Andreas Kamm tvivler på at Tyrkiet-aftale vil fungere

Flygtninge og migranter, der ankommer til de græske øer efter søndag, vil blive sendt til Tyrkiet

EU har - i det mest positive scenarie - løst Europas problem med at modtage flygtninge. Men det ændrer ikke på, at der stadig er flygtninge, som har brug for hjælp.

Sådan lyder opsangen fra Dansk Flygtningehjælp, efter at EU har indgået en aftale med Tyrkiet.

- Vi skal huske, at vi stadig har mange flygtninge, som har brug for beskyttelse. Og der kommer flere af dem, siger generalsekretær Andreas Kamm.

Efter søndag vil alle flygtninge og migranter, der ankommer til de græske øer, blive sendt tilbage til Tyrkiet. For hver syrisk flygtning, der sendes tilbage, skal EU tage en anden syrisk flygtning fra en lejr i Tyrkiet og genhuse vedkommende i EU.

Andreas Kamm tvivler dog på, at aftalen vil fungere i praksis. Dels mener han ikke, at Grækenland inden søndag kan få kapacitet til at håndtere de mange flygtninge, dels er der tvivl om, hvordan de skal tvinges til at tage tilbage, hvis de ikke vil.

Generalsekretæren glæder sig over, at der er afsat penge til at forbedre forholdene for flygtninge i Tyrkiet. Men menneskerettighedssituationen skal forbedres. Hidtil har EU ikke betragtet Tyrkiet som et land, man kunne sende flygtninge tilbage til.

Desuden forventer han, at menneskesmuglerne vil finde nye, potentielt farligere, ruter.

- Jeg er sikker på, at vi fortsat vil have en udfordring i Europa. Det stiller krav til vores fællesskab. Vi er 500 millioner mennesker i EU. Hvordan kan en million flygtninge vælte hele skakspillet? spørger han.

Andreas Kamm påpeger, at lande som Tyrkiet, Libanon og Jordan har modtaget langt flere flygtninge. En ordentlig løsning, mener han, kræver hjælp til at skabe ordentlig forhold i nærområderne, et stærkt FN, som kan løse kriser, og større sammenhold i EU.

- Hvis vi kunne klare det i fællesskab, ville det ikke være et større problem at tage et lignende antal flygtninge i nogle år, indtil de andre indsatser havde en effekt, mener han.

- Men der findes ikke et quickfix. Vi må erkende, at vi kommer til at slås med de her problemer længe, siger han.

8 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere