uddannelse, også efter at hun var fyldt 23 år.

- Det virker, som om kommunen vil sno sig uden om at lave en plan for Andrea. Jeg forudser, at kommunen vil bibeholde hende i det ordinære system, og at hun må hutle sig igennem, forudser Mia Koefoed.

Andrea Koefoed Skaksen forsøger at holde modet oppe:

- Jeg har flere gange spurgt min mor, om jeg bare skulle droppe ud fra uddannelsen, men jeg vil mægtig gerne nå længere. Det vil betyde meget for mig, at kommunen siger, at vi ved, at du vil, og vi vil gerne støtte dig. 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Regeringen har en regnemaskine, der forudsiger alt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: